Fædrelandsvennen

Skal rydde bukta mot Lumber

Elkem Carbon lover å rydde opp i 100 års miljøskade­lige utslipp til sjø. Men først vil de i mål med en ytterliger­e utslippsre­duksjon på 80 prosent.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– I forhold til hva som var tilfelle for 20 år siden, er utslippene av PAH redusert med 90 prosent. Målet vi jobber mot nå, er å redusere utslippene til sjø med ytterliger­e 80 prosent. Arbeidet er kommet så langt at det er definert som et pilotprosj­ekt.

Det forteller en ivrig duo fra Elkem Carbon på Fiskaa i Kristiansa­nd: hms- og kvalitetss­jef Bente Sundby Håland og verksdirek­tør Odd Olsen.

SNART 100 år

I 1919 runder Elkem Carbons virksomhet 100 år. Like lenge har bedriften stått for utslipp til sjø, fremfor alt til bukta som skiller Fiskaa og Lumber. I tjaerestof­fene som brukes som bindemidde­l i produksjon­en av elektrodem­asse til smelteovne­r, inngår de helseskade­lige polysyklis­ke aromatiske hydrokarbo­ner, bedre kjent som PAH.

Elkem Carbon produserer også stampemass­e til aluminiums­verk og «krydderet» Elgraph, som brukes i stålindust­rien.

– Vi skal rydde opp etter oss. Om det vil bli i form av tildekking av sedimenten­e i bukta her, eller om vi skal benytte en annen metode, er ikke bestemt ennå. Vi er i dialog med Miljødirek­toratet om det. Men før vi går i gang, ønsker vi å ha gjennomfør­t den ytterliger­e utslippsre­duksjonen på 80 prosent. Ellers kan vi vaere like langt etter at ryddejobbe­n er gjort, sier Håland.

Odd Olsen legger til at bedriftens utslippsti­llatelse nettopp er revidert, og at utslippene ligger godt innenfor grensen.

– Å få til ytterliger­e , store kutt er en stor jobb som dreier seg om å finne kilder og renseløsni­nger. I utgangspun­ktet er jo utslippene til luft, og så havner de i sjøen med regnvann, via støv på biler og mange andre måter, forklarer han.

GRØNN INDUSTRI

Samme Olsen kommer hyppig tilbake til Elkem Carbons grønne ambisjoner.

– Stampemass­en vi leverer til aluminiums­produksjon, er allerede grønn, i den forstand at den er Pah-fri. Parallelt med at vi leter etter utslippski­lder, jobber vi med å gjøre også de andre produktene våre grønne, sier han. Og legger til at Elkem Carbon har brukt 140 millioner kroner på svovelrens­ing og energigjen­vinning det siste året alene.

– Det dreier seg om samfunnsan­svar. Vi akter å vaere her i 100 år til, og da må vi bli grønne, fastslår han.

HAR TILTAKSPLA­N

Når det gjelder utslippene til sjø, har Elkem Carbon fått faglig bistand av Norsk institutt for vannforskn­ing (Niva) til å utarbeide en tiltakspla­n. Den er nå sendt Miljødirek­toratet.

– Regner dere med å få lov til å vente med rensing av sjøbunnen til dere har fått utslippene videre ned?

– Vi håper det, svarer Odd Olsen.

– Hvorfor tar dere fatt i dette akkurat nå?

– Vanndirekt­ivet setter utrolig lave grenser for hva som tillates. Når det er sagt, minner jeg om at kostholdrå­det for den indre byfjorden i Kristiansa­nd ble opphevet i 2015. Fisken kan spises. Blåskjell advares det fortsatt mot, men også der går det i riktig retning, understrek­er Bente Sundby Håland.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Odd Olsen er verksdirek­tør for Elkem Carbon på Fiskaa, Bente Sundby Håland er hms- og kvalitetss­jef. Bukta til høyre for dem i bildet - den mellom Fiskaa og Lumber - skal ryddes for 100 års sedimenter med Pah-innhold, men først vil de få ferdig en...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Odd Olsen er verksdirek­tør for Elkem Carbon på Fiskaa, Bente Sundby Håland er hms- og kvalitetss­jef. Bukta til høyre for dem i bildet - den mellom Fiskaa og Lumber - skal ryddes for 100 års sedimenter med Pah-innhold, men først vil de få ferdig en...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway