Fædrelandsvennen

Myggen tilbake i Start

– Jo lengre man holder seg unna noe, jo verre er det å komme tilbake igjen, sier Erik Mykland. Nå er han endelig tilbake der han trives aller best.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

Erik Myggen Mykland er tilbake i Start og skal jobbe som trener for klubbens yngste talenter.

– Det passer så perfekt for meg. Om jobben passer perfekt vet jeg jo ikke ennå, men da jeg fikk tilbudet var det ikke snakk om å si nei. Det var bare helt naturlig å si ja.

Erik Mykland gjør ikke mye for å skjule begeistrin­gen over å vaere tilbake i Start-tøy. Sammen med F a ed re landsvenne­n har h ansatt seg ned på tribunen på Sparebanke­n Sør Arena.

På arenaen han gjorde comeback i 2008. På arenaen hvor alle som kommer og ser kamper har et naermest religiøst forhold til «Myggen». Han er folkehelt, en av klubbens aller største – og nå er han tilbake.

Litt gråere i skjegget enn da han spilte, men fortsatt er Myggen like karakteris­tisk som tidligere. Nå går han inn i utviklings­avdelingen i Start. Det er cirka ti dager siden utviklings­leder Atle Roar Håland fikk opprettet kontakt. Myggen var aldri i tvil.

Han stråler rett og slett over å vaere tilbake.

– JEG ER DÅRLIG MED ALBUER

– Jeg føler meg klar til å gjøre noe. Nå er jeg ferdig med trenerkurs­et, og jeg begynner å bli så gammel at det å ta ansvar er helt naturlig. Jeg er ydmyk, jeg vet jeg må laere mye. Men det finnes såpass mange bra kapasitete­r her som jeg kan laere av, sier Mykland.

I 2008 startet han på et comeback som fikk Sørlandet til å våkne. Juli 2009 var det dog helt slutt for karrieren til spilleren med 78 landskampe­r.

Etter karrieren har han tilbrakt mye tid i Risør, med forskjelli­ge prosjekter innenfor fotballen. Når vi spør Myggen om han etter karrieren har vaert på søken etter hva han ville gjøre, kommer svaret kontant.

– Det har ligget rett foran trynet mitt hele tiden. Men jo lengre man holder seg unna en ting man liker godt, jo verre blir det å komme inn i det. Det var som en sa til meg at «du må for faen kaste navnet ditt opp i hatten igjen, om noen skal vite at du har lyst til det her». Det var ikke som da jeg spilte fotball, da ting kom litt gratis. Da ble du sett, sier Mykland. Han fortsetter:

– Jeg er dårlig med albuer. Jeg håper jeg kan laere litt av «Reka» der, sier han.

– Angrer du på at du ikke begynte med dette tidligere?

– Hvis jeg skulle gjort ting om igjen, hvis jeg skulle reist rundt og snakket til spillere som er i ferd med å avslutte karrieren, så ville jeg sagt «begynn med en gang». Selvfølgel­ig. Angre-ordet er ekkelt å bruke, men hvis jeg skulle gjort ting om igjen hadde jeg helt sikker begynt på trenerutda­nnelse mye før, sier 46-åringen.

LAERT AV BREDE SKISTAD

– Hva er forskjelle­n på den Myggen som la opp som spiller, og den som sitter her nå?

– Den er ganske stor.

– På hvilken måte?

– Det blir personlig. Men det handler om at jeg større forståelse for helheten. Blant annet i en fotballklu­bb, at det er mange hensyn man skal ta. Så er man forbilde på et vis. Det du viser og gjør, vil bli lagt merke til. Men jeg vil fortsatt beholde leken og barnet i meg. Det tror jeg er viktig.

Han snakker varmt om utviklings­leder Atle Roar Håland, som Myggen mener er rett mann på rett sted. Allerede på pressekonf­eransen nevnte han Brede Skistad. Den tidligere Start-treneren som betydde alt for Myklands fotballkar­riere, og som vil ha stor innvirknin­g på treneren Erik Mykland.

– Han laerte meg at det er ekstremt viktig å vaere nøye i alt du gjør. Og at detaljer betyr veldig mye i fotballen, sier Mykland.

På en tilnaermet perfekt dag for Myggen, er det eneste han kan pirke på vaere at det ikke er naturgress på banen han skuer utover. Han ber oss presisere at han ikke kommer inn her for å ta over hovedtrene­rjobben. Han skal ikke stjele showet. Han vil bare trene.

– Jeg startet ikke med fotballen fordi jeg ville bli kjent, men fordi jeg elsket spillet. Det at man blir kjent er bare en konsekvens av det, og som aktiv ble jeg mektig lei. Nå kommer jeg ikke til å sy-

nes. Det er bare nå, og så er det tilbake til hverdagen. Hvis jeg blir en mediefigur, og ikke treneren, da er det ikke noe vits i å vaere her, sier Mykland.

Noe oppmerksom­het må han dog belage seg på. Bare stemningen i det lille rommet hvor fredagens pressekonf­eranse ble holdt tyder på at dette ikke noen hvem som helst i Start.

Samtidig er ikke Start noen hvilken som helst klubb for Erik «Myggen» Mykland heller.

– Dette er en kjempesjan­se for meg til å laere. Jeg har veldig sterke følelser for klubben. Det er et godt utgangspun­kt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway