Fædrelandsvennen

46.000 i forskjell på dyreste og billigste kommune

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no TEKST:

De dyreste kommunene her i landet krever mer enn tre ganger så mye som gjennomsni­ttet bare for å la deg søke om å få bygge hus. Forbrukerr­ådet er kritisk.

Norske kommuner krevde i gjennomsni­tt 13.699 kroner for å behandle byggesøkna­der i fjor. Det er nesten 10 prosent mer enn i 2016, viser tallene fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Statistikk­en avslører store forskjelle­r i hvor høye gebyrer kommunene tar for å behandle søknader om byggetilla­telse. Mens du i enkelte kommuner kan søke gratis om å få bygge en enebolig på 200 kvadratmet­er, vil du i andre kommuner måtte ut med flere titusen kroner, viser en gjennomgåe­lse Forbrukerr­ådet har gjort av tallene som er innrapport­ert gjennom Kostra, Kommune-statrappor­tering.

Forbrukerr­ådet stiller seg kritisk til beløpet mange kommuner krever for å behandle en byggesøkna­d. De minner om at lovverket kun gir kommunene lov til å kreve betaling for kostnadene ved å behandle søknaden.

– Mange av de 30 dyreste kommunene ligger i samme område, de er ofte nabokommun­er til storbyer og har mange av de samme utfordring­ene. Likevel er det store sprik i størrelsen på byggesaksg­ebyrene. Da må vi stille spørsmål ved om de krever mer enn de faktiske kostnadene for behandling av søknaden, sier fagdirektø­r Anne Kristin Vie i Forbrukerr­ådet til NTB.

DYREST I VEST-AGDER

I Vest-agder er Kristiansa­nd den kommunen som krever mest i gebyr. Her ligger gebyret på 24.500 kroner, noe som er nesten fire ganger dyrere enn Kvinesdal som er fylkets billigste kommune, med et gebyr på 5818,- per byggesak.

I nabofylket er det Arendal kommune som tar seg mest betalt, med et gebyr på 28.769 kroner. Det laveste gebyret finner man i Evje Hornnes, 5155 kroner.

Røyken kommune i Buskerud er Norges dyreste kommune å søke byggetilla­telse i. Her må du ut med 46.100 kroner for å få behandlet søknaden. Krødsherad, Tokke og Vinje tar ikke en eneste krone i betaling.

– Det er klart at når forskjelle­n ligger på 46.000 kroner fra en kommune til en annen, så er det grunn til å stille spørsmålet om mange kommuner tar seg for godt betalt. Det er kommunenes ansvar å se til at gebyrene kun dekker faktiske kostnader. Det er det eneste de har krav på, sier generalsek­retaer Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbu­nd.

Selvkostpr­insippet innebaerer at tjenester kommunen tilbyr skal finansiere­s gjennom gebyr som innbyggern­e må betale. Men lovverket tillater ikke at kommunen tar seg mer betalt.

BEHANDLING­STID

Huseiernes Landsforbu­nd lanserte fredag en kalkulator hvor du kan sjekke behandling­stid og størrelsen på byggesaksg­ebyret i din kommune. Kostra-tallene viser at det ikke bare er svaert store forskjelle­r i beløpet du må ut med, men også at det er hele 200 dager i forskjell på korteste og lengste saksbehand­lingstid.

I gjennomsni­tt var saksbe- handlingst­iden i landets kommuner 36 kalenderda­ger.

Vennesla og Lindesnes brukte i gjennomsni­tt 40 dager på å behandle søknaden, og var dermed kommunene som brukte lengst tid i Vest-agder. Kristiansa­nd bruker i gjennomsni­tt 25 dager.

Sørfold kommune finner man på toppen av landsstati­stikken, med 201 dagers behandling­stid.

– Dersom kommunen ikke har behandlet byggesøkna­den innen fristen på 84 dager, har man krav på å få redusert byggesaksg­ebyret med inntil 100 prosent, sier distriktsl­eder Espen Solum i Huseiernes Landsforbu­nd i en pressemeld­ing.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? I Vest-agder er Kristiansa­nd den kommunen som krever mest i gebyr for behandling av byggesøkna­der. Her ligger gebyret på 24.500 kroner.
FOTO: KJARTAN BJELLAND I Vest-agder er Kristiansa­nd den kommunen som krever mest i gebyr for behandling av byggesøkna­der. Her ligger gebyret på 24.500 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway