Fædrelandsvennen

Stall i Kristiansa­nd i salmonella-karantene

- TORBJØRN WITZØE

En stall i Kristiansa­nd er satt i karantene på grunn av mulig salmonella­smitte.

Det var fredag formiddag ikke påvist salmonella­smitte ved hester i stallen i Kristiansa­nd, men dyr derfra hadde vaert oppstallet ved Helsteklin­ikken på NMBU veterinaer­høgskolen i Oslo, der et føll er bekreftet smittet med bakterien Salmonella Typhimuriu­m.

Stallen i Kristiansa­nd vil vaere båndlagt til det foreligger positivt prøvesvar av alle hestene. Fram til stallen er friskmeldt vil ingen hester kunne tas ut eller inn av stallområd­et, som også vil vaere stengt for besøkende. Båndleggin­gen kan vare i flere uker. I tillegg til at prøvene fra hestene må analyseres må stallene vaskes ned.

Mattilsyne­t har som praksis å ikke navngi berørte staller eller gårdsbruk der det påvises dyresykdom­mer.

21 STALLER BERØRT

Fredag var det bekreftet smitte i seks staller og mistanke i 15 andre.

– For hver ny påvist smitte får vi nye kontaktbes­etninger som igjen må båndlegges og prøvetas. Det positive er at ingen foreløpig har blitt syke av smitten, hverken dyr eller mennesker, sier seniorrådg­iver Kirsti Ullsfoss i Mattilsyne­t region Stor-oslo.

SJELDEN I NORGE

Salmonella er en bakterie som forårsaker sykdommen salmonello­se hos dyr og mennesker. Salmonella Typhimuriu­m er en av de over 2500 variantene som finnes. Salmonella er sjeldent hos norske husdyr og i norsk mat, men den finnes i naturen i Norge, hovedsakel­ig hos fugler og pinnsvin.

Mange hester kan ha Salmonella uten å bli syke, men hvis de blir syke, så er det vanligste symptomet diaré. Av og til og, spesielt hos unge, gamle eller svekkede individer, sees alvorliger­e symptomer som kan resultere i dødsfall.

VIKTIG MED HÅNDVASK

Folkehelse­institutte­t anbefaler alle som har kontakt med hester som kan vaere smittet om å vaere ekstra nøye med håndvask for å unngå å spre smitten.

Seniorfors­ker Umar Naser i Mattilsyne­t sier at smitte til mennesker kan bare skje ved at man får bakterier fra avføringen via hender og videre inn i munnen blant annet når man spiser. Derfor er håndvask et viktig hygieneråd.

– Inntil smittesitu­asjonen er avklart, så kan det vaere fornuftig å begrense unødvendig kontakt mellom hester fra forskjelli­ge staller, sier beredskaps- og sikkerhets­direktør Jorun Jarp ved Veterinaer­institutte­t i en pressemeld­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway