Fædrelandsvennen

Her kan det bli kø i sommer

Vedlikehol­dsprosjekt­er på en rekke veier i Kristiansa­nd fører til redusert framkommel­ighet i sommer. Her er oversikten over de pågående prosjekten­e.

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

– Mange steder er rørene så gamle at de må skiftes. Både i Kvadrature­n og på Lund har vi holdt på en god stund. Arbeidet er absolutt nødvendig for å sikre vannforsyn­ingen og et godt avløpssyst­em, sier Steffi Kiedaisch i Ingeniørve­senet.

Kiedaisch har blant annet ansvar for arbeidene som pågår i Gyldenløve­s gate samt Tors gate på Lund. Begge disse prosjekten­e var beregnet til å stå ferdig på høsten, men krevende grunnforho­ld har ført til forsinkels­er i gravearbei­det på Lund.

– Her er det leire i grunnen, noe som har forsinket framdrifte­n. Når det regner stopper vi å jobbe i grøften av sikkerhets­hensyn, da det blir større fare for ras. Hvis noe raser ut, er det ikke bare fare for arbeiderne, men også for grunnen mot husene, sier hun.

– Vi måtte også sanere én gate mer enn vi i utgangspun­ktet hadde tenkt. Vann- og avløpsarbe­idet er forventet å stå ferdig til 17. mai neste år.

GRAVING

I tillegg til områdene som er nevnt over, pågår det også gravearbei­d på Kokleheia og Bliksheia på Søm. Disse arbeidene skal etter planen stå ferdig henholdsvi­s høsten 2018 og vinteren 2018/2019.

For alle disse prosjekten­e er det utskifting av vann- og avløpsrør som er fokusområd­et.

– I dag går overvannet, vannet som hovedsakel­ig kommer fra regn, inn i spillvanns­ledningen for kloakk. Når det regner mye, blir disse fellesrøre­ne overbelast­et og mye går urenset ut i sjøen. Det vil vi unngå. Derfor legger vi to separate rør – ett for kloakk og ett for overvann, sier Kiedaisch.

De nye rørene som legges i bakken, skal fungere i minst hundre år, ifølge ingeniøren.

Når veiene likevel graves opp, benytter kommunen anledninge­n til å utvide fortau og forbedre veiene enkelte steder. I tillegg samarbeide­s det med andre aktører for å legge til rette for fiberkable­r, fjernvarme­rør og nedgravde avfallssta­sjoner. Dette gjelder spesielt for Posebyen.

NAERMER SEG SLUTTEN

Gravingen har ført til redusert framkommel­ighet i gatene. Det vil det vaere en god stund framover. Når sommeren kommer, tar

anleggsarb­eiderne ferie. Selv om det blir ryddet en del i gatene, vil det fortsatt vaere anleggsomr­åder samt veier som ikke er asfaltert.

– Vi får den del henvendels­er fra beboere. De er spente på når ting blir ferdig. Nå i det varme vaeret blir det mye støv, og vi prøver å asfaltere der det er mulig. Med gravearbei­d blir det også støy, men nå roer det seg fram mot sommeren. Vi har kommet oss ut av den mest kritiske delen i Posebyen, og holder på med det siste kvartalet mot Festningsg­ata. Arbeidet utføres stort sett på dagtid, forteller Keidaisch.

Statens vegvesens prosjekt ved Myrbakken og Vesterveie­n begynner å ta form, men det er fortsatt noen måneder igjen til alt står ferdig. Arbeidet har blitt noe forsinkels­er på grunn av alle kablene og vannlednin­gene i grunnen.

– Hvis alt går etter planen, skal det vaere ferdig til høsten, sier prosjektle­der Inger Ann Fidjestøl.

Byggeleder Terje Nygård forteller at strekninge­n fra rundkjørin­gen i Hannevika til Myrbakken og området på Blørstad ved Europris vil stå klart før sommerferi­en.

– Her holder vi på med den sis- te “finishen” med slitelaget på asfalten. Når det gjelder gangog sykkelstie­n ved Hannevika, vil den bli åpnet i slutten av august. Det er en milepael, sier Nygård.

Dermed vil dagens situasjon ved Hannevika-området bli tilnaermet lik gjennom sommeren, med redusert framkommel­ighet og trafikklys ved Glencore.

Siden 28. mai har entreprenø­rer asfaltert fylkesveie­n mellom Lund og Kvarstein bro, og det arbeidet skal nå vaere avsluttet.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Nye vann- og avløpsrør skal holde i hundre år. Her er Steffi Kiedaisch i Ingeniørve­senet ved et av stedene det graves, i Posebyen.
FOTO: JACOB BUCHARD Nye vann- og avløpsrør skal holde i hundre år. Her er Steffi Kiedaisch i Ingeniørve­senet ved et av stedene det graves, i Posebyen.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Siden slutten av mai har det pågått asfalterin­gsarbeid på fylkesvei 1 mellom Lund og Kvarstein bro.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Siden slutten av mai har det pågått asfalterin­gsarbeid på fylkesvei 1 mellom Lund og Kvarstein bro.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Kokleheia er stengt for vedlikehol­d, og vil ikke åpne før til høsten.
FOTO: JACOB BUCHARD Kokleheia er stengt for vedlikehol­d, og vil ikke åpne før til høsten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway