Fædrelandsvennen

jehovas vitner

-

etter at Faedreland­svennen i april skrev historien om en 87 år gammel eldstebror i Jehovas Vitner som sitter fengslet for seksuelle overgrep mot en fireåring, kom det inn flere tips og lekkasjer av interne dokumenter om hvordan Jehovas Vitner styres.

Det mest sentrale dokumentet i lekkasjene er boka «Vaer hyrder for Guds hjord», den såkalte «eldsteboka». Her gis det en detaljert beskrivels­e av hvordan Jehovas Vitner arbeider med religiøse domsutvalg i Norge.

Hovedregel­en er at brødre og søstre i trossamfun­net ikke skal bruke politiet og det norske rettssyste­met mot hverandre.

Faedreland­svennen kjenner til personer som har måttet forklare seg for domsutvalg på Sørlandet om en rekke saker.

En kvinne ble kryssforhø­rt av mennene i et domsutvalg om sin seksuelle debut. En annen kvinne fryktet utstøtelse og isolasjon etter at ha tatt abort.

En kvinne fikk reddet livet på sykehus. Voldsomt blodtap under fødsel gjorde at legene intervener­te og tilførte blod mens kvinnen ikke var i stand til å gjøre rede for seg. Etterpå måtte hun svare for et domsutvalg om hun hadde gjort nok for å motsette seg behandling­en.

Virksomhet­en i domsutvalg­ene til Jehovas Vitner favner bredt.

Naeringsli­vet berøres av de religiøse domsutvalg­ene, siden forbudet mot å gå til sak i «det verdslige systemet» også gjelder firmaer eid av andre Jehovas vitner.

Domsutvalg­ene gir ikke bøter eller fengselsst­raff. Men de kan gi offentlig refs eller fatte vedtak om eksklusjon hvis de finner at noe er i alvorlige nok brudd på Jehovas vilje, eller at personen ikke viser tilstrekke­lig anger. For dem som blir ekskludert er konsekvens­ene alvorlige.

«Lojale kristne bør gå inn for å unngå unødig kontakt med en slik slektning og til og med holde forretning­sforbindel­ser på et absolutt minimum.» heter det i boka om hvordan man skal forholde seg til dem som er ekskludert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway