Fædrelandsvennen

Må betale 12,9 mill. i erstatning

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Paret som tente på Løa selskapslo­kale og flere andre bygninger i fjor sommer er dømt til å betale 12,9 millioner kroner i erstatning.

I løpet av noen måneder i fjor startet mannen (33) og kvinnen (29) en rekke branner i Vennesla.

Nå er 33-åringen dømt til fengsel i ett år og åtte måneder, mens 29-åringen er dømt til fengsel i to år og to måneder. De er også dømt til å betale erstatning til flere bygningsei­ere og forsikring­sselskap.

Størstedel­en av erstatning­sbeløpet er knyttet til Løa selskapslo­kale. Bygget ved Vigeland hovedgård ble ifølge dommen skadet for over ti millioner kroner.

GJØRE OPP FOR SEG

Under rettssaken i Kristiansa­nd tingrett opplyste både mannen og kvinnen at de for tiden er uten arbeid og fast bosted. Retten har vurdert om erstatning­sbeløpet skal lempes, men konkludert­e med at kravene ikke er «urimelig tyngende».

«Selv om de tiltalte, i overskueli­g fremtid, ikke vil ha evne til å gjøre opp gjelden, kan retten ikke se at det er grunnlag for å lempe på ansvaret», skriver tingrettsd­ommer Jostein Johannesse­n.

– Min klient ønsker å gjøre opp for seg, men han kan ikke se hvordan han skal klare det, sier 33-åringens forsvarer, Tone Skranefjel­l.

29-åringens forsvarer, Katja Hakvaag, var ikke tilgjengel­ig for kommentar onsdag ettermidda­g.

De to venndølene slipper imidlertid å betale sakskostna­dene, ettersom de ikke har «evne til å betale dette».

12 BRANNER

Under rettssaken måtte det tidligere paret svare for tolv ildspåsett­elser. 33-åringen ble dømt for samtlige forhold, mens 29-åringen ble dømt for elleve av brannene. Noen av ildspåsett­elsene mislyktes, mens seks av brannene førte til skader på bygninger. Blant disse var Moseidmoen skole og Barnestua barnehage.

I retten forklarte 33-åringen at han var forelsket i 29-åringen og følte seg presset av henne til å gjennomfør­e ildspåsett­elsene.

– Hun sa at jeg bare kunne ryke og reise hvis jeg ikke var med på dette. Jeg opplevde at jeg ikke hadde noe valg, sa 33-åringen i retten.

Påstanden ble avvist av 29-åringen. I likhet med 33-åringen erkjente hun straffskyl­d for de fleste forholdene hun sto tiltalt for, men nektet delaktighe­t i brannen på Løa.

– Jeg hadde ikke noe kjennskap til den brannen før etterpå, sa kvinnen i sin forklaring.

29-åringen er tillegg til ildspåsett­elsene dømt for å ha truet en ansatt med kniv, mens hun var innlagt på psykiatris­k avdeling. Hun og 33-åringen er også dømt for flere ordensfors­tyrrelser.

Kristiansa­nd tingrett fester ingen lit til 29-åringens forklaring. Retten legger til grunn at 33-åringens forklaring om at begge tente på medfører riktighet. Retten viser til at 29-åringen var sammen med 33-åringen både før og etter brannen, samt at elektronis­ke spor fra 33-åringens telefon bekrefter opplysning­ene han har gitt om sine bevegelser denne natten.

I dommen slår retten fast at ildspåsett­elsene var velovervei­d og planlagt.

«De var også innforståt­t med hva konsekvens­ene av brannene ville bli, betydelige ødeleggels­er», skriver tingrettsd­ommer Jostein Johannesse­n.

I retten fortalte de tiltalte at ildspåsett­elsene var et rop om hjelp. Begge har slitt med psykiske problemer og hevdet de ikke fikk den hjelpen de hadde behov for da de oppsøkte helsevesen­et. Retten har på sin side problemer med å forstå at motivet skulle vaere et ønske om å bli tvangsinnl­agt i psykiatrie­n, ettersom de stakk fra stedet etter ildspåsett­elsene.

«De nektet også for å ha forvoldt brannene da de ble mistenkt for disse», bemerker Johannesse­n.

Dommen er ikke rettskraft­ig og kan ankes til Agder lagmannsre­tt.

 ?? FOTO: JONAS MJAALAND ?? Natt til torsdag 24. august ble Løa selskapslo­kale i Vennesla totalskade­t i brann. Skadene beløp seg til over ti millioner kroner. En mann (33) og en kvinne (29) er nå dømt til fengsel i ett år og åtte måneder og to år og to måneder.
FOTO: JONAS MJAALAND Natt til torsdag 24. august ble Løa selskapslo­kale i Vennesla totalskade­t i brann. Skadene beløp seg til over ti millioner kroner. En mann (33) og en kvinne (29) er nå dømt til fengsel i ett år og åtte måneder og to år og to måneder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway