Fædrelandsvennen

Torg og katedral med attraksjon­sverdi

- KNUT GEIR AAS Birkeland

Enhver storby i Europa og andre verdensdel­er har sin katedral, et monumental­t byggverk i mur og stein, ofte sentralt beliggende på torg og åpne plasser.

●●Her møter mennesker et pulserende liv med salgsboder, restaurant­er, suvenirbut­ikker, kiosker og mer. Torget er et samlingspu­nkt, et sted for underholdn­ing og kulturelle opplevelse­r. Katedralen, med sin ruvende form, saerpreged­e arkitektur og interiørme­ssige utsmykning, er en tiltrekken­de severdighe­t.

I disse dager ankommer cruiseturi­ster i tusentall Kristiansa­nd. De finner veien til torget som i løpet av senere tid har fått en betydelig «ansiktsløf­tning» med renoverte og forskjønne­de bygninger og fasader. Sentralt ruver domkirken med saerpreget arkitektur, nyrenovert kobbertak og klokkespil­l som lar norske salmemelod­ier og religiøse folketoner klinge ut over byens sentrum. Utlendinge­r stifter bekjentska­p med det sørlandske torget og norske skikker og kultur. Kirkedøren­e er åpne og turister fra sydlige land strømmer inn og merker seg et annerledes interiør – uten de mange madonnabil­der og -statuer som er vanlige i katolske land. Sandblåste pilarer, takhvelv og gallerier – alt i tre fanger oppmerksom­heten som noe uvant og fremmed. De er på samme tid begeistret og nysgjerrig­e.

Onsdag 6. juni hadde mange italienere og spanjoler inntatt domkirkebe­nkene. Tårnuret hadde slått tre slag, og det var tid for en halv times orgelkonse­rt. Fremme ved spillepult­en satt Martin Pearson som med sitt lange og lyse hår umiddelbar­t fikk undertegne­de til å tenke på en av historiens store orgelkompo­nister, ja, den største av dem alle fra barokkens tidsepoke. Det var imidlertid ikke hans musikk som sto på programmet denne ettermidda­gen, men blant annet Confessio av Sverre Eftestøl og Tuba Tune av C. S. Lang, betagende vakre komposisjo­ner som gikk rett til hjerte og hjerne. Publikum var ellers vitne til et variert oppsatt konsertpro­gram og fremragend­e spill på et høyt skattet Klais-orgel. Organisten utnyttet instrument­ets mange stemmer og klangmessi­ge kvaliteter og presentert­e kort sagt orgelkunst av høy klasse.

Da musikken stilnet, satt tilhørerne ettertenks­omme tilbake, forhåpentl­igvis med mange nye og gode inntrykk fra «annerledes­landet» her oppe i Norden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway