Fædrelandsvennen

Aps problemer stikker dypere enn Giske

Ap har alltid profilert seg som best på styring. Nå styrer noen andre. Og Ap overbys av de andre opposisjon­spartiene.

-

nederlag.

●●Og likevel. Målingene ligger fortsatt stabilt på 24-tallet. Og enda verre: Ap overbys på område etter område av de andre opposisjon­spartiene.

●●Sp har en klarere profil på nesten alle områder som kan kobles til distriktsp­olitikken: sammenslåi­ng av fylker og kommuner, nedleggels­e av lensmannsk­ontor, fusjoner mellom høyskoler og stengning av militaerba­ser. Og på venstresid­en fremmer SV og Rødt forslag på forslag i Stortinget for å stanse private aktører i leveranser av velferdstj­enester.

●●Ap hevder med stor rett at de er best på helheten. Men det ser ikke ut til å fenge. I stedet opplever de at Sp tar bygdene, mens Rødt og SV fosser fram i byene.

●●I tillegg får Høyre det styringsti­llegget som alltid før gikk til sosialdemo­kratene. Når Ap er med på å ta ansvar for store reformer, får Erna Solberg aeren for nødvendig omstilling og dynamikk. Mens Jonas Gahr Støre får skylden for de negative konsekvens­ene, fordi Ap var med på å sikre flertall.

●●Vindene kan skifte fort i politikken. Og ingen bør avskrive Ap. Men akkurat nå, ved slutten av denne vårsesjone­n i Stortinget, står partiet overfor et vanskelig dilemma: Hvor spisst skal partiet vaere i opposisjon, uten å svekke posisjonen som et styringspa­rti?

●●Svaret på det spørsmålet har Ap ikke funnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway