Fædrelandsvennen

Smilende øksekvinne i western fra Knaben

«Vann over ild» har kinopremie­re i dag. Laura Vallenes har en baerende rolle i filmen som er spilt inn på Knaben.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Regissøren vet jeg er glad i å skyde, ler Laura Christina Brøvig Vallenes. Hun har en «fatal» rolle i Joern Utkilens «Vann over ild» som har kinopremie­re i dag.

Hele filmen ble spilt inn i og rundt et sandtak på Knaben for to år siden. Handlingen i filmen er lagt til et absurd western-univers: Her er inntektene fra plastgruva så gode at ingen trenger å gjøre kjedelige ting.

SPLID OG DØD

I stedet for å ri på hester kjører folk rundt i sanden på moped, og inn i denne idyllen kommer Kristofer Joners rollefigur durende med Laura Vallenes bakpå mopeden. Splid og død følger, og NRKS anmelder Birger Vestmo skriver at «En liten favoritt er Laura Vallenes i rollen som en alltid smilende øksekvinne».

– Hvordan endte du i en slik rolle?

– Prosessen med casting foregikk slik at skuespille­rne hadde samtaler i flere omganger med regissøren. Hver skuespille­r har fått skreddersy­dde roller etter hvordan regissøren har tolket dem som person. Det var fantastisk å vaere med å spille inn filmen i Knaben, sier Vallenes.

KUNSTVERK

Kulissene i settet bestod for en stor del av campingvog­ner malt i friske farger.

– Det minnet mye mer om å vaere med på et kunstverk enn i en film, sier Vallenes. Hun er da også kjent som performanc­ekunstner i Kristiansa­nd, blant annet i ensemblet Loop by Laura. Regissør Utkilen sier:

– Det varierer en del hvor mye av personligh­eten til hver enkelt jeg har skrevet inn i rollene. Noen roller har fått mye og andre mindre, sier han.

De første anmeldelse­ne av filmen har kommet denne uka, og mottagelse­n er noe blandet. «Kan ikke beskrives. Må sees selv», skriver Stavanger Aftenblad. NRK sier «Fornøyelig og eksen- trisk». Dagsavisen kaster terning tre, Adresseavi­sen kaller filmen «En underlig grønn plante» mens Klassekamp­en kaller satiren i filmen «overtydeli­g».

PREST MED PLASTKORS

– Jeg synes det er greit nok at anmeldelse­ne er slik. Hvis har tenkt å lage noe litt utenom det vanlige er det jo ikke riktig hvis alle er begeistret, sier regissøren.

Morten Liene er en annen sørlending med en rolle i filmen. På bilder fra opptakene kan han ses med et stort plastkors rundt halsen, baerende på et rullebrett med overdimens­jonerte hjul.

– Jeg hadde med meg et skateboard på en av samtalene med regissøren, og dermed ble det skrevet inn i filmen, sier Liene.

– Litt dårlig føre i sanden?

– Ja, det kan du si! Jeg spiller en prest som opererer sammen med sheriffen om å kontroller­e byen. Presten kjeder seg fordi det er så lenge siden han har begravd noen, så han synes det er flott når det endelig begynner å skje ting, forteller Liene.

– Dette er den første filmen jeg har vaert med på. Ellers har jeg jo holdt på med teater. Det var gøy selv om det var mye venting, sier han. Også andre sørlending­er og kristiansa­ndere har bidratt i filmen, deriblant skuespille­r Ole Johan Skjelbred Knutsen.

 ?? FOTO: EIRIK EVJEN ?? Det blir slutt på idyllen når Joner og Vallenes kommer kjørende.
FOTO: EIRIK EVJEN Det blir slutt på idyllen når Joner og Vallenes kommer kjørende.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Laura Christina Brøvig Vallenes som «smilende øksekvinne»på filmsettet i Knaben for to år siden.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Laura Christina Brøvig Vallenes som «smilende øksekvinne»på filmsettet i Knaben for to år siden.
 ?? FOTO: EIRIK EVJEN ?? Noen av innbyggern­e på stedet hvor ingen lenger trenger å gjøre kjedelige ting.
FOTO: EIRIK EVJEN Noen av innbyggern­e på stedet hvor ingen lenger trenger å gjøre kjedelige ting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway