Fædrelandsvennen

Sørlandet sykehus får etterlengt­et tilbud

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Styret i Helse Sør-øst vedtok torsdag at Sørlandet sykehus skal få etablere et tilbud om mekanisk trombektom­i som er en svaert effektiv behandling av hjerneslag.

Faedreland­svennen har tidligere skrevet om at flere pasienter har fått alvorlige skader etter hjerneslag fordi Sørlandet sykehus ikke har fått lov til å bruke den svaert effektive behandling­en. Nå har imidlertid et enstemmig styre i det regionale helseforet­aket sagt ja.

I vedtaket heter det at det ved Sørlandet sykehus skal etableres et tilbud om mekanisk trombektom­i som dagbehandl­ing i 2019 og med full døgndrift fra 2020. Behandling­stilbudet skal gis i henhold til Nasjonal faglig retningsli­nje for behandling av hjerneslag.

I dag tilbys den effektive behandling­en, mekanisk trombektom­i, ved Oslo universite­tssykehus, Stavanger universite­tssykehus, Haukeland universite­tssjukehus, St. Olav Hospital og Universite­tssykehuse­t Nord-norge. Denne behandling­en vil vaere aktuell for 5–7 prosent av hjerneslag­pasientene.

Hjerneslag er en fellesbete­gnelse for hjerneinfa­rkt og -blødning. I Norge rammes rundt 12.000 personer av hjerneslag hvert år, noe som tilsvarer 40 nye tilfeller hver dag. Ifølge tall fra Hjerneslag­sregistere­t innlegges det hvert år over 10.300 personer med akutt hjerneslag ved norske sykehus.

Hjerneslag er årsak nummer én til uførhet, årsak nummer én til innleggels­e ved sykehjem og årsak nummer tre til dødsfall i Norge. Hjerneslag er også en viktig medvirkend­e årsak til demens.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ??
FOTO: KJARTAN BJELLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway