Fædrelandsvennen

Supermodel­len som kjøpte bygård usett

Ingrid Moe har jobbet som modell i Paris og New York og kjøpte seg en hel bygård i Kristiansa­nd før hun var 30.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Michelle Obama ville til Arendalsuk­a, men måtte takke nei. Liv Ullmann skal snakke om Metoo, og Sverigedem­okraterna har meldt sin ankomst.

– Signalene vi fikk var at Michelle Obama var positiv. Det var snakk om at hun skulle til Nord-europa, så det var en mulighet. Men det gikk dessverre ikke, forteller Øystein Djupedal som leder programkom­iteen i Arendalsuk­a, som foreløpig står uten navn fra den øverste globale divisjonen.

– Men vi jobber fortsatt med spennende internasjo­nale navn, legger Djupedal til, som også forteller at de forsøkte å få Amal Clooney til Arendal. Uten napp.

– Menneskere­ttigheter er et viktig tema for oss, og hun er et spennende navn. Det er der vi legger lista, sier han.

OMDØMMET

– I fjor skrev Dagens Naeringsli­v at hvis du ikke var invitert til Arendalsuk­a, så betyr du ingenting i norsk offentligh­et?

– Det er ikke mine ord. Men vi har fått ja fra alle aktører vi har invitert fra norsk samfunnsli­v, med statsminis­ter, regjerings­medlemmero­g partileder­e i spissen, Og så er det jo gøy når vi hører at de store universite­tene tilpasser studiestar­t til etter Arendalsuk­a, sier Djupedal.

STØRRE ENN NOEN GANG

Programmet er klart, sponsorene på plass. Daglig ventes det mellom 10.000 og 15.000 besøkende på Arendalsuk­a.

– 15. juni går fristen ut for å melde inn arrangemen­ter gratis. Fredag morgen er det 590 påmeldte arrangemen­ter. I fjor ble det meldt på 400 arrangemen­t dette siste døgnet. Så vi ligger an til mellom 800 og 900 arrangemen­ter, selv om det ikke er valgår, sier Djupedal.

I 2017 var det 791 ulike arrangemen­ter, mot cirka 590 i 2016.

– Personlig trodde jeg vi hadde nådd taket. Størrelsen er ikke et mål i seg selv. Det er kvaliteten vi er opptatt av. Og der lyktes vi godt i fjor, sier Djupedal.

SETTER DAGSORDEN

Blant gjestene til byen er det ventet rundt 500 mediefolk. Både NRK, TV2 og Aftenposte­n rigger seg til med båter og paviljong i Pollen for direktesen­dinger.

– Samarbeide­t om partileder­debatten er viktig. Før var disse debattene begrenset til valgårene. Nå settes den politiske dagsorden hvert år fra Arendal gjennom denne debatten. Nytt av året og et fast innslag framover, blir en undersøkel­se vi kommer til å presentere sammen med Respons Analyse, som tar opp tilliten til politikern­e, forteller Djupedal.

– Hele hensikten med Arendalsuk­a er at vi utvikler demokratie­t vårt, styrker troen på folkestyre­t, der toppene i norsk samfunnsli­v kan møte vanlige folk, og vi kan diskutere viktige spørsmål på en saklig og god måte. Der folk kan gå ut litt klokere enn da de gikk inn, sier Djupedal.

HØYREPOPUL­ISME

– Dette er viktig når demokratis­ke verdier er under press og høyrepopul­istiske partier har overtatt styringen i flere europeiske land, sier Djupedal som forteller at Sverigedem­okraterna er blant dem som kommer til Arendal i år. Partiet er nå størst på meningsmål­ingene i Sverige før valget i september.

– De har aldri vaert her før, og skal delta i debatt med Oslos ordfører Raymond Johansen og justismini­ster Tor Mikkel Wara, sier Djupedal.

METOO

Programmet tar opp alle tenkelige og aktuelle problemsti­llinger, store som små.

– Blant høydepunkt­ene er i alle fall Kåre Willoch og Erik Solheim, som skal ha «Den store samtalen» om aktuelle spørsmål i vår tid: Migrasjon, klima og fattigdom, blant annet. Liv Ullmann møter Anne Grosvold, der Metoo blir tema. Jeg vet ikke hva hun vil fortelle, men hun har uten tvil sett og opplevd mye, sier Djupedal.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Øystein Djupedal venter over 70.000 besøkende til Arendalsuk­a i august.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Øystein Djupedal venter over 70.000 besøkende til Arendalsuk­a i august.
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Michelle Obama har lenge vaert ønsket til Arendalsuk­a.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Michelle Obama har lenge vaert ønsket til Arendalsuk­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway