Fædrelandsvennen

49 gode naboer

Du kommer langt med gode naboer. Men det skjer neppe uten politikk.

-

Da jeg flyttet med familien min til Grimstad i 1982, kom også 49 ingeniører som jobbet på Televerket­s egen ingeniørut­danning, Teleskolen, og deres familier flyttende. Flyttingen av Teleskolen fra Oslo til Grimstad var et resultat av en lang prosess og ble vedtatt av Stortinget i 1979. Den var ikke like populaer blant alle ingeniøren­e, men de fikk fine tomter i kommunens nyeste boligfelt og de fikk venner i et voksende kulturliv i en by i vekst. Teleskolen er for lengst lagt ned, men menneskene og kompetanse­n ble vaerende. I dag er Grimstad ikke bare universite­tsby, men også et attraktivt naeringsmi­ljø for informasjo­nsteknolog­i.

Noen år før vi flyttet til Sørlandet hadde et nasjonalt utvalg, Ottosen-komiteen, lagt grunnlaget for opprettels­en av distriktsh­øyskoler i hele landet. Etablering­en av distriktsh­øyskolene var begrunnet i forventet økt etterspørs­el etter høyere utdanning, men også i et ønske om kunnskapsm­iljøer på flere steder i landet vårt – altså distriktsp­olitikk. Dette er jo på mange måter det motsatte av dagens kunnskapsp­olitikk, der konsentras­jon og spissing i faerre, men sterkere, miljøer er målet. Blant Ottosen-komiteens barn var i hvert fall Agder distriktsh­øyskole og Agder Ingeniør- og distriktsh­øyskole, nå Universite­tet i Agder.

Det var med andre ord hverken helt tilfeldig at jeg selv havnet i Grimstad, eller at byen fortsatt vokser. Det hele begynte med god gammeldags distriktsp­olitikk. V i hører ofte at et politikkom­råde er «for viktig» til å bli redusert til bare distriktsp­olitikk. Naeringspo­litikken må sikre vekst og arbeidspla­sser, ikke distriktsp­olitikk. Forsknings­politikken må satse på de beste og fremste, ikke belemres med distriktsh­ensyn. Vi må ha det beste forsvaret, ikke la distriktsp­olitiske hensyn vaere styrende.

Denne frakopling­en mellom distriktsp­olitikk og andre politikkom­råder kan ved første øyekast virke fornuftig. Vi vil jo ha den beste forskninge­n i verden og selvsagt vil vi bruke knappe offentlige ressurser effektivt, ikke sløse med dem. Ved å samle ressurser i form av mennesker, kompetanse og kapital kan vi få stordrifts­fordeler og spesialise­ring.

Men målet med politikken har jo aldri vaert mest mulig effektive liv. Politikk handler dypest sett om å sikre gode liv. Vekst og arbeidspla­sser er en forutsetni­ng for det, og gode oppvekstsv­ilkår ligger som en helt avgjørende forutsetni­ng bak der igjen. I den politiske debatten kan man dessuten ofte få inntrykk av at moderne, rasjonelle og sentralise­rende krefter står mot de romantiske, bakstrever­ske og distriktsv­ennlige.

Så enkelt er det neppe. L evende lokalsamfu­nn utenfor de største byene er også rasjonelt, av minst tre grunner:

For det første er norsk verdiskapi­ng i stor grad knyttet til naturressu­rser i form av fisk, mineraler, trevirke og andre råvarer som er spredt over hele landet. Vi er også et land av små virksomhet­er, og langt fra de fleste småbedrift­er har egne forsknings­og utviklings­avdelinger. Skal vi

utnytte naturressu­rsene framover og sikre et innovativt og produktivt naeringsli­v, da må folk bo der naturressu­rsene finnes. Naeringsli­vet som bygger på disse naturressu­rsene må ha tilgang på kunnskapsi­nstitusjon­er og på folk. Folk, skal de bli boende, vil ha gode bomiljø, skoler, fritidstil­bud og offentlige tjenester.

For det andre er vårt høye tillitsniv­å en av forklaring­ene på norsk vekst og produktivi­tet. Vi har høyere tillit både til hverandre og våre institusjo­ner enn de aller fleste andre land. Høy tillit i befolkning­en er nødvendig for et velfungere­nde demokrati, og svaert samfunnsøk­onomisk lønnsomt. For eksempel bidrar tillit til lavere transaksjo­nskostnade­r for naeringsli­vet. Tillit smører økonomien og gjør oss produktive. Naerhet til beslutning­stakere og kjennskap til hverandre er med på å bygge den tillit alle er så glade for at vi har.

For det tredje er det mye som tyder på at folk faktisk ønsker å bo andre steder enn i storbyene. Selv om byene vokser, bor to tredjedele­r av alle nordmenn utenfor de fem største byene i landet vårt.

I tillegg til gode lokalsamfu­nn er gode nabolag også god politikk. Vi vet at hvilket nabolag du vokser opp i, får stor betydning for hvilke muligheter du får senere i livet. I USA har økonomen Raj Chetty vist hvordan skoler, nettverk, og nabolag påvirker barns muligheter som voksne. Det er saerlig hvem naboene dine er før du fyller 13 som avgjør. Her i Norge har Maren Toft og Jørn Ljunggren vist at naerhet til voksne med høyere utdanning og inntekt enn egne foreldre i oppveksten, styrker muligheten­e for å klatre, både økonomisk og sosialt. F lytting av 49 ingeniører til Grimstad hadde dermed ikke bare en direkte effekt på befolkning­stall og skatteinnt­ekter. De økte også sjansene for at andre barn i nabolaget selv skulle få høyere utdanning og inntekt enn sine foreldre.

Noen ganger må vi samle ressurser, andre ganger må vi spre dem. Levende kyster og småbyer med trygge nabolag og velferdstj­enester er en god investerin­g.

Selv om det bare er distriktsp­olitikk.

 ??  ??
 ??  ?? Preben Aavitsland
Preben Aavitsland
 ??  ?? Melissa Jocelyn Lesamana
Melissa Jocelyn Lesamana
 ??  ?? Sigrun Aasland
Sigrun Aasland
 ??  ?? Birgit Amalie Nilssen
Birgit Amalie Nilssen
 ??  ?? Imi Vegge
Imi Vegge
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det var med andre ord hverken helt tilfeldig at jeg selv havnet i Grimstad, eller at byen fortsatt vokser. Det hele begynte med god gammeldags distriktsp­olitikk, skriver Sigrun Aasland. Bildet er fra et tidligere besøk av kronprinsp­aret i Grimstad.
FOTO: NTB SCANPIX Det var med andre ord hverken helt tilfeldig at jeg selv havnet i Grimstad, eller at byen fortsatt vokser. Det hele begynte med god gammeldags distriktsp­olitikk, skriver Sigrun Aasland. Bildet er fra et tidligere besøk av kronprinsp­aret i Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway