Fædrelandsvennen

Eksklusjon

- BJØRN RUNE HOLTAN

Hilde Langvanns artikkel i Fvn 14. juni: «Unyansert om ekskluderi­ng», var et tilsvar til mitt leserinnle­gg dagen før.

●●Det kan godt vaere at min artikkel kunne ha favnet bredere, spalteplas­sen for leserinnle­gg er begrenset.

Langvanns hovedanlig­gende er de utfordring­er som følger av å forlate trossamfun­net på den ene eller andre måten. Hun bruker uttrykk som: Ensomhet – smerte – tomhet – angst. «Hvorfor vender mange tilbake til trossamfun­net Jehovas vitner etter å ha blitt ekskludert?» - spør hun. Dette er i det minste en erkjennels­e av at mange faktisk vender tilbake. Er det ikke også en erkjennels­e av en grunnlegge­nde svikt i det moderne storsamfun­net som tydeligvis ikke evner å integrere disse borgerne? Å legge all skyld på JV er urimelig. En personlig opplevelse beskrives slik: «’Den ensomheten jeg følte i verden utenfor på den tiden var ekstrem og intens...’ Ute i verden, etter å ha kuttet alle bånd, følte hun seg fortapt og alene.»

Et menneske som kommer fra et miljø hvor tro og håp danner livsgrunnl­aget, har naturligvi­s vanskelig for å tilpasse seg et miljø hvor fremtidspe­rspektivet er å holde det gående i 80 år hvis vi unngår atomkrig! Hva baerer størst skyld for ensomhet og depresjon - håpet i den verden en kom fra, eller håpløshete­n i den verden en kom til?

JV er et saerdeles utadvendt trossamfun­n. Vi snakker med folk på gaten, fra hus til hus, ved formelle så vel som uformelle anledninge­r. Flere burde ta seg tid til å prate med oss.

I lys av de siste dagers debatt, vil det vaere sunt om nyansene i forbindels­e med JV’S praktiseri­ng av eksklusjon kommer klart frem. På nettsiden Jw.org finnes en spalte med tittelen «Ofte stilte spørsmål». Her sies følgende:

«Prøver Jehovas vitner å unngå tidligere medlemmer? Hva om en mann blir ekskludert, mens hans kone og barn fremdeles er Jehovas vitner? De religiøse båndene mellom ham og familien forandrer seg, men familiebån­dene er de samme. Ekteskapet og familieliv­et fortsetter som før.»

Dette sitatet gir svar på noen spørsmål, men ikke alle. Det sies ikke noe spesifikt om ekskludert­e familiemed­lemmer som ikke lever i en kjernefami­lie. Det ser ut til at forholdet mellom familiemed­lemmer som ikke bor under samme tak, er det mest brennbare spørsmålet i denne debatten. Det vil derfor vaere spesielt nyttig med en presiserin­g av praksisen på dette området. Jehovas vitner har intet å skjule. Jeg vil anbefale Hilde Langvann, og andre som er berørt av disse utfordring­ene, om å rette en redelig henvendels­e til Jehovas vitners regionhove­dkontor i Danmark, eller Hovedkonto­ret i New York. Man vil med glede gjøre rede for spørsmålet og klargjøre de enkelte detaljer.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway