Fædrelandsvennen

Brukte 10 mill. på spøkelsesh­us

I helga åpnet det nye Spøkelsesh­uset til ti millioner kroner i Dyreparken. Neste år venter en ny storinvest­ering i Kaptein Sabeltanns Verden.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

I helga åpnet det nye Spøkelsesh­uset til ti millioner kroner i Dyreparken. Neste år venter en ny storinvest­ering .

– Dette er det svake leddet i Kaptein Sabeltann-kjeden, med størst potensial for utvikling. Det mangler to ting her inne: Miljø og opplevelse­r, sier Terje Formoe.

Opphavsman­nen til Dyreparken­s kanskje fremste kassasukse­ss sto lørdag foran flere hundre gjester da han åpnet Spøkelsesh­uset innerst i Kaptein Sabeltanns Verden.

Det tidligere Miriams Forheksede Hus er bygd om for ti millioner kroner og blitt en del av Sabeltann-universet. Men hele denne delen av parken, som ble åpnet i 2001, står nå foran en storinvest­ering.

STORT SJØRØVERJU­BILEUM

Neste år runder Sabeltann 30 år, og da blir hele den gamle husrekka i Kaptein Sabeltanns Verden revet. Det populaere området blir revitalise­rt – tegnet og bygd opp på nytt.

– Eierne skal selvsagt ha siste ord oppi dette, men det ville vaere dumt å ikke utnytte anledninge­n når Sabeltann feirer jubileum, sier dyreparkdi­rektør Per Arnstein Aamot.

De har ikke regnet på kostnaden, men han bekrefter at den raskt vil passere årets investerin­g på ti millioner kroner.

Er det noe Sabeltann-skaperen har laert seg gjennom tre tiår, er det å ikke ta noe for gitt. Det til tross for at fjorårets forestilli­ng solgte 60.000 billetter, og at halvannen millioner har sett den gjennom årenes løp.

Kongen på havet må gjerne hvile seg innimellom, men ikke på laurbaer.

– Man kan aldri regne noe for sikkert, men må hele tiden bli bedre, større og alltid overraske, mener Terje Formoe.

Til sommeren vender den mest populaere kveldsfore­stillingen tilbake i påkostet versjon, nemlig Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt.

DYRENE HÅRFINT FORAN

Det er ikke bare billettsal­get som fyller opp skattekist­a i Dyreparken. Hvert år selges Sabeltanns­uvenirer for om lag ti millioner kroner, og ingen annen varegruppe er i naerheten.

– Er Sabeltann blir Dyreparken­s fremste attraksjon?

– Når vi spør gjestene svarer de dyrene på førsteplas­s, hårfint foran Sabeltann, svarer Aamot.

– Men husk at det er 800 dyr, og bare én kaptein, tilføyer Formoe.

I løpet av de neste fem-seks årene planlegges også ikke mindre enn tre animasjons­filmer som skal settes opp på kinoer innaog utaskjaers.

Satsingen skjer i samarbeid med Quisten Animation, som også lagde filmen om Hakkebakke­skogen.

– DET VAR SPENNENDE

Ideen med Spøkelsesh­uset er å oppleve Sabeltanns mørkeste mareritt og fiender.

Her vandrer man gjennom Maga Kahns mystiske jungel, Skalkens bysse, opplever skutekamp og møter noen av Kapteinens verste fiender – som Greven av Gral og Grusomme Gabriel.

Anbefalt nedre aldersgren­se er fem år. Folk slipper inn grupper på ti personer hvert tredje minutt, og turen tar 20 minutter.

– Jeg trodde det skulle vaere mye verre. Men det var spennende, sier Johannes Albrigtsen (12), en av de første som slapp inn i huset lørdag.

– Jeg stokk litt da døren åpnet seg og det plutselig sto en fyr der, sier kameraten Marcus Gundersen.

Dyreparken hadde 946.895 gjester i fjor, 5,9 prosent faerre enn året før. Omsetninge­n endte på 430 millioner kroner, og resultatet på pene 38 millioner.

 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Kaptein Sabeltann og Greven av Gral (på verandaen) forsøkte å sette folk i den rette stemningen før dørene til Spøkelsesh­uset åpnet lørdag.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Kaptein Sabeltann og Greven av Gral (på verandaen) forsøkte å sette folk i den rette stemningen før dørene til Spøkelsesh­uset åpnet lørdag.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Kristiansa­nd Dyrepark har investert ti millioner kroner i å skremme livet av gjestene, men disse ble ikke vettskremt: Janne Gundersen og sønnen Marcus, Johannes og Henrik Albrigtsen, Sebastian og Mats Sundbø.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Kristiansa­nd Dyrepark har investert ti millioner kroner i å skremme livet av gjestene, men disse ble ikke vettskremt: Janne Gundersen og sønnen Marcus, Johannes og Henrik Albrigtsen, Sebastian og Mats Sundbø.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Sabeltanns opphavsman Terje Formoe og dyreparkdi­rektør Per Arnstein Aamot åpnet Spøkelsesh­uset lørdag.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Sabeltanns opphavsman Terje Formoe og dyreparkdi­rektør Per Arnstein Aamot åpnet Spøkelsesh­uset lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway