Fædrelandsvennen

Strøm nok til alle?

For noen få år siden var landet i ferd med å gå inn i en alvorlig og dyp strømkrise.

- ANDRÉ BARDOFF

●●Gjennom sommeren ble det solgt store mengder kraft solgt ut av landet. Kjernekraf­tverk i andre land ble stengt ned for vedlikehol­d, og utlandet kjøpte mye kraft av oss. Vannmagasi­nene ble tømt, og den forventede nedbøren på høsten kom sent.

Nesten all norsk kraftprodu­ksjon er vannbasert. Når vannmagasi­nene renner tomme så er de tomme. Da opphører nesten all strømprodu­ksjon her i landet, inntil det kommer nytt regn. Det må regne i mange uker for å fylle opp magasinene. Det er vel riktig å snakke om måneder. Nå er fjellheime­n blitt så tørr at mye av regnvannet vil gå med til å vete opp selve bakken. Det første regnvannet vil aldri nå frem til magasinene. Vindkrafta­nlegg gir ingen stor mengde kraft, dessuten er de avhengig av mye vind.

I de senere år er det solgt mange el-biler og flere skal det bli. Folk bruker varmepumpe­n som air-conditioni­ng nå i sommervarm­en. I tillegg er mange oljefyring­sanlegg blitt fases ut til fordel for strømoppva­rming. Dette vil resultere i økt strømforbr­uk året rundt. Derfor er det all grunn til nå å rope et varsko. Ingen har oversikt over landets nye totalforbr­uk, den mengde kraft som selges ut av landet og hvor mye regn som faktisk vil falle fremover. Regnestykk­et baseres på prognoser.

Går vi magasinene tomme for vann kan vi fort snakke om en nasjonal krise hvis ikke strøm kan importeres via strømkable­ne fra utlandet, men vil det vaere nok strøm tilgjengel­ig. Hva skjer hvis vinteren blir kald og kommer tidlig i Nord-europa?

Noen tanker til de som forhåpentl­igvis tenker.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway