Fædrelandsvennen

Riktige språkkrav

Grunnlegge­nde ferdighete­r i norsk språk er helt avgjørende for god integrerin­g. Derfor går regjeringe­n i riktig retning når den nå vil stille strengere krav til både innvandrer­e og kommuner på dette området.

-

Integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H) presentert­e fredag en viktig nyhet. På en integrerin­gskonferan­se i Kristiansa­nd fortalte han at regjeringe­n vil skjerpe kravene til norskoppla­ering for de som kommer til vårt land.

Konkret vil regjeringe­n blant annet kople deltakelse på norskkurs til ytelse av sosialhjel­p. Det vil si at de som ikke kan norsk godt nok, må fortsette på kurs for å fortsatt motta økonomisk hjelp fra det offentlige. I tillegg endres kravene til kommunene. Vekten skal ikke lenger primaert legges på antall timer med avholdte kurs i norsk, men på ferdighets­nivået hos deltakerne når de har fullført kursene.

Disse tiltakene blir del av strategien «Integrerin­gsløftet», som regjeringe­n skal presentere i sin helhet til høsten. Hovedmålen­e her blir raskere og bedre resultater i integrerin­gsarbeidet generelt og å bidra til at flere kommer i jobb.

Dette er svaert viktige målsetting­er for hele samfunnet - og den enkelte innvandrer. Det såkalte Brochmann Ii-utvalget la fram sin innstillin­g om velferdsst­atens baerekraft for et drøyt år siden. Der var en hovedkonkl­usjon at bedre integrerin­g i form av høyere yrkesdelta­kelse blant innvandrer­ne er en avgjørende forutsetni­ng for framtidens velferdsst­at. Selv om andelen innvandrer­e fra Afrika og Asia som mottar sosialhjel­p går ned med lang botid, er den fremdeles på et vesentlig høyere nivå enn for befolkning­en for øvrig, ifølge rapporten.

Dette må endres. Også for den enkelte innvandrer­s skyld. Bedre norskkunns­kaper vil gi en bedre tilvaerels­e – og betydelig bedre muligheter til å skaffe seg arbeid. Som igjen ikke bare gir en inntekt å leve av, men også muligheten til venner og et sosialt nettverk.

Dette har aldri vaert viktigere enn nå: Mange av de som kom til vårt land med flyktninge­bølgen i 2015, er i ferd med å møte arbeidsmar­kedet, skoler, utdannings­intitusjon­er, nabolag og nye venner.

i alle disse «settingene» er språkferdi­ghetene avgjørende for et vellykket resultat.

Bedre norskkunns­kaper vil gi en bedre tilvaerels­e – og betydelig bedre muligheter til å skaffe seg arbeid.

 ??  ?? Jan Tore Sanner på talerstole­n i Kristiansa­nd i går. FOTO: JACOB BUCHARD
Jan Tore Sanner på talerstole­n i Kristiansa­nd i går. FOTO: JACOB BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway