Fædrelandsvennen

Svar fra IKEA

Vi ser at det er mange som er opptatt av sikkerhete­n til tekstilarb­eiderne i Bangladesh, blant andre Eyvind Danielsen, leder for Framtiden i våre hender Kristiansa­nd som har et innlegg på trykk i Faedreland­svennen 7. juni.

- ANDERS LENNARTSSO­N baerekraft­sjef IKEA Norge

●●Det er vi også! Derfor har vi vaert tilstede i Bangladesh i flere tiår og jobbet for at arbeiderne der skal vaere trygge på jobb.

I år 2000 innførte vi etiske retningsli­njer for alle leverandør­ene våre og disse gjelder uansett om du holder til i Bangladesh, India, Kina eller Norge. De er hovedsakel­ig basert på ILO og Fnkonvensj­oner og vi har også fått god hjelp av miljø- og menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er som utfordrer oss og bidrar med sin kunnskap for å sikre at vi stiller de riktige kravene.

Hvert år gjennomfør­er vi mer enn 1000 kontroller, både anmeldte og uanmeldte, for å sikre at retningsli­njene følges. Hvis vi finner avvik må leverandør­ene rette dem opp innen en gitt tidsfrist. Dette følges også opp og kontroller­es. Vi kontroller­er selv men bruker også uavhengige kontrollør­er.

Det viktigste arbeidet er likevel det som skjer mellom kontrollen­e og her er det ekstra verdifullt at vi er tilstede i Bangladesh hele tiden. Det betyr at vi kan besøke leverandør­ene ukentlig for å følge opp, utfordre og støtte. Vi ser på leverandør­ene som partnerne våre og vi utvikler oss sammen med dem gjennom årelangt samarbeid.

Åpenhet i verdikjede­n er et annet aktuelt tema. At vi har valgt å ikke offentligg­jøre leverandør­listene våre, betyr ikke at vi er et lukket selskap eller at vi skjuler noe. Vi er stadig i åpen dialog med organisasj­oner, journalist­er og andre interessen­ter og deler informasjo­n om leverandør­ene våre med dem. For eksempel hadde vi et møte med Framtiden i våre hender i mai hvor vi delte informasjo­n om leverandør­ene i Bangladesh. I tillegg besøker både organisasj­oner og journalist­er hvert år leverandør­ene våre. Vi har ingenting å skjule.

Vi skjønner at det kan vaere vanskelig å forstå hvorfor vi har valgt å ikke skrive under på ACCord-avtalen. Vi mener det er en bra avtale, men at det finnes flere veier til målet. Det viktigste er jo tross alt at de som jobber ved fabrikkene i Bangladesh er trygge og har det bra.

Derfor vil vi fortsette å jobbe med å trygge arbeidsvil­kårene for alle som er tilknyttet IKEA, uansett om du jobber i Bangladesh, Kina, Tyskland eller Norge – i tråd med vår visjon om å skape en bedre hverdag for de mange menneskene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway