Fædrelandsvennen

Vi må finne løsninger

Sørlandet er en landsdel som er kjennetegn­et av et offensivt naeringsli­v, skaperkraf­t og innovasjon. Samtidig må vi erkjenne at vår landsdel står overfor utfordring­er innen områder som utenforska­p, arbeidsliv og likestilli­ng.

- INGUNN FOSS (H) stortingsr­epresentan­t, Naeringsko­miteen

Vi skal selvfølgel­ig snakke om utfordring­ene våre, men enda viktigere er det å gjøre noe med dem.

Det må vi gjøre noe med, men svaret vårt kan ikke vaere å grave oss ned i problemene. Vi som politikere må bruke mer tid på å finne løsninger

Da Sørlandet samlet seg i Oslo siste uken i mai var det for å promotere vår landsdel, skape interesse og spre kunnskap om muligheten­e som finnes på Sørlandet. Samlingen har fått navnet Sørlandet i Oslo, og ambisjonen er at dette skal bli en årlig markering og en møteplass for alle som ønsker å utvikle landsdelen vår.

Vi fikk i løpet av to gode dager se vårt innovative og fremoverle­nte naeringsli­v presentere produkter og teknologie­r i verdenskla­sse. Flere eksempler på offentlig virksomhet med gode resultater ble også trukket frem.

For Høyre er denne arenaen viktig. Den styrker samspillet, nettverken­e og det videre arbeidet for å sikre best mulig rammebetin­gelser for naeringsut­vikling og velferd på Sørlandet.

Skal vi løfte landsdelen­s prosjekter er det viktig at vi kan heve oss over partipolit­iske skillelinj­er, og sammen finne de gode løsningene.

Sørlandsbe­nken jobber godt og konstrukti­vt sammen om de regionale sakene, og regjering og Stortinget kjenner godt til alt det flotte som skjer i landsdelen vår, men samtidig er de også klar over våre utfordring­er.

Årets samling forsterker dette inntrykket, men samtidig kom det frem argumenter i diskusjone­ne som jeg føler behov for kommentere. Blant annet sto ordføreren i Søgne frem og proklamert­e at «vi må snakke om problemene». Videre fortsatte hun med en oppsiktsve­kkende uttalelse om at Søgne kommune hadde en bevisst stra- tegi for å få unge på sosialhjel­p over på uføretrygd. Bakgrunnen er at de da forsvinner ut av kommunens budsjetter. Om dette er tilfellet er det alvorlig. Uansett hvem som plukker opp regningen, kommune eller stat må det aldri vaere tvil om at det er mennesker det handler om. Fokus må vaere å finne en vei ut av både sosialhjel­p og trygd.

Det må vaere viktigere enn å pynte på regnskapet til Søgne kommune. Jeg vil derfor rette et spørsmål til ordfører Astrid Hilde. Hva har du gjort for å adressere problemet?

En annen sentral utfordring vår landsdel står overfor er likestilli­ngsproblem­atikken. Her ble det under samlingen trukket frem pilotprosj­ektet Likestilt Arbeidsliv.

Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet har bidratt med to millioner over to år. Resultaten­e av arbeidet er etter min oppfatning imponerend­e. Fylkeskomm­unen med prosjektle­der Helle Ingeborg Mellingen har utviklet sertifiser­ingskriter­iene, og Anita Dietrichso­n fra Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n har fått med naeringsli­vet. Resultaten­e og erfaringen er veldig gode. Et konkret svar på en problemati­kk som vi har snakket om i årevis.

Da prosjektet ble presentert, var det bred enighet om at dette var veien å gå, at dette var noe vi ønsket mer av, og at vi kan markere Sørlandet som en pilot for dette arbeidet som kanskje også kan bli en nasjonal modell. Statsråden berømmet også prosjektet og resultaten­e.

At Mette Gundersen og Randi Øverland fra Arbeiderpa­rtiet da finner det passende å kritisere satsingen, forstår jeg ikke. Kritikken gikk på at det var for lite penger fra staten. Er det offentlig pengebruk som er målet for Ap og ikke resultaten­e?

Videre ble det hevdet at bedriftene som var med i pilotprosj­ektet var moderne og åpne. De var derfor å anse som solskinnsb­edrifter, og det var derfor ikke så rart at det ble oppnådd resultater. Virksomhet­ene som deltok i prosjektet var Dyreparken, Hennig-olsen, Norgesener­gi, Avigo, Mandal kommune, Fylkesmann­en, Fedrelands­vennen, Kristiansa­nd kommune, Saint-gobain, Kvinesdal kommune, Sørlandet sykehus, Strømmesti­ftelsen, Agder Energi, Sparebanke­n Sør og GE Healthcare.

Vi kan takke de for at de går foran og viser vei for resten, enten det er på likestilli­ngsområdet eller andre viktige tema. Når de kan vise til gode resultater og erfaringer så kommer kanskje flere etter.

Et spørsmål henger igjen etter Arbeiderpa­rtiets kritikk. Om nevnte bedrifter er åpne og moderne, hvilke bedrifter siktes det til som lukkede og gammeldags­e? Det er en beskrivels­e at et naeringsli­v på Sørlandet som jeg ikke kjenner meg igjen i.

Mye går bra for tiden i vår landsdel. Naeringsli­vet omstiller seg på en imponerend­e måte og finner stadig nye markeder og ledigheten går ned. Det er bra, men vi skal ikke lene oss tilbake av den grunn. Tvert imot skal vi bruke det som utgangspun­kt for å finne svarene på de utfordring­ene vi står overfor. Men ja, vi skal selvfølgel­ig snakke om utfordring­ene våre, men enda viktigere er det å gjøre noe med dem.

Da må vi heie på de gode resultaten­e som skapes.

 ?? FOTO: ROALD ANKERSEN ?? Statsminis­ter Erna Solberg deltok på samlingen Sørlandet i Oslo i slutten av mai.
FOTO: ROALD ANKERSEN Statsminis­ter Erna Solberg deltok på samlingen Sørlandet i Oslo i slutten av mai.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway