Fædrelandsvennen

«Seiglivede myter om Israel»?

Jeg føler trang til enda en gang å ta til motmaele i debatten om Israel.

- LIV STRØMME HØYLAND

●●Min motdebatta­nt denne gang er Børre Nylehn, som hevder at det er en myte at arabere innen Israel har fulle borgerrett­igheter.

Når det gjelder de vaepnede styrker, er det riktig at araberne ikke blir innkalt til tvungen militaer-tjeneste. Men de kan søke om å komme inn. Og jeg kjenner mange eksempler på arabere som har tjenestegj­ort i haeren både som menige og senere som offiserer.

Israelske drusere, som er bosatt i Israel, blir også innkalt til førstegang­stjeneste. Det gjelder selvfølgel­ig ikkedruser­e fra Gol an høyden som da ville ha opp- levde n lojalitet s konflikt, sid ende ofte ville ha naer familie i Syria. Men også de kan søke om å få avtjene førstegang­stjeneste.

Det er ikke riktig at arabere ikke kan eie jord i Israel. Det er i beste fall en myte eller så regelrett løgn. Arabere i Israel både kan eie jord og gjør det.

Når det gjelder hva som står i de israelske passene, er dette ikke om man er jøde eller araber, men derimot hvilken religion man tilhører, om en er jøde, kristen eller muslim. Det kan altså av og til våre problemati­sk for en messiansk jøde, som selv vil definere seg som jøde, men som myndighete­ne ofte definerer som kristen.

Når det gjelder retten til å vende tilbake til Israel, vil alle jøder som er født av en jødisk mor og ikke har konvertert til en annen religion, ha automatisk rett til å bosette seg i Israel som altså er en jødisk stat. Det samme gjelder ikke andre folkegrupp­er som arabiske kristne eller muslimer. De må som i de fleste andre land, søke om visum. Heller ikke i Norge gjelder regelen om at man automatisk kan hente hjem familien sin, til og med ektefellen sin. Det tar som regel svaert lang tid å få såkalt familiegje­nforening i stand.

Det betyr heller ikke Norge er apartheidl­ignende samfunn. Heller ikke Israel er en apartheids­tat. Mange jøder hadde jo selv en J i passet, noe som førte til at 6 millioner jøder ble tatt av dage i konsentras­jonsleirer i Nazi-tyskland. Og med det avslutter vi denne debatten. Red.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway