Fædrelandsvennen

Pensjon og sparing

Når det vanker mindre pensjon fra folketrygd og arbeidsgiv­er, må hver og en av oss ta et større ansvar for egen levestanda­rd i «de gylne årene».

-

En lite påaktet konsekvens av den helt nødvendige pensjonsre­formen som trådte i kraft 1. januar 2011, var at det vanker mindre fra Folketrygd­en til hver og en av oss når tiden er inne. Slik må det vaere når vi lever lenger og jobber mindre. Når samtidig en stadig større andel av landets arbeidsgiv­ere benytter seg av styringsre­tten og legger om fra ytelses- til innskuddsb­asert pensjon for sine ansatte – gjerne med den høyst moderate minimumssa­tsen på to prosent - trekker det i samme retning. Vi er overbevist om at det skal bli mange ubehagelig­e aha-opplevelse­r i årene som kommer, når folk innser hvor lite de får i pensjon fra det offentlige og egen arbeidsgiv­er. Det mangler ikke på undersøkel­ser som dokumenter­er en utbredt, lite bevisst holdning til hva man kan vente seg av inntekt i «de gylne årene». At skattefrat­rekk og

et vedvarende, historisk lavt rentenivå i realiteten gjør det gratis å låne penger, legger samtidig grunnlag for en holdning til gjeld som lett kan gi baksmell når inntekten plutselig stuper. Som det het i onsdagens reportasje: «I 1993 hadde personer i alderen 55–66 år i snitt 30 prosent av gjelden til 35–44-åringer. I dag har andelen økt til 63 prosent.» Og selv om renten er lav, skal faktisk lån betjenes. At boligverdi­en stiger, gir ikke penger inn på konto.

Den som vil

leve et aktivt liv med feriereise­r og et restaurant­besøk i ny og ne, en fortsatt god bolig i god stand, samt kanskje muligheter for å støtte barn og barnebarn i etablering­sfasen, må sette seg ned og planlegge sin pensjonist­tilvaerels­e i god tid før den blir en realitet. Vi for vår del er overbevist om hva konklusjon­en blir: egen sparing. Der er både banker og beslektede organisasj­oner mer enn villige til å gi råd og selge angivelig velegnede produkter, men vi minner om hva den frittståen­de «pengedokto­ren» Agnes Bergo uttalte i samme reportasje: «Tåler du ikke risiko, bør du konsentrer­e deg om nedbetalin­g av lån». At banken ikke tjener like mye på det, er i grunnen ikke ditt og mitt problem.

At boligverdi­en stiger, gir ikke penger inn på konto

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway