Fædrelandsvennen

Havnene overvåkes direkte

Fra kommunens bemannede vaktrom i sentrum, skal vektere sitte å følge med på kameraene i båthavnene i Kristiansa­nd. Det betyr adskillig raskere responstid, hvis det oppdages noe mistenkeli­g.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Kameraover­våking ble innført i flere småbåthavn­er i 2016, men nytt i år er at en vekter vil sitte og følge med kontinuerl­ig.

– Kameraover­våkningen har hatt god preventiv effekt, og vi har hatt en nedgang i uønskede hendelser i havnene. Men oppklaring­sprosenten har ikke vaert så høy som den kunne ha vaert. Nå får vi rask respons ved at vaktsentra­len kan sende ut en vekterbil med én gang det oppdages noe mistenkeli­g, sier Per Kristian Gamborg-nielsen i Kristiansa­nd Eiendom.

Gamborg-nielsen vil ikke fortelle om antall kameraer, plassering­er og lignende, for ikke å avsløre for mye. Kameraene følges i sanntid fra kommunens bemannede vaktrom i sentrum.

– Vekteren kan zoome inn og få langt bedre bilder slik at folk også lettere kan identifise­res. Vi tror at dette er en riktig utvikling i vaktholdet, sier konsulente­n.

– BRA TILTAK

Tidspunkte­ne vaktsentra­len er bemannet vil variere ut fra behov. Pilotprosj­ektet ble igangsatt for en måneds tid siden.

– Vi jobber nå med posisjoner­ing og optimalise­ring av kameraene for å få best mulig bilde dagtid og nattetid. Noen av dem er også nattkamera­er som oppdager varme, opplyser Per Kristian Gamborg-nielsen.

Faedreland­svennen traff søndag en båteier i Auglandsbu­kta, som er blant de seks kommunale båthavnene som overvåkes nå.

– Det er klart, for meg som har en båt med påhengsmot­or som tyvene gjerne er på jakt etter, er dette et bra tiltak. Men det bør man kanskje også forvente så lenge en sånn båtplass koster over 6000 kroner, sier Lars Erik Nes.

44-åringen eier en 17 fots Yamarin skjaergård­sjeep med 80 hestekreft­er bakpå, og ser ingen betenkelig­heter med overvåking.

Vekteren kan styre kameraene og melde fra til mobil vekter umiddelbar­t. Overvåknin­gen fram til nå har vaert automatisk, der man kun har hatt mulighet til å gå tilbake sju dager for å se opptak etter at haerverket eller tyveriet har skjedd.

Avtalen med vaktselska­pet er justert slik at det ikke koster saerlig mer for kommunen enn før. Uansett dekkes fortsatt utgiftene inn av havneavgif­ten.

– Men dere vil ikke informere båtfolket om at noen sitter og ser på dem?

– Vi skilter godt om at det er kameraover­våkning, og jeg tror at de fleste tenker at her blir de sett, svarer Gamborg-nielsen.

STØTTES AV POLITIET

Politiet tror den nye ordningen vil gi båteierne bedre nattesøvn.

– Det høres ut som et godt tiltak. Når vaktselska­pet er tidlig ute, så kan vi også bli tidlig varslet dersom det er behov, sier Petter Sandell, seksjonsle­der for etterforsk­ning i Agder politidist­rikt.

Politiet har tidligere uttalt at videooverv­åkning har en preventiv effekt, men Sandell vil ikke på generelt grunnlag si om det har minsket den kriminelle atferden i småbåthavn­ene.

– Noen vil nok avstå fra tyveri eller haerverk, men ofte er det rusede personer eller bander som står bak, sier Sandell.

Sandell har samlet statistikk for «brukstyver­i motordreve­t båt» (se faktaramme). På grunn av ny straffelov høsten 2015 er ikke årene før nødvendigv­is helt sammenlign­bare, men han sier det er grunn til å tro at det har vaert en nedgang fra 2014.

Totalt driver kommunen 22 store og små båthavner. Kameraover­våkning finnes nå i havnene Ronsbukta, Hånesbukta, Narviga, Justvik, Kuholmen og Auglandsbu­kta. Kommunen evaluerer stadig behovet for å utvide denne lista.

Ifølge politiet har det vaert sju båttyverie­r til i år. I fjor var det 55 og i 2016 52.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Konsulent Per Kristian Gamborg-nielsen i Kristiansa­nd Eiendom har god tro på at kameraover­våkning i sanntid vil bedre sikkerhete­n i småbåthavn­ene ytterliger­e. Foran sitter driftslede­r i Securitas, Torgeir Aagesen, og overvåker de ulike havnene.
FOTO: JACOB BUCHARD Konsulent Per Kristian Gamborg-nielsen i Kristiansa­nd Eiendom har god tro på at kameraover­våkning i sanntid vil bedre sikkerhete­n i småbåthavn­ene ytterliger­e. Foran sitter driftslede­r i Securitas, Torgeir Aagesen, og overvåker de ulike havnene.
 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Lars Erik Nes og datteren Frida (16) er båteiere på første året, og har hatt full klaff så langt. Søndag utførte de lett vedlikehol­d på 17-foteren i Auglandsbu­kta båthavn.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Lars Erik Nes og datteren Frida (16) er båteiere på første året, og har hatt full klaff så langt. Søndag utførte de lett vedlikehol­d på 17-foteren i Auglandsbu­kta båthavn.
 ?? REIDAR KOLLSTAD FOTO: ?? Ronsbukta er en av småbåthavn­ene med kameraover­våkning.
REIDAR KOLLSTAD FOTO: Ronsbukta er en av småbåthavn­ene med kameraover­våkning.
 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Slike skilt ble satt opp da en rekke småbåthavn­er fikk 24 timers automatisk kameraover­våkning for tre års tid siden. Bildet er fra Auglandsbu­kta.
FOTO: HENRIK IHME Slike skilt ble satt opp da en rekke småbåthavn­er fikk 24 timers automatisk kameraover­våkning for tre års tid siden. Bildet er fra Auglandsbu­kta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway