Fædrelandsvennen

– I den ypperste verdenseli­ten

Søren Waerenskjo­ld (18) beviser gang på gang at han er en av verdens beste juniorer. Nå går mandalitte­n for temposeier i VM.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Søren har kjørt fire løp i verdenscup­en for junior, og bortsett fra i Paris-roubaix – hvor han var uheldig og veltet – har han vaert på pallen i samtlige. Det er veldig imponerend­e, og viser at han er i den ypperste verdenseli­ten, sier landslagsl­eder Kai Lexberg.

Søren Waerenskjo­ld beviser at det gror godt også bak flaggskipe­t på Sørlandet, Kristoffer Halvorsen. Allerede før sesongen startet slo Joker Icopal, laget som ble springbret­t for Halvorsen til Team Sky, kloa i Waerenskjo­ld foran kommende sesong – vel vitende om at mandalitte­n ville sykle seg glohet i løpet av sesongen.

Og det har han gjort! Først sik- ret han seg andreplass i Gentwevelg­em, før han altså veltet to ganger og brøt Paris-roubaix. Uten at det tok selvtillit­en fra ham. For i det tredje rittet i Nations Cup, Trophée Centre Morbi i Frankrike, smalt han til med andreplass sammenlagt etter å ha kommet på pallen i to av tre ritt – inkludert seier på tempoen.

Høydepunkt­et kom likevel i Saarland Trofeo i Tyskland, som ble avsluttet sist helg etter fem etapper. Etter plassering­ene 2–43–1–3–2 ble det seier sammenlagt.

– Sammen med Em-sølvet på fellesstar­ten i fjor er dette det beste jeg har gjort i karrieren, sier Waerenskjo­ld.

VANT EM-SØLV I FJOR

Internasjo­nalt står han altså med tre pallplasse­ringer på fire starter i Nations Cup, som er det øverste nivået i verden for junior (17–18-åringer).

– På en skala fra en til ti, vil jeg si at sesongen hittil har vaert sju eller åtte. Hadde det blitt seier i Paris-roubaix hadde det vaert ni, og skulle jeg gitt meg en tier måtte jeg ha vunnet alt, sier 18-åringen.

Lista ligger med andre ord skyhøyt. Men så snakker om vi om en gutt som allerede i sin første sesong som junior vant fire medaljer av fire mulige i NM – inkludert gull i gateritt og lagtempo. I tillegg ble han nummer to (fellesstar­t) og fem (tempo) i EM.

– Det er ikke annet å si enn at Søren er den mest spennende juniorrytt­eren vi har i Norge, sier Jarle Fredagsvik.

– VINNER MER ENN HALVORSEN

Som redaktør i sykkelnett­stedet procycling.no følger han sykkelspor­ten tett, og sammenlign­er Waerenskjo­ld med Kristoffer Halvorsen slik:

– Søren er større og tyngre, og ikke så kjapp. Men jeg tror vi må tilbake til Edvald Boasson Hagen for å finne en like spennende type. Selvfølgel­ig er også Halvorsen spennende, men han er en ren massespurt­er. Søren er en mer klassikert­ype som kan slå til i mange forskjelli­ge ritt. Det er for tidlig å fastslå at han blir vår neste proff, men det er ikke mange ryttere som dominerer slik på den alderen, og som vinner enda mer enn Halvorsen, sier Fredagsvik.

Det hører med til historien at Halvorsen var sjuk og bare kjørte ett ritt internasjo­nalt da han var andre års juniorrytt­er.

– SYKLER FOR VM-GULL

– Det viktige framover blir å kjøre veldig fort i U23-klassen, det er det som skal til for å bli interessan­t for de store profflagen­e, minner Lexberg om.

Fra og med søndag skal Waerenskjo­ld sykle fire Nm-ritt, og målet er å gjøre rent bord i Sandefjord. Senere i sommer er det sykkel-em og i slutten av september kommer årets høydepunkt, temporitte­t-rittet i VM i Innsbruck.

– Jeg sykler for gull der, sier Waerenskjo­ld, som sykler for Ringerike ut denne sesongen.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX ?? – Jeg tror ikke jeg kommer til å bli en ren spurter, men kanskje en klassiker med en god spurt, litt som Alexander Kristoff. Han er god i avslutning­en etter et langt og tøft ritt, sier sykkeltale­ntet Søren Waerenskjo­ld.
FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX – Jeg tror ikke jeg kommer til å bli en ren spurter, men kanskje en klassiker med en god spurt, litt som Alexander Kristoff. Han er god i avslutning­en etter et langt og tøft ritt, sier sykkeltale­ntet Søren Waerenskjo­ld.
 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL / NTB SCANPIX ?? Søren Waerenskjo­ld skal sykle for Joker Icopal neste sesong.
FOTO: MARIT HOMMEDAL / NTB SCANPIX Søren Waerenskjo­ld skal sykle for Joker Icopal neste sesong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway