Fædrelandsvennen

Vaer trygg på veien i sommer

Når det er sommer ter vi nordmenn oss litt annerledes enn ellers.

- RANDI HAGEN ERIKSRUD general sekret a er i alko vettorgani­sasjonen AV-OG-TIL

●●Vi er våkne lenger, vi smiler mer, og vi unner oss mer av det gode. Men om sommeren drikker også mange mer enn vanlig. Og det skaper farlige situasjone­r på veien.

Det er flere ulykker på sommeren og sensommere­n enn øvrige måneder. Det er altså en grunn til at du ser politiet utstasjone­rt langs veien oftere i sommermåne­dene enn ellers. Men man skulle ikke tro at det var nødvendig.

Nordmenn flest har jo gode holdninger til holdninger til alkohol og bilkjøring. I en undersøkel­se utført av Ipsos på oppdrag fra oss i AV-OG-TIL oppga naermere 97 prosent av oss at de mente alkohol ikke hører hjemme på veien. Det er bra! Dessverre er det ikke alltid de gode holdningen­e følges opp av like gode handlinger.

Hver eneste dag gjennomfør­es 14 000 kjøreturer med promille på norske veier. Og noen av turene får katastrofa­le konsekvens­er. Hver femte dødsulykke skyldes helt eller delvis at bilfører var påvirket av alkohol eller andre rusmidler. Det viser en gjennomgan­g gjort av Statens Vegvesen.

Kjøring under alkoholpåv­irkning utgjør en enorm risiko. En påvirket sjåfør har både dårligere dømmekraft, tregere reaksjonse­vne og respondere­r feil ved farlige situasjone­r. I tillegg tar hun sjanser hun ikke ellers ville ha tatt. Sjanser som for ofte viser seg å bli skjebnesva­ngre.

Statistikk­en er klar – kjøring med promille er noe av det far- ligste vi gjør i trafikken. Det gjelder ikke bare for den som kjører med promille, men også for dem som sitter på, og for alle oss andre som beveger oss i trafikken.

Så selv om det er lett at det går en smule varmt når sola steker på, ber vi dere holde hodet kaldt bak rattet. Dere vet jo at alkohol og bilkjøring er en dårlig idé. Så vi minner om det nok en gang: Vaer alkoholfri når du skal kjøre – vaer bilfri når du skal drikke.

God sommer!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway