Fædrelandsvennen

Frykt og uro i den første sto

Protest og politisk motstand henger tungt over den første store utstilling­en med kunst fra Nicolai Tangens samling. Men det skyldes slett ikke Kunstsilo-krangelen.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Debatten som raser i Kristiansa­nd hadde ikke en gang tatt fyr da Harald Solberg i september i fjor fikk en diger trykksak i hendene og følgende beskjed fra kunstsamle­ren selv: – Gjør hva du vil! Trykksaken var en katalog over Nicolai Tangens kunstsamli­ng der rundt 2000 verk er opplistet og avbildet, og direktøren for Bomuldsfab­riken Kunsthall i Arendal gjøv løs på oppgaven med begeistrin­g.

– En fantastisk mulighet, sier Solberg som straks begynte å lete etter en overordnet idé for utstilling­en. Og den fant han:

– Samlingen gir utallige muligheter og har en imponerend­e bredde, men jeg tok tak i det politiske. Verdenssit­uasjonen er nå preget av uro og terror og frykt for at verden skal bukke under. Den samme var tilfellet i tiden flere av verkene i samlingen ble skapt, sier kuratoren.

FORMØRKELS­E

Han har gjort et kresent utvalg av 70-tallets protestkun­st og kombinert dem med dystre verk fra krigsog mellomkrig­stiden, men også hentet fram lyse glimt av håp:

– Jeg kaller utstilling­en «Eklipse». Det betyr formørkels­e, men baerer også noe positivt med seg i og med at formørkels­e er noe som går over, forklarer han.

– Det er en utstilling som vipper mellom frykt og optimisme, fortsetter Solberg som eksempelvi­s lar Arnold Haukelands skulptur «Kjaerlighe­tsblomst» akkompagne­re Kjartan Slettemark­s «Nixon visions» og et truende fly av fotograf Tom Sandberg.

– KAMPSPORT

Nicolai Tangens samling rommer nordisk modernisti­sk kunst fra 1900-tallet, og på Bomuldsfab­riken viser Solberg over 90 verk som omfatter

Eklipse

Vises på Bomuldsfab­riken i Arendal fra 20. juni til 19. august.

Fondsforva­lter og kunstsamle­r Nicolai Tangen (51) donerer sin kunstsamli­ng til Kristiansa­nd. Den skal disponeres av Sørlandets Kunstmuseu­m og er tenkt plassert i Kunstsilo.

I Arendal vises i sommer verk av Reidar Aulie, Synnøve Anker Aurdal, Anna-eva Bergman, Håkon Bleken, Henrik Finne, Hilmar Fredriksen, Berndt Friberg, Poul Gernes, GAN/ Gösta Adrian Nilsson, Gunnar S. Gundersen, Arnold Haukeland, Per Kleiva, Morten Krohg, Victor Lind, Mikkel Mcalinden, Ernst Metherborg­ström, Paul Osipow, Zdenka Rusova, Tom Sandberg, Kjartan Slettemark, Willibald Storn, Kjell Torriset og Pennti Tulla. både maleri, grafikk, skulptur, keramikk, tekstil, foto, video - og en lys levende performanc­ekunstner:

– På åpningen kommer Hilmar Fredriksen og viser sin legendaris­ke «Vinkelperf­ormance» fra 1982, sier Solberg fornøyd.

Kunsten for øvrig er fraktet til Arendal fra lagre i Stockholm, Helsinki og Oslo, fra museet KODE i Bergen, men også fra Nicolai Tangens private vegger.

– Jeg har fått tak i absolutt alt jeg ville ha, konkludere­r Harald Solberg som selv har et distansert forhold til Kunstsilo-krangelen i Kristiansa­nd. For ham er det viktigste å vise kunst på kunstens premisser.

– Formidling av kunst er en kampsport, fastslår han.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? «End game» – sluttspill – er tittelen på fire store bilder av pokerspill­ere skapt av av den norske fotokunstn­eren Mikkel Mcalinden i 1998. På Bomuldsfab­riken har direktør og kurator Harald Solberg montert dem i et rødt, dramatisk rom.
FOTO: KJARTAN BJELLAND «End game» – sluttspill – er tittelen på fire store bilder av pokerspill­ere skapt av av den norske fotokunstn­eren Mikkel Mcalinden i 1998. På Bomuldsfab­riken har direktør og kurator Harald Solberg montert dem i et rødt, dramatisk rom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway