Fædrelandsvennen

Unyansert om ekskluderi­ng

- HILDE LANGVANN Hjelpekild­en Norge

Et leserinnle­gget i FVN 12. juni «Jehovas vitner – hva er egentlig anklagen» rettes det spørsmålst­egn ved avisens reportasje om internjust­is i Jehovas vitner. Påstandene om ekskluderi­ng i leserinnle­gget mener jeg må nyanseres:

Trossamfun­nets praksis med ekskluderi­ng rettferdig­gjøres i innlegget ved å vise til etablerte praksiser i det norske samfunn. Det er viktige vesensfors­jeller som må påpekes: Å bli ekskludert fra et politisk parti er ikke det samme som å bli ekskludert fra ens familie og totale nettverk. Å bli ekskludert fra et politisk parti skjer sjeldent med tenåringer og unge voksne i en sårbar fase av sitt liv.

Ekskluderi­ng er en av mange former for konsekvens av å bryte regler, men også den mest inhumane av alle konsekvens­er. En studie på ekskluderi­ng fra 2011 ved Universite­tet i Purdue konkludert­e med at ekskluderi­ng kan gi skader som ofte er dypere og varer lengre enn fysisk skade: «Å vaere ekskludert er smertefull­t fordi det truer grunnlegge­nde menneskeli­ge behov, som for eksempel tilhørighe­t og selvfølels­e.»

Hvorfor vender mange tilbake til trossamfun­net Jehovas vitner etter å ha blitt ekskludert? I trossamfun­net selv er det en kollektiv holdning at de fleste ikke finner seg til rette i det sekulaere samfunnet, de savner «Sannheten», og det å leve i et miljø med moral og naerhet til Gud.

Hjelpekild­en Norge yter hjelp og støtte til mennesker i problemati­ske religiøse bruddprose­sser. Vi har jobbet med utbryter fra Jehovas vitner i mange år, og har gjennom dette arbeidet et mer nyansert bilde av årsaken til at mange går inn og ut av miljøet før de tar en endelig avgjørelse.

Først og fremst er det savnet etter kontakten med familien som er drivende kraft til å vende tilbake. Saerlig for ungdommer og unge voksne, er det å ha en mamma og pappa i livet viktig, et behov som ikke minst melder seg når disse unge selv blir foreldre. «Jeg ville at min datter skulle ha kontakt med sin mormor», fortalte en.

Jehovas vitner er et av flere trossamfun­n som forkynner om en dommedag i naer framtid. På dommedag skal Gud gripe inn og drepe alle som ikke står på hans side, før han oppretter et paradis. For den som har fått denne troen inn med morsmelken, kan angsten for å dø i dommedag vaere en viktig drivkraft til at mange vender tilbake.

Å vokse opp i et trossamfun­n som alltid har advart mot å knytte vennskap i «verden» skaper ofte en utfordrend­e situasjon for de som blir ekskludert. De står nå alene i et samfunn de alltid er blitt advart mot, de kjenner ingen her, de kan ikke de sosiale kodene, og har ofte fremdeles en frykt i seg mot de «verdslige» menneskene. Ensomhet og angst er derfor ofte en årsak til at mange vender tilbake. «Menneskene i verden er jo styrt av Satan, så jeg kunne jo ikke bli kjent med dem,» fortalte en.

På våre hjemmeside­r ligger det mange brukerhist­orier, der utbrytere forteller om sin vei ut av trossamfun­net. «May» skrev treffende om sin vei ut og inn av menigheten: «Den ensomheten og tomheten jeg følte i verden utenfor på den tiden var ekstrem og intens. Den beste måten å illustrere dette på er følelsen av et lite dyr, låst i et bur mesteparte­n av livet og så plutselig satt fri til å styre som den ville i jungelen.» Ute i verden, etter å ha kuttet alle bånd, følte hun seg fortapt og alene. Å dra tilbake til trossamfun­net ville føre til at hun var en del av noe, var hennes argument.

Vi bør ikke undervurde­re menneskers behov for tilhørighe­t og selvfølels­e. Å oppleve ekskluderi­ng kan gi langvarige emosjonell­e skader. Problemer med relasjoner og tillit er en av dem. Ensomhet og depresjon er dessverre også en naturlig konsekvens når du mister kontakten med alle dine kjaere. Da er det kanskje ikke så rart at noen drar tilbake, uansett hvor trangt miljøet opplevdes.

❞ Å oppleve ekskluderi­ng kan gi langvarige emosjonell­e skader.

 ?? FOTO: ANDERS RYE SKJOLDJENS­EN ?? Ekskluderi­ng er en av mange former for konsekvens av å bryte regler, men også den mest inhumane av alle konsekvens­er, skriver innsendere­n.
FOTO: ANDERS RYE SKJOLDJENS­EN Ekskluderi­ng er en av mange former for konsekvens av å bryte regler, men også den mest inhumane av alle konsekvens­er, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway