Fædrelandsvennen

Venturos og reisebyråe­ieri millionkra­ngel

Venturos AS i Farsund lånte sju millioner kroner til et av selskapene bak G Travel, reisebyråk­onsern eid av kristiansa­nderen Finn Vetle Hansen. Meningen var å bli aksjonaer i G Travel. Aksjer ble det ikke, og i tillegg oppsto strid om pantesikke­rhet. Nå e

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Slikt er ikke grei forretning­sførsel, fastslår Arne Mikalsen (48).

Han er administre­rende direktør i familiens investerin­gskonsern Venturos AS, med hovedkonto­r i Farsund. Og han snakker om sju millioner kroner som Venturos lånte til Finn Vetle Hansens (49) heleide selskap Biff Holding AS i 2016. Biff Holding var den gang indirekte hovedeier i reisebyråk­onsernet G Travel Norge AS, normalt omtalt som bare G Travel og med hovedkonto­r i Markens gate 45 i Kristiansa­nd.

– Avtalen var at de sju millionene skulle kunne omdannes til aksjer i Biff Holding AS, slik at Venturos derigjenno­m ble indirekte eier i G Travel. Henvendels­en fra Finn Vetle Hansen kom via kjente. Vi syntes det var interessan­t fordi G Travel hadde fått seg tilført en del franchiset­agere (tilknytted­e, men ikke eide reisebyråe­r, red.anm.) i kjølvannet av endringer i bransjen, forklarer Arne Mikalsen.

INGEN AKSJER, INGEN PANT

Men for å gjøre en lang historie kort: Pengene ble brukt til å redusere den negative saldoen på G Travels kassekredi­ttkonto i Sparebank 1 SR- Bank. Pantesikke­rheten som Venturos, ifølge Arne Mikalsen, hadde satt som betingelse for lånet, ble heller ikke noe av. Eiendommen i Markens gate 45 var blitt overført til Nortrans Eiendom AS.

Selskapet eies 50/50 av Finn Vetle Hansens to søsken. Samtidig opphørte de to å vaere indirekte eiere i G Travel.

– KREDITORSV­IK

Faedreland­svennen har kommuniser­t med Arne Mikalsen delvis per telefon, delvis per e-post. Han skriver dette til oss:

– Den store karakterbr­isten kommer til syne når Hansen i januar/februar 2017 utvider aksjekapit­alen i G Travel gjennom sitt helt nye holdingsel­skap GT Holdings AS, og dermed sørger for at hans gamle holdingsel­skaper Biff og FGV (begge senere kon- kurs, red.anm.) blir vannet ut fra 100 prosent til 12,7 prosent. I tillegg til oss er det andre kreditorer, med totalt 35 millioner kroner tilgode, som han dermed løper fra. Det kalles kreditorsv­ik, skriver Mikalsen.

Den andre kreditoren heter KTM Holding og holder til i Haugesund.

– KTM Holding AS har et krav på NOK 27,3 millioner mot boet i FGV AS. Kravet gjelder selgerkred­itt i forbindels­e med et aksjekjøp. KTM har ingen ytterliger­e kommentare­r, skriver advokat Rune Lande i en sms til Faedreland­svennen.

BIFF-KONKURS

Tilbake til Arne Mikalsen, som forteller om bakgrunnen for den feilslåtte investerin­gen.

– Kontakten til Hansen ble etablert på vårparten 2016. En viktig del av G Travels virksomhet var å bestille billetter for oljearbeid­ere og sjøfolk som skulle til eller fra havner, men så kom jo oljekrisa for alvor. Finn Vetle Hansen må ha sett utfordring­en, men la liten vekt på den i samtaler med oss. Og han er god på både relasjonsb­ygging og salg. Prosessen trakk ut, og da vi kom uti september 2016, skjønte vi at ting ikke var som vi var blitt fortalt og at personen ikke var som vi hadde trodd, minnes Mikalsen.

Dermed gikk forholdet over til å dreie seg om tilbakebet­aling av lånet.

– Hvor vi tilbød rause betingelse­r, men samtidig krevde sikkerhet.

Det endte med at Venturos slo Biff Holding AS konkurs. Finn Vetle Hansen anket tingretten­s konkurskje­nnelse til både lagmannsre­tt og Høyesteret­t, uten å nå fram.

– I Venturos’ regnskaper er de sju millionene avskrevet, uten at det betyr at vi har gitt opp å få dem tilbake. Hvordan det kan skje, holder vi på å se på, opplyser Arne Mikalsen.

HANSEN HELT UENIG

Finn Vetle Hansens oppfatning av begivenhet­ene er en annen enn Arne Mikalsens.

Hansen forteller at han og søsknene skilte lag som eiere våren 2016. Den underligge­nde virksomhet­en i G Travel, som hadde vokst kraftig, trengte da kapitaltil­førsel; oljekrisen svekket inntektsgr­unnlaget. Han så seg om etter en industriel­l partner med kompetanse og kapital.

– Venturos AS, ved Arne Mikalsen, sa seg villig til å låne sju millioner kroner til Biff Holding AS. Pengene ble, som forutsatt, anvendt som arbeidskap­ital i de underligge­nde selskaper. Tanken med innlånet fra Venturos var at Venturos i ettertid skulle bli aksjonaer i G Travel, skriver Hansen i en e-post til Faedreland­svennen. Han fortsetter:

– Venturos fulgte imidlertid ikke opp prosessen med å formaliser­e medeierska­pet. I stedet ble lånet krevd tilbakebet­alt. Kapital som var forutsatt å vaere langsiktig, ble ensidig endret til kortsiktig. Venturos valgte selv å gå bort fra planen og forutsetni­ngen om å bli aksjonaer i G Travel. At Venturos AS i ettertid ombestemme­r seg, er deres eget ansvar. De valgte ikke å fullføre forhandlin­gene høsten 2016 og heller gå konkursvei­en, skriver Finn Vetle Hansen.

– NYE KRAV OM SIKKERHET

Om forhandlin­gene han visere til, skriver han de dreide seg om en minnelig ordning.

– Venturos fremmet imidlertid nye krav om annen og økt sikkerhet, herunder personlig sikker- het, i strid med opprinneli­g avtale, legger han til.

Deretter slo altså Venturos Biff Holding konkurs. Høyesteret­t stadfestet konkursen 31. oktober 2017.

18. mai fulgte FGV AS etter. Finn Vetle Hansen slo selv selskapet konk.

– Det var heleid av Biff Holding AS, som jo var konkurs allerede. I tillegg forfalt en større gjeldspost til KTM Holding. At KTM Holding nå taper penger på disse konkursene, er svaert beklagelig. Vi har i forkant tatt flere initiative­r overfor KTM Holding for å komme dem i møte, men KTM Holding har ønsket å avvente situasjone­n, opplyser Hansen overfor Faedreland­svennen.

– IKKE KREDITORSV­IK

Om Arne Mikalsens bruk av begrepet «kreditorsv­ik» i forbindels­e med at GT Holdings AS kom inn som ny hovedeier i G Travel Norge AS, skriver Finn Vetle Hansen:

– Påstanden avvises på det mest bestemte. Venturos valgte selv å låne ut penger til avtalte vilkår, men fullførte ikke løpet med å bli aksjonaer. Kapitaltil­førselen via GT Holdings AS (Hansens nye eierselska­p, red.anm.) ble helt nødvendig da Venturos fulgte konkursspo­ret. Før konkursåpn­ingen var Arne Mikalsen informert om kapitalend­ringene som hadde funnet sted gjennom GT Holdings AS. Mikalsen og Venturos er erfarne forretning­sdrivende og investorer og må selv baere ansvar for måten de velger å disponere sine midler på. Å beskylde andre for kreditorsv­ik når en selv har regi og ansvar, er fullstendi­g feilaktig.

Hansen legger til at G Travelsels­kapene fikk tilført tiltrengt kapital fra GT Holdings AS.

– Kapitalutv­idelsen skjedde via GT Holdings. FGV var ikke var i stand til å bidra, blant annet som følge av situasjone­n Venturos hadde skapt rundt Biff Holding. Den underligge­nde virksomhet i G Travel Norge måtte ha tilførsel av arbeidskap­ital og dette måtte skje via GT Holdings for å sikre at kapitalen faktisk kom frem til driften, og ikke havnet i en tvist med blant annet Ven- turos.

UENIG OM PANT OGSÅ

Også i spørsmålet om pant i Markensgat­e 45 har Finn Vetle Hansen en annen oppfatning enn Arne Mikalsen.

– Mine søskens selskap fikk ut avtalte verdier, blant annet fast eiendom. Disse var i henhold til takster og tilsvarte markedsver­di. Venturos ble holdt løpende orientert om prosessen med eierskifte i familien, og hadde ingen innsigelse­r, skriver han.

 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Her i Markensgat­e 45 i Kristiansa­nd har G Travel hovedkonto­r og driver reisebyråv­irksomhet. At noen seksjoner av bygget ble brukt av Finn Vetle Hansen til å kjøpe ut hans to søsken fra eierskap i G Travel-systemet, inngår som del av disputten mellom ham og Arne Mikalsen i Farsund-selskapet Venturos.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Her i Markensgat­e 45 i Kristiansa­nd har G Travel hovedkonto­r og driver reisebyråv­irksomhet. At noen seksjoner av bygget ble brukt av Finn Vetle Hansen til å kjøpe ut hans to søsken fra eierskap i G Travel-systemet, inngår som del av disputten mellom ham og Arne Mikalsen i Farsund-selskapet Venturos.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway