Fædrelandsvennen

Bønder frykter avlingssvi­kt

- NTB

●●Flere bønder frykter omfattende avlingssvi­kt og kornmangel på grunn av tørke. Dermed er det ventet en betydelig økning i antall erstatning­ssaker i år.

– Dette ser elendig ut. Det er krise, sier kornbonde Torkil Skinnes om åkeren i Spikkestad til Nationen. Mens det i 2015 falt 116 millimeter regn på under 24 timer, har den samlede nedbøren de siste 30 dagene vaert på 11 millimeter regn.

– Vi må prioritere litt kynisk, nå som vi ser at det visner på åkeren. Vi kan berge noe av kornet, men ikke alt, sier han.

Gustav Thorsø Mohr driver Thorsø herregård i Fredriksta­d. Han er spesielt bekymret for dyrene.

– At vi taper litt penger på korn, skal man alltids håndtere, men det er ikke så lett å ordne mat til dyra når man ikke har noe mat å gi dem, sier han.

Underdirek­tør Trond Løfsgaard i landbruksa­vdelingen i Oslo og Akershus sier mye tyder på at 2018 blir et år med mange erstatning­ssaker.

– Vi er bekymret på vegne av naeringen, det er ingen overdrivel­se å si at det har oppstått en alvorlig situasjon i år, sier Løfsgaard. Produsente­r som opplever vesentlig avlingssvi­kt, kan søke om erstatning. Det kan bare gis for produksjon­ssvikt ut over 30 prosent av gjennomsni­ttsproduks­jon per vekstgrupp­e ved avlingssvi­kt. De siste ti årene har utbetaling­ene variert fra 90 millioner kroner i 2011 til seks millioner kroner i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway