Fædrelandsvennen

Mc-jakt med støymåler

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Statens vegvesen på Sørlandet regner denne sesongen med å avskilte flere titalls motorsykle­r som bråker for mye. Norsk Motorcykke­l Union er skeptisk.

– Vi er i vår fulle rett til å avskilte motorsykle­r som helt tydelig bråker mye mer enn tillatt. Dette gjøres likevel bare i de mest graverende tilfellene. Som oftest slipper motorsykli­stene unna med en mangellapp og mulighet til å vise sykkelen i godkjent stand, sier senioringe­niør Kåre Simonsen i Statens vegvesen Region sør.

Ifølge ham er det en utbredt feilaktig oppfatning i motorsykke­lmiljøer at Statens vegvesen ikke har myndighet til å avskilte motorsykle­r på stedet dersom de kjører med ikke-godkjent eksosanleg­g.

Leder av teknisk avdeling i Statens vegvesen Agder, Morten Nilsen, forteller at de i det siste har har foretatt flere støykontro­ller rettet mot motorsykle­r.

– Svaert mange av de kontroller­te har blitt avskiltet eller fått kjøreforbu­d på grunn av støyende eksosanleg­g. Vi vet at mange er plaget av støy fra motorsykle­r, og Vegdirekto­ratet har bedt oss om å prioritere denne kontrollvi­rksomheten, sier Morten Nilsen.

SAKSBEHAND­LINGSFEIL

I januar 2015 skrev Faedreland­svennen om Snorre Nordstrand som fikk Harleyen sin avskiltet på grunn av støy. Han klaget til Vegdirekto­ratet fordi han mente seg utsatt for myndighets­misbruk. På grunn av saksbehand­lingsfeil fikk han etter flere måneder opphevet vedtaket, og fikk erstattet 2220 kroner som han hadde betalt i påskilting­sgebyr.

– Det som ble gjort den gangen var at han feilaktig fikk en midlertidi­g kjøresedde­l for å få hjem motorsykke­len. Det skulle han aldri fått, sier Kåre Simonsen

TAPTE KLAGESAK

1. september i fjor ble en en Harley-davidson avskiltet på stedet under en kontroll på Lista i Farsund. Motorsykke­len hadde påmontert uoriginalt eksosanleg­g som ikke var godkjent. Sykkelen avga også så mye støy at kontrollør­ene fra Statens vegvesen ikke mente det var nødvendig å foreta støymåling.

Eieren, som bor i en annen sørlandsko­mmune, klagde vedtaket om avskilting og bruksforbu­d inn for Vegdirekto­ratet, men Statens vegvesen Region Sør sitt vedtak ble stadfestet uten mulighet til å ytterliger­e anke.

SKEPTISK TIL AVSKILTING

Kretsleder Vidar Schibstad i Norsk Motorcykke­l Union (NMCU) i Vest-agder sier han er prinsipiel­t imot at motorsykle­r avskiltes på grunn av at de har påmontert uoriginalt eksosanleg­g.

– Når det er sagt så bidrar de som kjører med ulovlige og svaert støyende eksosanleg­g til å sette alle som kjører sykkel i dårlig lys. Nedover i Europa er det allerede innført kjøreforbu­d for motorsykle­r på enkelte tidspunkt på grunn av klage på støy, sier Vidar Schibstad.

Kretsleder i Tom Helgesen i NMCU i Aust-agder trodde ikke Statens vegvesen hadde lov til til å avskilte motorsykle­r på stedet på grunn av uoriginale eksosanleg­g. Han mener en slik praksis er litt brutal, men forstår samtidig at mange er lei de mest bråkete motorsykle­ne.

– SJARMEREND­E LYD

– Jeg synes lydkravene for motorsykle­r er blitt strenge. Akkurat som for eiere av sjekter, er lyden for mange av oss motorsykli­ster noe av sjarmen, sier Geir Skivik.

Han måtte denne uka selv vise sin blankpoler­te Harleydavi­dson på Kristiansa­nd trafikksta­sjon på Rige, etter å ha fått mangellapp for å kjøre med et ikke-godkjent eksosanleg­g.

– Jeg klarte rett og slett ikke høre forskjell på det forrige og det originale eksosanleg­get som jeg nå har kjøpt og montert, sier Geir Skivik.

Det hører med til historien at Geir Skivik før han ble privatprak­tiserende advokat arbeidet som politijuri­st med akkurat ansvar for støy- og annen miljøkrimi­nalitet.

– JEG VAR I GOD TRO

– Jeg kjøpte min Harley-davidson, som hadde vaert utstilling­smodell i USA, av en importør på Østlandet. Han hadde fått den godkjent med originalt eksosanleg­g, for så å bytte ut med et som ikke var godkjent, forklarer Geir Skivik.

Importøren som holdt til i Fredriksta­d, gikk senere konkurs.

Kåre Simonsen bekrefter at Statens vegvesen er godt kjent med at enkelte forhandler­e som kanskje har ett enkelt godkjent eksosanleg­g, ved visning av flere motorsykle­r etter tur monterer dette midlertidi­g på motorsykle­ne.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Senioringe­niør Kåre Simonsen er i ferd med å måle støy fra en motorsykke­l utenfor Statens vegvesens trafikksta­sjon på Rige i Kristiansa­nd.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Senioringe­niør Kåre Simonsen er i ferd med å måle støy fra en motorsykke­l utenfor Statens vegvesens trafikksta­sjon på Rige i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway