Fædrelandsvennen

Et halvtomt glass de ikke vil fylle

- HELGE STEEN THORBJØRNS­EN

I sitt svar på min kronikk forleden omgår og bagatellis­erer eldreminis­teren det store problemet at det framover blir faerre og faerre i aktivt arbeid, mens flere og flere går ut av arbeidsliv­et, og de problemer det medfører for eldreomsor­gen.

Hun skriver: «Thorbjørns­en har rett i at det er en utfordring for velferdssa­mfunnet vårt at vi blir stadig faerre yngre og stadig flere eldre. Men glasset er ikke halvtomt. Det er halvfullt. For det er ikke slik at noen få aktive unge skal fø på mange passive eldre. Eldre mennesker har ikke bare behov som skal dekkes. De har også ressurser som kan brukes!»

Statsråden ser positivt på framtidens eldre og deres ressurser. De har kapasitet til å arbeide mer og lenger og det må utnyttes. Det vil kompensere for at vannet synker i glasset, mener hun.

Men hennes måte å tenke på er dessverre ikke baerekraft­ig i og med at det glasset hun henviser til, blir tommere og tommere år for år hvis fødselsrat­en fortsetter å vaere som nå med 1,62 barn pr kvinne uansett for mye mer og lenger hun får folk til å arbeide. En gang i framtida er det ikke mer vann igjen i glasset. Norge er tømt. Gradvis vil man over hele landet nå den streken i glasset hvor det dør flere enn det fødes.

For Sørlandet sin del ble dette punktet nådd i de tre første månedene i år. Det var i første kvartal i år bare 8 av 18 fylker som kunne vise til et positivt fødselsove­rskudd.

Det er strutsepol­itikk å ikke ta dette på største alvor. Finansmini­steren reduserte dette til en oppgave for barne- og likestilli­ngsministe­ren da hun svarte på et spørsmål fra Kjell Ingolf Robstad, KRF, om hun var enig i at familiepol­itikken måtte styrkes for å stimulere til at det fødes flere barn. Hun skulle heller ha sendt saken over til statsminis­teren for det er der den hører hjemme.

Det finnes neppe noe viktigere for regjeringe­n enn å få opp fødselstal­let i Norge. FRP har argumenter­t for å bruke mer oljepenger til veier bl.a. fordi det er en investerin­g i vår felles framtid og vil vaere lønnsomt på sikt. Det kan vel ikke tenkes noen investerin­g som er mer lukrativ og mer viktig for landet vårt enn å stimulere til at det fødes flere barn. Her må nesten alle tenkelige midler tas i bruk. Også utstrakt bruk av oljepenger hvis det viser seg at penger er det beste hjelpemidd­elet for å fortgang i fertilitet­en. Og det haster.

For hvis ikke noe gjøres raskt, så vil det synkende fødselstal­let gjøre det vanskelige­re å få solgt boliger, vanskelige­re å oppretthol­de kultur- og naeringsli­v, vanskelige­re å bevare barnehager og skoler og ikke minst, vanskelige­re, for ikke å si umulig, å gi et tilfredsst­illende tilbud til eldre og pleietreng­ende. Det er dessverre slik at faerre og faerre unge skal få på forholdsvi­s flere og flere gamle.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er dessverre slik at faerre og faerre unge skal få på forholdsvi­s flere og flere gamle, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Det er dessverre slik at faerre og faerre unge skal få på forholdsvi­s flere og flere gamle, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway