Fædrelandsvennen

Kampen for hav må vaere internasjo­nal

Statsminis­ter Erna Solberg prøver å få andre land med på jobben om å rense havet for plast. Det er helt nødvendig.

-

–Vi kan rydde så mye plast i vannkanten som vi orker i Norge, men dette er jo vannstrømm­er som beveger seg over hele jordkloden, derfor er det så viktig å se dette i sammenheng. Akkurat som klima, har havene behov for globale fellesløsn­inger, fastslo Erna Solberg, da hun lørdag var i møte med G7-landene i Quebec i Canada for å snakke om hav. Altså – dette møtet hvor verdens rikeste demokratis­ke og industrial­iserte land samles for å diskutere.

Donald Trumps tollpoliti­kk var hovedsaken. Der så det lenge ut til at de øvrige G7-landene fikk Trump til å snu. Men Trump gikk som kjent bort fra avtalen på dramatisk vis etter at han forlot møtet. Imidlertid, litt på siden av dette hovedtemae­t var en norsk statsminis­ter for første gang invitert til det viktige møtebordet, under en spesialses­jon om hav.

statsminis­ter erna solberg oppfordret G7landene til å bli med på en helhetlig tilnaermin­g til ulike havutfordr­inger, som forsøpling, overfiske og illegalt fiske. Og i samme møtet inviterte hun forskere fra G7-landene til en forsknings­konferanse i Bergen til høsten om hav. For å understrek­e hvor viktig norske myndighete­r synes denne problemati­kken er, framhevet hun at Norge har bevilget 100 millioner kroner til et fond Norge har initiert som skal vaere underordne­t Verdensban­ken og kjempe mot den store forurensni­ngen i alle verdens hav.

Det er viktig og aerefullt at Norge ble invitert til G7-møtet og kan markere seg i en sak som er viktig for oss; renest mulig hav. Dessverre var USAS president Donald Trump allerede reist til sitt berømte møte i Singapore da Solberg var gjest rundt bordet hos G7-landene, og bare framtida vil vise hvor godt resten av møtet lyttet til den norske statsminis­teren.

men, nesten dessverre, en rekke begivenhet­er har gjort verdensopi­nionen mer oppmerksom på skadene ved et forurenset hav. Omfanget av det og alvorlighe­ten i det. Og selv om mye av forurensni­ngen er lokal, kan ikke dette forbedres effektivt uten at land samarbeide­r. Havet angår alle og forholder seg jo ikke til nasjonale grenser. Som i de flest utfordring­er i forhold til forurensni­ng må rike, industrial­iserte land gå foran å ta ansvar. Vi har et bedre utgangspun­kt.

Havet angår alle og forholder seg jo ikke til nasjonale grenser

 ??  ?? Det er første gang en norsk statsminis­ter er invitert til møtebordet hos G7landene og Erna Solberg snakket om kampen for rent hav. FOTO: NTB SCANPIX
Det er første gang en norsk statsminis­ter er invitert til møtebordet hos G7landene og Erna Solberg snakket om kampen for rent hav. FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway