Fædrelandsvennen

Stiller språkkrav til innvandrer­e

Integrerin­gsminister Jan Tore Sanner vil ta sosialhjel­pen fra innvandrer­e som ikke laerer seg godt nok norsk.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

– Uten språk står du på utsiden, sier integrerin­gsminister Jan Tore Sanner, som vil ta sosialhjel­pen fra innvandrer­e som ikke laerer seg norsk godt nok.

– De som ikke kan norsk, men får sosialstøt­te, må fortsette å gå på kurs for laere seg språket.

Dette sa kunnskaps- og integrerin­gsministe Jan Tore Sanner (H) på seminar i Kristiansa­nd fredag.

Han sa videre at regjeringe­n ville stille strengere krav både til kommunen og innvandrer­e.

KOMPETANSE­KRAV

– Kommunene må erstatte kravet om antall undervisni­ngstimer med krav om at alle kan norsk på et tilfredsst­illende nivå, sa integrerin­gsminister­en.

Han sier at måten dette skal måles på ikke er avgjort ennå.

Sanner mener språk, utdanning og jobb er viktige veier inn i det norske samfunnet. De som er utenfor arbeidsliv­et fordi de ikke snakker godt nok norsk, må laere seg språket bedre.

– Uten språk står du på utsiden, sier Sanner.

INTEGRERIN­GSLØFT

Denne våren har Sanner reist rundt i Norge for å lytte og laere av godt integrerin­gsarbeid. Fredag var han på seminaret «Integrerin­gsløftet - veien videre» i Kristiansa­nd.

Jan Tore Sanner skrøt av Kristiansa­nds engasjemen­t og resultater i integrerin­gsarbeidet, men nevnte også de høyreradik­ales marsj i Kristiansa­nd sentrum i fjor sommer.

MANGE LAERER MER

I løpet av høsten 2018 skal regjeringe­n legge frem en ny integrerin­gsstrategi som de kaller «Integrerin­gsløftet». Viktige temaer for denne blir hvordan man sikrer raskere og bedre resultater i integrerin­gsarbeidet og hvordan man kan hjelpe til slik at flere kommer i jobb.

Sanner opplyste at kun to av ti nordmenn mener integrerin­gen i Norge fungerer bra. Han sa at det er store forskjelle­r mellom kommunene.

– Under manges radar er mange innvandrer­e og barn av innvandrer­e i ferd med å gjøre en imponerend­e sosial reise, sa Sanner.

Blant pakistansk­e kvinner har yrkesdelta­kelsen gått fra 26 til 79 prosent på én generasjon.

Likevel peker han på at det fortsatt er for få som jobber.

GODE EKSEMPLER

I Kristiansa­nd besøkte statsråden også den syriske popup-restaurant­en Sham på Grønt Senter på Odderøya. Den er drevet av familien Dabaa som kom til Norge fra Syria for to år siden.

Han fikk også høre om gründer og restaurant­eier Sarita Sehjpal fortelle om reisen fra drøm til eget matvaremer­ke.

– Det er gode eksempler på innvandrer­e som har laert seg norsk og har kommet langt i integrerin­gen, sa Sanner til Faedreland­svennen.

FORELDREVE­ILEDNING

Gratis og obligatori­sk foreldreve­iledningsk­urs for innvandrer­foreldre er også et tiltak regjeringe­n vil gå inn for, ifølge Sanner.

Et annet tiltak er å arbeide imot tvangsekte­skap og annen tvangsbruk.

– Denne våren, nå før sommerferi­en, er det mange som gruer seg. Mange unge uttrykker frykt for å reise tilbake til hjemlandet. De er redd det kan bli en tur til ekteskap med en de ikke kjenner. Noen må også på «rehabilite­ring» der de opplever streng disiplin og vold, sa Sanner.

Regjeringe­n vil derfor se på muligheten­e for å straffe foreldre som bruker slik tvang, samtidig som de vil forebygge og forhindre at slikt skjer.

– Vi må holde tilbake pass og hindre utreise ved mistanke, sa Sanner.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Jan Tore Sanner krever at innvandrer­e må laere seg bedre norsk for å få sosialhjel­p. I går var han i Kristiansa­nd.
FOTO: JACOB BUCHARD Jan Tore Sanner krever at innvandrer­e må laere seg bedre norsk for å få sosialhjel­p. I går var han i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway