Fædrelandsvennen

Kim Jong-un klarte det hans far eller farfar aldri maktet: Å bli anerkjent som en likemann av USAS president. Uten å gjøre store innrømmels­er. Forhåpentl­igvis vil de komme etter hvert.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Det var viktig, langt utover Korea-halvøya, at de to lederne møttes. Grensen mellom nord og sør er den strengest bevoktede i hele verden. Og en av de grensene hvor en konflikt kan få størst konsekvens­er.

●●Det har Nord-korea sørget for. Regimet har i flere tiår jobbet målrettet for å skaffe seg atomvåpen og langtrekke­nde raketter. Begge deler ses som en livsforsik­ring: Ingen (les Sør-korea og USA) tør angripe oss hvis vi kan utslette deres byer. Og i dag anslår CIA at Nord-korea har rundt 20 atombomber.

●●Donald Trump skapte selv forhåpning­er om at et toppmøte ville føre til et atomvåpenf­ritt Korea. Men de andre som håpet på dette, ble skuffet da de leste den offisielle erklaering­en fra Singapore. Riktignok skriver Kim Jong-un her under på at Nord-korea vil forplikte seg til å jobbe mot fullstendi­g nedrustnin­g av atomvåpen på den koreanske halvøy. Men han lovet det samme under toppmøtet med sin sør-koreanske kollega i april.

●●Verdenshis­torien er dessuten full av eksempler på regjeringe­r som «forplikter seg til å jobbe mot» noe. Spørsmålet er hvordan det skal skje. Det sier erklaering­en ingenting om.

●●Den naere historie er heller ikke lys på dette området. Nord-korea har flere ganger tidligere gitt tilsvarend­e løfter. Og hver gang gått tilbake på dem. Noen ganger har ikke omverden skjønt dette før etter mange år. Som da Nord-korea i 1994 gikk med på å avvikle atomprogra­mmet, mot lettelser i sanksjoner og et betydelig internasjo­nalt hjelpeprog­ram. Først i 2002 avslørte USA at de hadde blitt holdt for narr av det lukkede regimet.

●●Blir det annerledes denne gangen? Har de to lederne avtalt noe på tomannshån­d som ikke har kommet offentligh­eten for øret? Vi får inderlig håpe det. Men det er all grunn til å vaere skeptiske. Først og fremst på grunn av det nord-koreanske regimet. Det har ett mål over alle andre: det nordkorean­ske regimet. Avtaler med andre land ses kun i lys av dette. Å kvitte seg med et atomprogra­m som regimet har jobbet så lenge og intenst for å skaffe seg vil sitte svaert langt inne.

●●Men også på grunn av Trump er det grunn til skepsis. Siden han selv har promotert møtet så voldsomt på forhånd, har han en sterk egenintere­sse av å fremstille det som en suksess. For å bidra til det, kom han etter møtet med oppsiktsve­kkende karakteris­tikker av den nord-koreanske diktatoren. Mannen som har svaert mye blod på hendene, blant annet fra sin egen bror, ble av den amerikansk­e presidente­n kalt «min venn». Trump forsikret også om at «vi kommer til å få et svaert godt forhold». Mens lederen for USAS naere allierte og nabo, Canadas statsminis­ter, for få dager siden ble aereskjelt av Trump som «veldig uaerlig og svak».

●●I tillegg er Trump en utenrikspo­litisk amatør. Og vi har har sett eksempler før på hvordan det kan gå når nye amerikansk­e presidente­r uten erfaring skal møte langt mer drevne og slue ledere fra an- dre land. Intensjone­n er alltid god: De skal redde verden. Møte en tøff motstander og ordne opp.

●●Sommeren 2001 møtte den nyvalgte George W. Bush Vladimir Putin i Slovenia. Møtet gikk bedre enn mange hadde fryktet. Bush selv var storfornøy­d. Da han på pressekonf­eransen etterpå fikk spørsmålet om han egentlig kunne stole på den andre lederen, svarte Bush: “Jeg så mannen inn i øynene. Jeg så at han er rett fram og til å stole på. Jeg klarte å få et blikk av sjelen hans”.

●●Bushs sikkerhets­politiske rådgiver Condi Rice kaller i sine memoarer (No Higher Honour) denne uttalelsen for et alvorlig feilgrep. “Vi klarte aldri å slette inntrykket av at vi på en naiv måte hadde stolt på Putin og så blitt lurt”.

●●Det gjenstår å se om tirsdagens toppmøte var begynnelse­n på en ny aera. Eller om enda en amerikansk president har blitt lurt.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kim Jong-un og Donald Trump under toppmøtet i Singapore tirsdag morgen, norsk tid.
FOTO: NTB SCANPIX Kim Jong-un og Donald Trump under toppmøtet i Singapore tirsdag morgen, norsk tid.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway