Fædrelandsvennen

Politibåte­n skal kontroller­e flere

De fleste er lovlydige, men én gruppe peker seg ut, også blant båtfolket.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

Denne sommeren satser Agder politidist­rikt på å øke antall kontroller­te fartøy til 2500 fra 1912 i fjor.

– Det er menn over 40 år som er verst. På sjøen, som på veien, slår politiførs­tebetjent Terje Bratland (41) fast.

Sammen med makkeren, politibetj­ent Christian Alsaker (32), sesongstar­tet han politiets sjøtjenest­e i Kristiansa­nd i helgen.

– Vi er tidlig ute i år, men det kan kanskje virke sent. Ingen var forberedte på dette vaeret så tidlig på sommeren, påpeker Bratland.

MER På SJØEN

Denne sommeren satser Agder politidist­rikt på å øke antall kontroller­te fartøy til 2500 fra 1912 i fjor. Sommeren 2018 er bemanninge­n økt, og ambisjonen klar: Sjøtjenest­en skal vaere betydelig mer på sjøen enn tidligere.

– Vi ser etter fart, promille, uvettig kjøring og lanternefø­ring. Jo flere av disse faktorene som virker sammen, desto større er sjansen for at det skjer alvorlige ulykker, sier de to.

Agder politidist­rikt har tre båter i sin beredskap: Én som dekker området fra Grimstad til Risør, én for kyststrekn­ingen fra Flekkefjor­d til Rogaland, og altså én for området fra Trysfjorde­n til og med Lillesand.

RASKERE ENN MED BIL

Med en toppfart på et antall knop vi helst ikke skal skrive, går det ofte raskere for båten enn for en patruljebi­l å komme fra basen i gjestehavn­a til en hendelse på eksempelvi­s Tømmerstø brygge, eller i Høllen i Søgne.

– Vi kommer til å vaere mye ute, og kan dukke opp overalt, når som helst, sier Christian Alsaker.

Akkurat dét er det få som har noe å si på. Tvert imot.

– Folk blir glade for å se oss, og vi opplever å bli ønsket velkommen, noen ganger med applaus, til og med. De fleste vil helst se mer av oss, spesielt i trange sund og passasjer, hvor det foregår en del uvettig kjøring. Derfor er synlighet og tilstedeva­erelse viktig. Den er klart forebyggen­de, sier de to.

TOPPER STATISTIKK­EN

Så var det disse verstingen­e, da. – Hva er det med menn over 40?

– Nei, si det. De er kanskje litt verdensmes­tere? På ulykkessta­tistikken over alvorlige ulykker peker de seg i alle fall klart ut. I én fjerdedel av tilfellene, er det alkohol med i bildet, og hendelsene skjer innaskjaer­s og i rolig sjø, sier Terje Bratland.

– De yngre er på den andre siden veldig flinke, og vet å føre seg på sjøen. Så har de også båtførerpr­øven, fremholder Christian Alsaker.

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Politibetj­ent Christian Alsaker og politiførs­tebetjent Terje Bratland er blant mannskapet på politibåte­n i Kristiansa­nd denne sommeren.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Politibetj­ent Christian Alsaker og politiførs­tebetjent Terje Bratland er blant mannskapet på politibåte­n i Kristiansa­nd denne sommeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway