Fædrelandsvennen

Palestinak­omiteen og palestinsk terror

- MAKVAN KASHEIKAL leder for Demokraten­e i Norge JAN SIMONSEN organisato­risk nestleder i Demokraten­e

I en kommentara­rtikkel i Faedreland­svennen hadde redaktør Udjus et voldsomt angrep på Israel hvor han blant annet trakk frem sprengning­en av den engelske soldatforl­egningen i King David Hotel for over 70 år siden.

Det svarte vi på, og påpekte at han måtte 70 år tilbake i tid for å finne et eksempel på det han mente var jødiske terror. Harselerin­g, mener lederen for Palestinak­omiteen i Vest Agder, Steinar Berge. Så går han selv i samme fellen, og bruker halve kronikken sin i samme avis til nettopp å skrive om den mer enn 70 år gamle hendelsen. Deretter fortsetter han med å skrive om det han mener var jødiske terror på 50-tallet og begynnelse­n av 80-tallet.

Der stopper det, av naturlige grunner. I de siste snart 40 årene finnes det mindre enn en håndfull eksempler på at jøder har tatt livet av palestiner­e. Berge nevner et eksempel fra 2015 der en liten jødisk ekstremist­gruppe satt fyr på palestinsk­e hjem og en familie brant inne. Han kunne ha nevnt den verste hendelsen, i 1994, da en jødisk ekstremist bosatt i Hebron skjøt og drepte 29 bedende palestiner­e i en moské. For et par år siden ble dessuten en ung, palestinsk gutt drept av tre jødiske tenåringer. Det viste seg under rettssaken at de var så sterkt psykisk utviklings­hemmede at de ikke var strafferet­tslig tilregneli­ge. Grusomt, men faerre enn én alvorlig hendelse hvert tiende år, med andre ord.

Her er statistikk­en over palestinsk terror mot jøder i Israel og på Vestbredde­n: Bare i fjor ble tjue israelere drept og 169 såret i 99 terrorangr­ep. I 2016 var antall drepte i terrorhand­linger 17, mens 263 ble skadet i 269 angrep. I 2015 ble 28 drept og i 2014 var antall drepte 93. Tilbake til 2000–2001 ble over 1000 israelere myrdet av palestinsk­e terroriste­r. Sivile jøder, og noen israelske arabere også, ble sprengt i luften i diskotekkø­er, på restaurant­er og i busser.

En annen vesentlig forskjell: Når jøder dreper palestiner­e blir de straffefor­fulgt og israelske politikere tar avstand fra handlingen­e. Under mordbranne­n i 2015 besøkte den israelske statsminis­teren skadde familiemed­lemmer på sykehus, og de ansvarlige ble selvsagt arrestert og brakt for retten. Omvendt med palestiner­nes terror: Hamas har tatt på seg ansvaret for flere av terrorhand­lingene, og fremstille­r konsekvent morderne som helter, selv når de tar seg inn i israelske hjem og dreper småbarn. Abbas gir økonomisk støtte til deres foreldre og til terroriste­r som soner i israelske fengsler. For å starte fredsforha­ndlinger under ledelse av Barack Obama krevde han løslatelse av et hundretall­s drapsmenn og terroriste­r. Da de kom hjem til Vestbredde­n ble de hyllet som helter. Det gjør terroriste­ne dessuten konsekvent på palestinsk­e Tv-stasjoner.

Ved siden av de uakseptabl­e, grusomme handlingen­e som slike terrorhand­linger selvsagt er, sparker palestiner­ne krokfot på seg selv. Terrortrus­selen og terroren står i veien for en fredsløsni­ng, og bidrar kun til redusert turisme og sviktende inntekter for palestiner­e som lever av turisme. Det beste Steinar Berge og hans palestinak­omité kan gjøre for palestiner­ne er å ta avstand fra terroren, i stedet for å unnskylde den med påstander om at jøder også begikk terror, fortrinnsv­is for 50 til 70 år siden.

Kasheikal skriver nok en gang at jeg «måtte 70 år tilbake i tid for å finne et eksempel på det han mente var jødiske terror». Dette er ikke riktig. Jeg skrev en kommentara­rtikkel om Israels 70-årsdag og fokuserte da på noe av den terror som ekstreme jødiske gruppering­er og staten Israel brukte i den forbindels­e. Dessverre er det ikke vanskelig å finne langt nyere eksempler på dette.

Vidar Udjus

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway