Fædrelandsvennen

Argumenten­e for hjemmeleks­er er like tynne som effekten av dem.

- Karen Kristine Blågetad, kulturreda­ktør

Dora Thorallsdo­ttir er en norsk komiker, skribent og terapeut. Hun er også mor. Og barna hennes har lekser. Og Dora Thorallsdo­ttir hater lekser. Haaater.

●●Sent en kveld for ikke så lenge siden skrev hun et Facebook-innlegg om dette hatet sitt mot lekser. Hun hadde fått nok den kvelden, for kvelden hadde vaert lang og hun hadde gjort husarbeid, laget middag, ordnet med fritidsakt­iviteter og alt det der alle våre ettermidda­ger er fylt med – og så hadde hun satt seg ned for å hjelpe til med lekser. Amper stemning, sliten stemning – ja, du ser filmen. Innlegget ble postet sent på kvelden og da hun våknet neste morgen – var det full fyr i mobilen hennes, 1600 delinger og tusener av likes.

●●Det ble plutselig en bevegelse. Denne uken leverte Dora og hennes medsammens­vorne, også flere laerere og forskere, resultatet av en underskrif­tskampanje mot hjemmeleks­er. 24.545 signaturer ble overrakt til Kunnskapsd­epartement­et.

Dora Thorallsdo­ttir og hennes meningsfel­ler har tungtveien­de argumenter for at hjemmeleks­er må dø. Norske familier i 2018 lever helt andre liv enn de gjorde da omreisende laerere i Bygde-norge innførte lekser for at elevene også skulle arbeide alle de dagene de ikke klarte å avvikle skole. Fritids- og aktivitets­nivået er høyt, og begge foreldre er som oftest i arbeid. Elevene har fra før lange nok dager med skole, med påfølgende sfo.

●●Forskning kan ikke vise noen god nytteverdi av lekser. Thorallsdo­ttir holder fram professor John Hattie fra New Zealand, som i 2013 viste til 116 internasjo­nale studier som fortalte at lekser har liten eller ingen innvirknin­g på laeringen. Og videre til lekseprosj­ektet ved Høgskolen i Østfold (Holte 2017), som konkludert­e med at lekser utgjør en potensiell trussel mot en god barndom. Og studier fra Finland, som ikke har lekser, men er ledende på skole.

●●Her i landeter det forsket for lite på effekten av leksefrie skoler. De skolene som har prøvd sier imidlertid at laeringen er like god, men foreldre, barn og – faktisk – laerere er lykkeliger­e. Og unge mennesker sliter med psykisk helse og press og stress – det er naermest epidemiske tilstander av lettere psykiske lidelser. Leksearbei­d hjelper selvfølgel­ig ikke. Tvert imot kan det vaere med å forsterke solide komponente­r til psykiske lidelser. I Ungdata-undersøkel­ser svarer 43 prosent at de ofte eller svaert ofte føler seg utslitt på grunn av skolearbei­d. 41 prosent svarer at de ofte eller svaert ofte er stresset av det.

●●Det aller, aller viktigste argumentet er selvfølgel­ig forskjelle­ne det skaper. Jeg, for å ta et helt vilt eksempel, har hatt fire barn gjennom skolen og holder ennå på med minstemann. Jeg kan hjelpe ham i mange fag, med mange lekser, men mattepensu­met hans fløt fra meg da han kom til kanskje femte klasse. Hvis han nå, i syvende klasse må ha hjelp i matte, og far i huset er på reise, blir jeg helt skrekkslag­en. Han og.

●●Dette rammer mange familier, innvandrer­familier, familier med lav utdanning eller familier med andre typer utfordring­er. Over tid og over år. Sosiale ulikheter går i arv. Lekser og skoleprest­asjoner er en nøkkel – for det er utdanning, utdanning og utdanning som kan løse opp i nedarvede og uønskede sosiale forskjelle­r.

●●Derfor er svaret til kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner for lettvint. Han skriver i et svar at «gode lekser, lekser som gir elevene repetisjon av det de har laert på skolen, lekser som er tilpasset den enkelte elev og som følges opp av laererne, kan fungere godt.» Han skriver «vi vet at». Men vet vi virkelig det? Hvilke kilder? Og hvordan, i den hektiske skolehverd­agen, tilpasser laerere leksene til de ulike elevene. ●●Argumenten­e for hjemmeleks­er er like tynne som effekten av dem. Noen skolefolk og politikere mener at dette sikrer kontakten mellom hjem og skole, tvinger foreldre til å delta i barnas arbeid og hverdag. Vel, alle som er foreldre i den norske skolen vet veldig godt at de foreldre som har utfordring­er, de kommer ikke på banen fordi om barna har lekser. Og vi som hjelper med lekser, ja, vi vet hva barna jobber med, men opplever det vel ikke akkurat som en «kontakt» med skolen.

●●Sluttkrave­t til dette oppropet er derfor det nye og helt åpenbare skrittet som vil bringe oss videre: Det må forskes. Vi kan ikke la oss avspise av ulike ministres synsing. Kunnskapsm­inistre må vise til bred og solid kunnskap. Hvis de ennå ikke har skjønt – at to pluss to selvfølgel­ig blir fire.

Argumenten­e for hjemmeleks­er er like tynne som effekten av dem.

 ??  ??
 ?? FOTO: FRANK MAY / PICTURE ALLIANCE ?? Det er utdanning som løser opp i nedarvede og uønskede sosiale forskjelle­r. Derfor må lekser bort – det sementerer forskjelle­r.
FOTO: FRANK MAY / PICTURE ALLIANCE Det er utdanning som løser opp i nedarvede og uønskede sosiale forskjelle­r. Derfor må lekser bort – det sementerer forskjelle­r.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway