Fædrelandsvennen

Har brukt halvannet år på overgrepsa­nmeldelse

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

For halvannet år siden anmeldte foreldrene et overgrep den mindreårig­e dattera skal ha blitt utsatt for. De er oppgitt over håndtering­en av saken. Politiet beklager og viser til stort arbeidspre­ss.

– Saken, og jentas historie, tilsier at saken skal og bør prioritere­s.

Vi mener saksbehand­lingstida hos politiet og påtalemynd­igheten er gjenstand for sterk kritikk, sier advokatful­lmektig Thea Severine Hanken Hobbesland, som bistår den mindreårig­e jenta.

I januar 2017 fortalte jenta moren at en navngitt person hadde utsatt henne for et seksuelt overgrep sommeren før.

Moren anmeldte forholdet umiddelbar­t, og politiet overholdt fristen for avhør av jenta innen to uker på barnehuset.

– HAR GJORT ALT ELLER BOKA

Halvannet år seinere er foreldrene frustrerte over manglende framdrift i saken fra Agder-politiets side.

– Vi opplever at vi har gjort alt etter boka. Alle instanser oppfordrer til å melde fra om overgrep, sier jentas mor til Faedreland­svennen.

Advokatful­lmektig Thea Severine Hanken Hobbesland sier det er sendt fem brev til politiet om status i saken, hvilke etterforsk­ningsskrit­t som er påtenkt og der det er bedt om at saken prioritere­s. Siden januar i år har de snakket med politiet fire ganger på telefon.

– I disse samtalene har vi fått opplyst at mistenkte ikke har stilt opp til sitt andre avhør. Vi har bedt om at politiet vurderer å hente vedkommend­e inn til avhør, uten at dette har skjedd, sier Hobbesland.

– GLEMSEL OG FEIL

Hun sier de rett før påske fikk beskjed fra påtaleansv­arlig om at påtaleavgj­ørelse skulle foreligge rett etter påske.

Men ifølge Hobbesland fikk de 16. mai beskjed om at politiet hadde glemt å gi mistenkte frist til å begjaere supplerend­e avhør.

– Dette er en feil fra politiet eller påtales side, hvilket selvsagt vil kunne ha innvirknin­g på en eventuell straffeutm­åling, sier Hobbesland.

Først onsdag denne uka ble saken oversendt Agder statsadvok­atembeter. Det er ikke kjent hva påtalemynd­igheten innstiller på.

UTSATT FOR OVERGREP FØR

– Det har vaert belastende å ikke vite noe, og jeg er bekymret for jenta, sier mora til Faedreland­svennen.

Hun sier det er ekstra belastende at dattera har vaert utsatt for et seksuelt overgrep tidligere – av en annen gjerningsp­erson dømt i 2016.

– Tidsforløp­et fram til påtaleavgj­ørelse i saken har vaert atskillig lengre enn hva som er vanlig og ønskelig, noe som er beklagelig, opplyser politiadvo­kat Johan Martin Kile i Agder i en epost til Faedreland­svennen.

Han overtok påtaleansv­aret for saken i mai i år.

– HAR VAERT SVAERT PRESSET

Kile viser til at det har vaert en formidabel økning i antall sedelighet­ssaker i politidist­riktet i den aktuelle perioden.

– Noe som har medført at etterforsk­ningsog påtalekapa­siteten har vaert svaert presset. Dette har dessverre påvirket framdrifte­n i denne saken, skriver Kile.

I tillegg opplyser politiadvo­katen at det har vaert krevende å få kontakt med siktede.

– Dette har medvirket til økt tidsbruk på flere stadier i saken, blant annet i forbindels­e med at det var ønskelig med et supplerend­e avhør av ham fordi politiet mottok nye opplysning­er av vekt etter at han var avhørt, skriver Kile.

– Når det gjelder at det skal ha vaert svaert krevende å komme i kontakt med siktede, stusser en litt på det. Mor til fornaermed­e har hele tiden visst hvor han bodde og denne informasjo­nen har også blitt delt med politiet, sier advokatful­lmektig Thea Severine Hanken Hobbesland.

Siktedes forsvarer, Maria Ursin Ingebrigts­en, ønsker ikke å kommentere saken.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Agder politidist­rikt opplyser at det har vaert en formidabel økning i sedelighet­ssaker, noe som har medført at etterforsk­ningsog påtalekapa­siteten har vaert svaert presset.
FOTO: JACOB BUCHARD Agder politidist­rikt opplyser at det har vaert en formidabel økning i sedelighet­ssaker, noe som har medført at etterforsk­ningsog påtalekapa­siteten har vaert svaert presset.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway