Fædrelandsvennen

«Friluftssy­kehus» til pasienter og pårørende

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Som andre sykehus i Norge har Sørlandet sykehus nå et helt nytt tilbud til pasientene.

– Dette er et helt spesielt tilbud om behandling, rekreasjon og verdighet, sier initiativt­akeren bak prosjektet, Håvard Hernes.

Fredag ettermidda­g bidro han sammen med en rekke ansatte ved Sørlandet sykehus til den offisielle åpningen av Friluftssy­kehuset.

Friluftssy­kehusene er arkitektte­gnede hytter som settes opp på sykehusomr­åder, hvor tanken er å skape en naturlig sone som skiller seg fra sykehusene­s klinisk innredede rom. Kristiansa­nd har nå fått én slik «hytte».

Tanken er at pasienter kan få muligheten til å trekke seg tilbake og oppleve ro og distraksjo­n fra sykehushve­rdagen sammen med familie og venner.

DET ANDRE I NORGE

Det aller første friluftssy­kehuset ble åpnet av helseminis­ter Bent Høie ved Rikshospit­alet i Oslo 8. juni. Friluftssy­kehuset er et nasjonalt prosjekt som skal opp på mange sykehus, og nå har altså Kristiansa­nd fått dette tilbudet.

Hyttene er tegnet av det verdensber­ømte arkitektse­lskapet Snøhetta, og Lindal Gruppen fra Aust-agder har produsert dem på sin husfabrikk. Tilbudet i Kristiansa­nd er finansiert av Kristiansa­nd Sanitetsfo­rening.

Hernes er daglig leder i Stiftelsen Friluftssy­kehuset, og han fikk ideen da hans egen datter ble kreftsyk.

– Vi savnet en verdighets­sone hvor vi kunne trekke oss tilbake som en familie for å få litt ro og distraksjo­n fra tunge tanker. Vi var mye på sykehus og møtte andre pasienter og pårørende som savnet et slikt tilbud. Da min datter ble frisk bestemte jeg meg for å ta initiative­t til å skape det selv. Jeg tror at friluftssy­kehuset vil bli et helt spesielt tilskudd til sykehuset i Kristiansa­nd, et tilbud som vil hegne om alle sykdomsgru­pper, sier Hernes.

GLEDENS DAG

– Dette er en stor og gledens dag for pasienter, pårørende og ansatte ved Sørlandet sykehus, sa administre­rende direktør Per Qvarnstrøm før Wenche Tronstad i Sanitetskv­innene fikk klippe den røde snora.

Tilbudet er først og fremst beregnet på pasienter som er for syke til å reise på hjemmebesø­k under behandling­en. Her vil de kunne få besøk av familie og venner og rolige omgivelser, og med kort vei tilbake til sykehusavd­elingen. Lys, luftighet og bruk av naturlige materialer er sentrale elementer, hvor bruk av tre er et gjennomgåe­nde tema. Utvendig har hyttene treverk som med tiden vil gråne og gli naturlig inn i omgivelsen­e, opplyser Hernes.

Innvendig er rommene helkledd i eik, hvilket gir assosiasjo­ner til å vaere på innsiden av et tre.

Byggene er modulbaser­t og dermed lette å sette opp. Ved Sørlandet sykehus er det satt opp ved Arenfeldts dam, helt innerst mot nord ved inngangen til Baneheia.

Hyttene inneholder et familierom/oppholdsro­m, et universelt tilgjengel­ig toalett, og et samtalerom som kan brukes til terapi og behandling.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Initiativt­aker Håvard Hernes (t.h.) gir administre­rende direktør ved Sørlandet sykehus, Per Qvarnstrøm, en god klem som takk for at pasienter og pårørende nå får et friluftssy­kehus.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Initiativt­aker Håvard Hernes (t.h.) gir administre­rende direktør ved Sørlandet sykehus, Per Qvarnstrøm, en god klem som takk for at pasienter og pårørende nå får et friluftssy­kehus.
 ?? VINDSLAND FOTO: STEINAR ?? Friluftssy­kehuset er bygget som en del av terrenget helt innerst mot Baneheia på området til Sørlandet sykehus Kristiansa­nd.
VINDSLAND FOTO: STEINAR Friluftssy­kehuset er bygget som en del av terrenget helt innerst mot Baneheia på området til Sørlandet sykehus Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway