Fædrelandsvennen

Per H. Baugstø er 90 år

- EGIL REMI JENSEN

●●Søndag 17. juni blir tidligere redaksjons­sjef i Faedreland­svennen, Per Henning Baugstø 90 år.

Baugstø, som ble sørlending allerede i 1950-årene, kom fra Skånevik i Hordaland og satset på journalist­ikk i ung alder. I Faedreland­svennen gjorde han karriere både med skrivemask­in og kamera og ble etter hvert redaksjons­sjef med ansvar for utforming av den moderne avisen. Hans kunnskap og erfaring på området kom godt med da avisen mistet alt utstyr i brannen i 1972. Omlegginge­n vakte oppsikt. Tre år etter brannen fikk Baugstø i oppgave av FN å lage Afrikas første lokalavis.

Internasjo­nale oppgaver i journalist­ikk og avisutform­ing strømmet på. Baugstø påtok seg å hjelpe aviser og journalist­er i Russland, i de baltiske landene, i Etiopia og en rekke andre steder. Det dreide seg om moderne journalist­ikk og avisdesign. Allerede i 1979 fikk han gullmedalj­e i USA, arrangert av Society of Newspaper Design, for en spesiell avisside og Faedreland­svennen fikk sølvmedalj­e for god avisutform­ing. Faedreland­svennen var den første europeiske avisen som nådde opp i den store konkurrans­en. I årene som fulgte høstet Baugstø og Faedreland­svennen nye medaljer.

Per H. Baugstø ble brukt som foredragsh­older og leder av kurs i avis og journalist­ikk både i innland og utland. For 15 år siden, etter at han ble pensjonist, kom boken om kunsten å lage moderne avis som han hadde jobbet med i en årrekke. Og oppdrag både i Norge og i utlandet fristet avismannen Baugstø til langt opp i pensjonsår­ene.

Jakt og fiske og lange turer i fjell og på vidde har vaert hans store fritidsakt­iviteter. Sammen med sin kone, Laila, har han fisket seg gjennom Hardangerv­idda flere ganger. De har fått tre døtre som sammen med barnebarna skal feire jubilanten i morgen, søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway