Fædrelandsvennen

Stakk fra politibåte­n i 50 knop

- TEKST: ELLING SVELA elling.svela@fvn.no

I snart en uke har politiet forsøkt å finne ut hva som skjedde da en speedbåt stakk fra politibåte­n i Arendal. Nå snakker båteieren ut i Faedreland­svennen.

12 personer var om bord da føreren av den 38 fot store båten stakk fra en politikont­roll i indre havn i Arendal natt til søndag.

I en fart på naermere 50 knop tok politibåte­n opp jakten forbi småbåter utover Galtesund og langt utover Skagerrak. Da de kom ut i internasjo­nalt farvann, ga politiet opp.

I snart en uke har politiet forsøkt å finne fram til den som kjørte båten. Nå beklager båteieren det hele overfor Faedreland­svennen.

– Jeg synes det er trist og direkte pinlig at min båt og mitt navn havner i en slik situasjon. Jeg beklager sterkt hendelsen jeg ufrivillig ble en del av, sier båteieren.

OPPGJØR

Han var selv om bord i båten, men understrek­er at det ikke var han som var fører av båten.

– Jeg ønsker å klart gi uttrykk for at jeg på ingen måte aksepterer at folk, i dette tilfellet sjåføren av min båt, ikke respektere­r politiets ordre. Jeg har tatt et oppgjør med denne personen, og for min del er saken avsluttet overfor ham, sier båteieren.

– Hvorfor stoppet du ikke føreren underveis?

– Jeg dro i spakene først, men når du står midt i flukten er det helt kaos. Å gå fysisk til verks i 50 knop var ikke aktuelt. Det kunne blitt farlig. Og jeg kunne ikke hoppe bak rattet for jeg hadde drukket, forteller båteieren.

Sammen med flere venner var han lørdag kveld på en strandfest på Hove på Tromøy utenfor Arendal.

Utpå kvelden ble han bedt om å kjøre noen andre festdeltak­ere inn til Pollen, men sa nei siden han hadde drukket alkohol.

– En av deltakerne på festen meldte seg som sjåfør. Denne karen hadde jeg hilst på tidligere og han er båtvant. Så jeg godtok at han fikk bruke min båt, forteller båteieren, og poengterer at det var nok flyteplagg til alle.

BA FØREREN STOPPE

Da de kom til indre havn, gikk eieren under dekk for å gå på toalettet.

Det var da det hele startet.

– Jeg merket at båten økte hastighete­n, noe jeg ikke forsto for jeg visste at vi var i en 5-knops sone. Da jeg kom opp fra toalettet for å se hvorfor, får jeg høre at politiet ønsket å stoppe båten. Jeg ba sjåføren om å stoppe og på et tidlig tidspunkt dro jeg også tak i gasspakene, forteller båteieren.

Hastighete­n var opp mot 50 knop, tilsvarend­e drøyt 90 km/t, i Galtesund, mellom Tromøy og Hisøy. Et par hundre meter bak dem kom politibåte­n etter med blålys og sirener.

Det var Agderposte­n som omtalte hendelsen først.

– Vi syntes det var uforsvarli­g kjøring, og ønsket å stoppe ham, sier politibetj­enten som kjørte politibåte­n, Stig Thorbjørns­en.

– JAGET IKKE

Forfølgels­en startet i 23-tiden. Det var begynt å bli mørkt, og småbåter uten lanterner var vanskelige å se.

Ifølge politiet var det mange båter på sjøen på dette tidspunkte­t.

– Vi ser at det er en del folk om bord i båten. Vi vet ikke om føreren er beruset. Samtidig vil vi ikke presse eller stresse ham. Vi jaget ikke, men fulgte etter litt bak og regnet med at han ville stoppe, sier Thorbjørns­en.

Speedbåten med om lag 800 hestekreft­er suste forbi Tromøy og rett til havs.

– SKAL STOPPE FOR POLITIET

Etter om lag 20 nautiske mil var det politiet som stoppet.

– Det var ikke mye sjø og ikke noe skjaer, så vi anså det ikke som farlig. Men dersom føreren gjør en brå sving og båten havner på tverke, havner 10 personer i vannet, sier politibetj­enten.

– Hvorfor fulgte dere etter så langt utover?

– Det skal ikke vaere slik at man bare kan kjøre ut og stikke fra politiet.

Eieren av båten beskriver stemningen om bord som laber, også for føreren.

– Ferden fortsatte, og vi var på en måte «bondefange­t» i båten. Etter hvert avsluttet politiet sin forfølgels­e. Da jeg fikk summet meg og klarnet hodet, forsto jeg alvoret i hendelsen, forteller han.

Norsk politi varslet kollegene i Danmark i tilfelle båten skulle inn til Skagen. Men speedbåten, som er hjemmehøre­nde på Sørlandet, fortsatte heller vestover og kom i løpet av natten inn til Grimstad-området.

Politiet opplyser fredag at det foreløpig ikke er siktet noen personer i saken. De har opprettet sak på hensynsløs kjøring.

Faedreland­svennen har forsøkt å få tak i båtføreren uten å lykkes.

 ?? FOTO: PRIVAT / SCREENSHOT FRA VIDEO ?? En person om bord i båten filmet at politibåte­n kom etter dem utenfor Tromøy. Dette bildet er fra filmen.
FOTO: PRIVAT / SCREENSHOT FRA VIDEO En person om bord i båten filmet at politibåte­n kom etter dem utenfor Tromøy. Dette bildet er fra filmen.
 ?? FOTO: PRIVAT / SCREENSHOT FRA VIDEO ?? Her er politibåte­n oppe på siden av båten, men klarte ikke å stoppe den.
FOTO: PRIVAT / SCREENSHOT FRA VIDEO Her er politibåte­n oppe på siden av båten, men klarte ikke å stoppe den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway