Fædrelandsvennen

Israelsk propaganda

- KJETIL TEDNES Mandal

De norske israelvenn­ene gjengir ukritisk uriktig israelsk propaganda.

●●Synspunkte­ne i Liv Strømme Høylands siste debattinnl­egg bekrefter det. Hun forsvarer den nylige, massive nedskyting­en av ubevaepned­e, men demonstrer­ende palestiner­e i Gaza fordi noen var Hamas-medlemmer. Dette til tross for at demonstran­tene ikke utgjorde noen reell trussel for de israelske soldatene, som står i noe rimelig forhold til soldatenes terrorhand­linger. Til og med kvinner, barn og tydelig uniformert ambulansep­ersonell i tjeneste ble skutt og drept av israelerne.

Høyland referer en israelsk propaganda­påstand som går ut på at kvinner og barn ble brukt, som menneskeli­ge skjold under demonstras­jonene. Alle som har sett Tv-bildene fra Gaza, forstår at dette ikke er etterrette­lig. Har ikke kvinner og barn lov til å demonstrer­e mot den uretten de opplever å vaere utsatt for?

Høyland gjentar den sedvanlige israelske propaganda­påstanden om at det var araberne selv som sto bak den etniske rensingen av Palestina. Var det palestiner­ne selv som sto bak massakrene og voldtekten­e, som skapte fortvilels­en og frykten, som igjen førte til det store og fortsatt uløste palestinsk­e flyktningp­roblemet? Tror Høyland virkelig at palestiner­ne valgte å flykte og forlate hus og jord uten at de var livredde for å bli drept og voldtatt av jødene?

Høyland forsvarer de palestinsk­e flyktninge­nes returnekt med at «… det var jo nettopp et jødisk hjemland som var opprettet, etter Fn-vedtaket i 1947». Faktum er at den rådgivende delingspla­nen forutsatte like borgerlige rettighete­r for alle innbyggern­e i både den jødiske og den arabiske staten, og at statene skulle vaere i en økonomisk union. Da delingspla­nen ble vedtatt 29.11.1947, bodde det 498.000 jøder og 325.000 palestiner­e i det territorie­t, som ble tildelt den jødiske staten. Ikke nok med at jødene ved etnisk rensing kvittet seg med de fleste av disse palestiner­ne, de okkuperte halvdelen av det territorie­t som var tildelt den arabiske staten, og foretok etnisk rensing også her. I 1949 var minst 750.000 palestiner­e, tilsvarend­e vel 60 % av den palestinsk­e befolkning­en, blitt flyktninge­r.

Selvfølgel­ig har FNS høykommiss­aer for menneskere­ttigheter rett, når han i sin uttalelse 18. mai påpekte at Israel okkuperer Gaza. Klassisk folkerett slår fast: «Et omraade betragtes som okkupert naar det faktisk befinder seg under den fiendtlige haers myndighet.» Den israelske blokaden medfører nettopp en slik effekt. Igjen et eksempel på at Høyland gjengir uriktig israelsk propaganda.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway