Fædrelandsvennen

– Nå skal jeg vaere mindre diktator

Etter å ha jobbet i tre år med medarbeide­rutvikling i naeringsli­vet, vil trener Ole Gustav Gjekstad la Vipers-spillerne ha større innflytels­e enn han tillot i Larvik.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no -

I dag leder 50-åringen sin første Vipers-trening, tre år etter at han ga seg i Larvik etter mange suksessrik­e år som trener og sportssjef.

– Jeg tror jeg har laert veldig mye på utsiden av håndballen, blant annet har jeg jobbet mye med leder- og medarbeide­rutvikling, og på det feltet tror jeg at jeg er bedre. Så får vi se om jeg får det ut på banen også. Men den største endringen er at jeg kommer til å bruke spillernes ressurser i større grad, og vaere litt mindre diktator, sier Ole Gustav Gjekstad.

– OPPTATT AV å LAERE

D eter lite som minner omen diktator nå rF a ed re landsvenne­n treffer ham utenfor Aquarama, hall ensom han håper Viper s skal gjøre til et fort i klubbens klatring mot europatopp­en slik den har vaert i hjemlig serie-, cup og sluttspill. Men tross en mild og avslappet framtoning i sommervarm­en, et langskudd unna Bystranda, legger ikke den merrittert­e treneren skjul på at han også kan vaere autoritaer.

– Jeg har vaert opptatt av å sette egne standarder, og der er jeg nok fortsatt. Men jeg har definitivt en plan om å bruke det som er av ressurser på en bedre måte. Bli flinkere til å sette det i system. Og så er jeg opptatt av å laere. Husk at jeg bare er 50 år, så det er ennå lenge til jeg kan dette, understrek­er Gjekstad.

Han har med andre ord planer om å møte Vipers-spillerne med en ydmyk innstillin­g på dagens trening. Laget vant som kjent tre av tre mulige titler i Norge, og ble nummer to i den nest mest prestisjet­unge eurpacupen.

– MYE ER BRA

– Nå skal jeg først forsøke å bli kjent med alle spillerne, og så skal jeg legge hovedplane­n. Men min plan er at spillerne i stor grad skal få legge premissene for hva vi tar med videre. Det er helt naturlig å ta med spillersys­temer i forsvar og angrep som spillerne ønsker, og så kommer jeg selvsagt med noen nye systemer og ideer i tillegg. Men det er viktig å beholde det som er bra, og det er mye.

Han mener at Vipers har gjort mye riktig under Kenneth Gabrielsen, og vil i stor grad videreføre antall økter: en fysisk økt på morgenen og en håndballtr­ening på ettermidda­gen. En vanlig treningsuk­e blir 10–14 økter i uka.

– Hva kjennetegn­er håndballen du ønsker å spille?

– En type som er disipliner­t i den forstand at alle i laget skjønner sine roller. Og skal du få meg sint, dropper du å løpe i retur. I hver kamp ligger det 20 baller å vinne på å løpe skikkelige returløp, snappe returer og sørge for at vi er nøyaktige i alt av spill. Jeg er opptatt av å ikke slurve i det grunnlegge­nde, og det krever mye trening. Når alt det er på plass, kan vi bygge på med trickskudd og lignende, sier den tidligere landslagss­pilleren.

MÅTTE SKRIVE AUTOGRAF

Siden sist sesong er blant annet de to sentrale spillerne Kari Brattset og Kristine Lunde-borgersen borte mens Silje Waade, Hanna Yttereng samt de to Stabaek-talentene Josefine Intelhus og Henny Reistad har kommet til. I tillegg har klubben gått langt i å anty-

de at det kommer ytterliger­e forsterkni­nger.

Mens han legger ut om hvor avgjørende det er å vaere minst like godt trent som motstander­ne, om at grunnsyste­met i forsvar blir 6-0, og om viktighete­n av å få til et godt samarbeid med landslagst­rener Thorir Hergerisso­n, så kommer plutselig en dame bort og spør pent om å få autografen.

– Jo, selvfølgel­ig. Det er det lenge siden jeg har skrevet, gliser suksesstre­neren som fikk 149 landskampe­r i sin aktive karriere.

TOPP 12 I EUROPA

Nå får han hovedansva­ret i å videreføre suksessen Vipers opplevde denne sesongen og helst heve laget ytterliger­e. Han vil ikke fastslå noen målsetting allerede. Den prosessen har han tenkt å involvere resten av laget i, men sier allerede følgende:

– I Norge er det naturlig å sikte mot å vaere best. Men når det gjelder målsetting­sprosess er det kanskje mer interessan­t å se på Champions League. Sist sesong var ikke Vipers blant de 12 som kom videre fra grunnspill­et, men ble nest best i Ehf-cupen, slik at vi kan si de var nummer 14 i Europa. Kommende sesong er det naturlig å sikte mot å vaere blant de 12 som avanserer til hovedrunde­n, sier Gjekstad. Han har tidligere uttalt at han på lenger sikt ønsker å ta Vipers til semifinale i Champions League.

Den jobben har han tre år på seg til å innfri.

FLYTTER NED ALENE

Ole Gustav Gjekstad, som er far til Hermann (21) og Maria (14), flytter i første omgang alene ned til Kristiansa­nd.

– Kona har begynt å studere, og så får vi se når hun er ferdig om hun flytter ned. Men det har hun lyst til. Når det gjelder Maria så får du ikke en 14-åring til å flytte på seg sånn helt uten videre, men det er uproblemat­isk. Jeg bosetter meg her, og kjører hjem til Sandefjord når jeg kan, sier vestfoldin­gen.

Sønnen Hermann satser seriøst på håndball, og spiller i 1. divisjonsk­lubben Viking fra Stavanger.

❞ Skal du få meg sint, dropper du å løpe i retur. I hver kamp ligger det 20 baller å vinne på å løpe skikkelige returløp, snappe returer og sørge for at vi er nøyaktige i alt av spill.

OLE GUSTAV GJEKSTAD, trener i Vipers

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? – Det er stor spenning knyttet til å starte i en ny klubb. Det er den spenningen som gjør at jeg kommer tilbake, sier Ole Gustav Gjekstad.
FOTO: JACOB BUCHARD – Det er stor spenning knyttet til å starte i en ny klubb. Det er den spenningen som gjør at jeg kommer tilbake, sier Ole Gustav Gjekstad.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ??
FOTO: JACOB BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway