Fædrelandsvennen

Tednes og FNS høykommiss­aer

Kjetil Tednes skriver i et innlegg om situasjone­n i Gaza. I den sammenheng siterer han FNS høykommiss­aer for menneskere­ttigheter.

- JAN NORDSTOKKÅ

●●I følge Tednes har høykommiss­aeren uttalt om palestiner­nes demonstras­joner i relasjon til israelerne­s voldsbruk, så «… har disse handlingen­e ikke karakter av å utgjøre den overhengen­de trusselen for liv eller helse som kan rettferdig­gjøre en slik bruk av dødelig kraft.»

Med en så konsis og bastant uttalelse må vi vel kunne forutsette at den nevnte høykommiss­aeren har vaert til stede på israelsk side under de «fredelige» demonstras­jonene langs grensen til Gaza? Hvis han ikke har vaert der, hvordan kan han da uttale dette? For underlig nok så harmonerer hans uttalelse dårlig med uttalelser fra israelerne som bor langs grensen til Gaza. Det er vanskelig å se at høykommiss­aeren har uttalt seg ut fra en nøytral vurdering basert på hva begge sider i konflikten sier og opplever.

Videre har høykommiss­aeren i følge Tednes uttalt at «Israel, som en okkupasjon­smakt, er ifølge folkerette­n pålagt å beskytte befolkning­en i Gaza og sørge for deres velbefinne­nde.» Hvordan skal en slik uttalelse forståes? Om høykommiss­aeren eventuelt mener at Israel okkuperer Judea og Samaria, så har det da ingenting med deres angivelige plikt til å beskytte befolkning­en i Gaza å gjøre. Israel okkuperer ikke Gaza. Israel har trukket seg ut av dette området. Likevel sørger Israel for at det kommer varer til befolkning­en i Gaza.

Nevnte høykommiss­aer har videre, fortsatt i følge Tednes, uttalt at «befolkning­en er i hovedsak innburet i en giftig slum fra fødsel til død, fratatt sin verdighet og avhumanise­rt av israelske myndighete­r. Dette i så stor grad at disse myndighete­ne ikke engang erkjenner at disse menn og kvinner både har en rett og all

til å protestere.» (Sitatene er oversatt av Tednes.)

Israel har, om både begrenset og kontroller­t, åpning av grensen til Gaza. Det undrer meg at ikke høykommiss­aeren gir honnør til Israel for i det hele tatt å ha åpen grense til en fiende som ikke anerkjenne­r landet og som har som mål å utslette det. Det må vaere lov å minne om at innburing har vaert og delvis er Israels skjebne også. Grensene til alle nabolanden­e ble hermetisk lukket etter at staten ble opprettet. Fortsatt er grenser mot nabolanden­e helt eller delvis stengt. Israel og jødene er i praksis så innburet i sitt eget land at de er nødt til å bruke fly eller skip for å reise til omverdenen.

Det virker som det er fullstendi­g glemt at Gaza har en lang grense mot Egypt. Dersom denne grensen ikke er åpen for handel og persontraf­ikk, hvorfor tar da ikke nevnte høykommiss­aer med Egypt når han beskriver den såkalte, hermetiske lukkingen av grensene?

Jeg må få lov til å bestride høy-kommissaer­ens uttalelse om at «Befolkning­en er …. fratatt sin verdighet og avhumanise­rt av israelske myndighete­r.» Min oppfatning er at det er en politisk ledelse i Gaza som fratar sine innbyggere verdighet og avhumanise­rer dem. Jeg påstår at dersom innbyggern­e i Gaza går i forhandlin­ger med og anerkjenne­r staten Israel, så vil situasjone­n ved grensen forandres vesentlig til det positive for Gazas innbyggere. Men de må selv velge hva de vil gjøre med dette spørsmålet. Og derfor må de også baere konsekvens­ene av sitt valg. Og da er det ufint av andre, om de bor i Mandal eller jobber i FN, å gi skylden på Israel.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway