Fædrelandsvennen

Vil investere 400 mill. i gigantisk motorsente­r

Midt inne i skogen på Nordbø mellom Lillesand og Birkenes vil Asbjørn Olsen skape Norges største motorsport­ssenter.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Da jeg var ung, kunne vi gjøre noen sprell – også langs veien. Nå går ikke det. Jeg ønsker å skape en plass sørlandsk ungdom kan frese fra seg og ha det gøy, sier Olsen.

Han har blitt kjendis i motorsport- og rånemiljøe­t etter at han flere år på rad har arrangert «rånefest» ved Yx-stasjonen han eier på Kjerlingla­nd. På festen til helga venter han rundt 1000 ungdommer og mye gummilukt.

– Men skal ungdom få en rimelig plass å leke seg, må noen andre betale de store pengene. Derfor denne planen, sier Olsen, som har fått med seg Trond Are Gjone i Lillesand vekst.

STORE DIMENSJONE­R

Olsen har fått tilslaget på den ubebodde gården på 1350 mål på Nordbø, nord for Kjerlingla­nd. Planen er en ny vei fra Yxstasjone­n og inn til det som skal bli motorsport­området. Olsen vil ikke si et pip om hva han skal betale de tre brødrene som eier gården.

Ved Yx-stasjonen tenker han stor gocart-hall. Han har allerede tomt på femti mål klar.

Inne i skogen på Nordbø kommer det store anlegget med minst fire, fem baner: Den store rallybanen på 3,5 kilometers lenge, rallycross­bane for både bil og MC, driftebane­r og trialbaner.

– Vi snakker investerin­ger i anlegget på 300 til 400 millio- ner kroner. Men det ligger lenger fram. Vi trenger investorer og har noen i bakgrunnen. Det viktige nå er å få prosjektet godkjent, sier Gjone.

– Nordbø er plassen. Ikke naer boligområd­er, men samtidig er det 250.000 mennesker som bor innen en times kjøring. Det er 3,5 timer til Danmark og ett kvarter til flyplass, sier Olsen.

ORDFØREREN SKRYTER

Omreguleri­ng må i gang. I Lillesand er man i utgangspun­ktet positive. Bøygen blir å få regionale myndighete­r til å gå med på å gjøre et landbrukso­mråde til motorsport­senter.

Lillesands-ordfører Arne Thomassen (H) er klar til å gjøre sitt:

– Dette håper jeg vil lykkes. Dette er kjempespen­nende for å utvikle Lillesand, men også fordi Asbjørn har disse flotte og gode tankene om et ungdomspro­sjekt, sier han.

INTERNASJO­NALE KONTAKTER

Skal Olsen lykkes, må han få med seg internasjo­nale aktører og arrangører. Han har allerede noen i England, men de vil ikke ha søkelys på seg før i høst. Da kommer de med en plan for hvordan Nordbø-området skal slå an internasjo­nalt.

– Tenk deg BMW eller Porsche. De tar med ti, femten biler og lar kunder og forbindels­er kjøre litt for moro. Lillesand passer perfekt. Vi kan fylle på med tur i Blindleia, god mat, gode opplevelse­r. Vi kan bli Nord-europas foretrukne bane for dette markedet, sier Trond Are Gjone.

Dette markedet er stort internasjo­nalt. Det gjelder å servere den beste totalopple­velsen.

DE STORE FINANSIERE­R DE SMÅ

– Slik at de store guttene kan finansiere de unge guttene. For hvermansen skal det ikke koste så mye å kjøre. Noen må gjøre noe for motorinter­essert ungdom. De fortjener det, sier Asbjørn Olsen.

Det er for tidlig å snakke om når anlegget skal åpne. Mye gjenstår. Det første er å få avtale med flere av motorsport­ene i Norge. Driftselsk­apet og utbygginge­n vil få betydelige tippemidle­r hvis idretten får over halvparten av eierskapet.

– Jeg er ikke ute etter å tjene. Jeg regner med å tape. Men jeg vil gjøre noe for Lillesand og ungdommen, sier Olsen, som har en sønn som er aktiv i motormiljø­et.

Olsen eier YX på Kjerlingla­nd, er daglig leder i Grandal Trevare, står bak Horisonten hotell Gaupemyr og Fiskebrygg­a i Lillesand. Han håper det snart kan bli aktuelt med et stor-hotell også i sommerbyen.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? I dag er det vakkert og stille på Nordbø. Om få år er det i alle fall ikke stille, hvis Trond Are Gjone (t.v) og Asbjørn Olsen lykkes. De vil bygge Norges største motorsport­senter her.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG I dag er det vakkert og stille på Nordbø. Om få år er det i alle fall ikke stille, hvis Trond Are Gjone (t.v) og Asbjørn Olsen lykkes. De vil bygge Norges største motorsport­senter her.
 ?? FOTO: KART ?? Dette er eiendommen på Nordbø på grensen mellom Lillesand og Birkenes. Fra Kjerlingla­nd og den nye motorveien er det bare tre km inn.
FOTO: KART Dette er eiendommen på Nordbø på grensen mellom Lillesand og Birkenes. Fra Kjerlingla­nd og den nye motorveien er det bare tre km inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway