Fædrelandsvennen

Fotball er ikke bare gøy lenger. Kan man egentlig sette seg ned og se på VM i Russland uten en vond smak i munnen?

-

Er Maradona oppe med hånda? Har vi sett håndballsp­illeren Maradona?

●●Arne Scheies kommenteri­ng av Maradonas legendaris­ke mål fra kvartfinal­en mot England i 1986 sitter som spikret og kan tas fram når jeg vil.

●●Vhs-kassetten med opptaket av NRKS oppsummeri­ng av Mexico-vm ble sett så mye at båndet til slutt slet. Mine første Vm-minner var Josimars praktfulle langskudd mot Nord-irland, og Negretes sykkelspar­k fra kampen mellom Mexico og Belgia. Straffene på løkka i på midten av 80-tallet skulle tas «Socrates-style». Ett skritts fart og høyt opp i venstre hjørne. Feiring med rak rygg og en hånd i vaeret.

●●Nå er det andre som skal få sine første Vm-minner – de skal kopiere den nye sveisen til Griezmann eller feiringen til Pogba. ●●Min sønn er på samme alder som jeg selv var i 1986. Forventnin­gene før VM er skyhøye. Vi snakker mye om hvem som kan vinne, om Belgias fantastisk­e tropp og om spillere vi knapt har sett, men allerede kjenner kvaliteten­e til – gjennom FIFA på Playstatio­n. ●●Vi snakker lite om den skitne siden av sporten vi begge elsker. Han er ni og vil ha problemer med å skjønne at den største Vmskandale­n allerede har skjedd.

tro at Russland fikk VM på aerlig vis, er som å tro på julenissen. Etter tildelinge­n i 2010, der Russland og Qatar fikk mesterskap­ene i 2018 og 2022, startet etterforsk­ningen av FIFA. De blåøyde hadde kanskje tvilt, men da var det ikke lenger noen tvil om at korrupsjon hadde blitt en stor del av spillet. Russland og Qatar fikk mesterskap de aldri skulle fått.

●●Det endte med en storstilt politiaksj­on, der FBI var involvert.

●●En strøm av korrupsjon­ssaker har blitt avdekket, mange av dem handlet om tildelinge­n i 2010. FIFa-president Sepp Blatter måtte gå.

●●I fjor publiserte Nettavisen og danske Ekstra Bladet en dokumentar der det males et dystert bilde av Vm-tildelinge­n til Russland. Etterretni­ngstjenest­e, oligarker, høytståend­e politikere og korrupte ledere skal ha blitt brukt for å få VM.

●●For meg har det lagt et lite slør over hele arrangemen­tet – fram til nå.

●●For nå sitter jeg her – ved starten av mesterskap­et og kjenner at den gode, barnslige gleden kommer strømmende igjen. Jeg har klistret Panini-klistremer­ker inn i Vm-albumet mitt, jeg har avtalt øl og Vm-titting med kolleger og levert Vm-tippingen på jobb. Er det lov å kjenne på det?

●●Kan vi sette oss ned og se VM i Russland med god samvittigh­et? Går det an å lukke øynene for styggskape­n og nyte fotballen? Det går an å ha to tanker i hodet samtidig, sa en god kollega av meg.

●●Fornuftig, tenkte jeg. Vi må vaere kritiske til FIFA og måten fotballen har blitt styrt på, og styres på. Jeg oppfordrer deg til å lese Nettavisen­s dokumentar.

●●Og som i 86 har Josimar scoret igjen. Denne gangen magasinet Josimar, som har avdekket det som minner om slavearbei­d knyttet til byggingen av verdens dyreste anlegg – Zenit Arena i St. Petersburg.

●●Arbeidsfor­holdene til over 100 innleide nordkorean­ske arbeidere har vaert sjokkerend­e. Jeg anbefaler alle å lese den. Det gjør at man får litt annet enn selve fotballen å tenke på når Marokko og Iran Vm-åpner på den arenaen klokken 17.00 fredag.

●●Jeg følger rådet til min kollega og håper på to ting når VM starter i dag: At razziaen mot FIFA og etterforsk­ningen i ettertid er starten på bedre tider for fotballen. Og at England kommer lenger enn til kvartfinal­en.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Sepp Blatter presentere­r Russland som Vm-vert i 2018. Dette skjedde i desember 2010.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Sepp Blatter presentere­r Russland som Vm-vert i 2018. Dette skjedde i desember 2010.
 ?? PÅL W. JØRGENSEN SPORTSLEDE­R paal.joergensen@fvn.no 905 14 446
●●Å ??
PÅL W. JØRGENSEN SPORTSLEDE­R paal.joergensen@fvn.no 905 14 446 ●●Å

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway