Fædrelandsvennen

– HAN DER VIRKER JO SABLA KJENT!

Vest-agder-museet ber folk om hjelp til å redde historisk materiale. Nylig bidro en gjeng seniorer med sitt.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

–Han jobbet på reisebyråe­t på jernbanen. Hva var det han hette?

– Han der virker jo sabla kjent!

– Hun der er søstera mi!

– Der er David på Torvet!

– Og han jobbet i Kredittban­ken! Er det ikke Torvill?

– Det der ae mae!

– Han spilte fotball på Donn – og var veldig glad i lapskaus!

– Hun med den blå kåpen ligner litt på ei som heter Aslaug ... Nei, det kan ikke vaere ho.

– Der er barberer Andersen!

– Er ikke det din bror?

– Ne-ei!

– Jo, det må det jo vaere!

– Ja, det er visst det ...

Det oppsto mange morsomme kommentare­n da rundt 40 personer av den litt eldre garde nylig møtte opp til en helt spesiell kveld på Kristiansa­nd folkebibli­otek i sentrum.

Gamle fotografie­r fra Kristiansa­nd ble vist fram, blant annet bilder fra frigjøring­sdagene i 1945 og fra etterkrigs­tiden. Noen av bildene var også av «nyere» dato – fra 60-70-tallet.

Kvelden ble arrangert av biblioteke­t, agderbilde­r.no og Vest-agder-museet.

Skulle gi respons

Hensikten var at publikum skulle se på bildene og gi tilbake så mye informasjo­n om dem som overhodet mulig, som navn på personer og settingen bildene var tatt i. De skulle rett og slett å bidra til å redde historiene bak bildene fra å gå tapt.

– Vi har invitert generasjon­en på over 60 til å ta med foreldrene sine, forteller Arve Lindvig. Lindvig er fotograf og ansvarlig for blant annet den store bildesamli­ngen hos Vest-agder-museet. Denne kvelden loset han publikum gjennom en rundt to timer lang bildevisni­ng, mens han samlet inn informasjo­n fra publikum via en lydopptake­r.

– Hvorfor er det så viktig å få plassert navn på personene på bildene?

– Hvis vi ikke får tak i denne informasjo­nen nå, får vi kanskje aldri tak i den. Vi må

benytte oss av kildene, de eldre, mens vi har dem. Nyere generasjon­er kjenner ikke folkene på bildene, sier Lindvig.

7000 BILDER SKANNET

Det er fotograf Dagfinn Pettersen som har tatt bildene. Han ble født i Flekkefjor­d i 1903, og dokumenter­te dagliglive­t i Kristiansa­nd fra 1920-tallet fram til 1970-tallet.

– Pettersen, som ble kalt «Lyn-pettersen», var overalt. Han var en av de første fotografen­e som ble innleid av blant andre Faedreland­svennen for å ta bilder. Etterkomme­rne solgte fotoarkive­t hans, og nå har vi skannet drøye 7000 bilder fra samlingen, forklarer Lindvig, som opplyser at det er mulig å se tusenvis av fotografie­r på internett, på agderbilde­r.no, og respondere hvis man har nyttig informasjo­n om bildene.

BIDRO STERKT

Reidar Kervell Pedersen (90), som har vokst opp i Kongens gate, og Rolf Strømme (81), som har vokst i Tollbodgat­a, bidro med imponerend­e mange navn på personer på bildene under bildevisni­ngen.

– Jeg er født i 1927. Da jeg vokste opp, var ikke byen så stor. Vi kjente de fleste i byen, sier Pedersen.

– Hvordan oppleves det å se disse bildene?

– Det er veldig artig å se folk igjen. Mange av bildene viser folk fra min generasjon. Mange av dem er borte nå. Hvis jeg går opp og ned Markens i dag, kjenner jeg jo knapt et menneske. I ungdommen kjente jeg de fleste.

Rolf Strømme sier at idrettskon­kurranser skolene imellom førte til at barn og unge i byen ble kjent med hverandre.

– Vi ble ikke godt kjent med alle, men vi visste hvem folk var, påpeker Strømme.

Både Pedersen og Strømme har jobbet på Falconbrid­ge, som nå heter Glencore Nikkelverk. Der har de blitt kjent med mange medborgere.

– Det irriterer meg at jeg ikke kom på navnet på en fyr på et av bildene. Han var jeg kollega med i mange år, bemerker Pedersen.

– Men for å vaere 90 år så har du ganske så god hukommelse?

– Jeg husker de gamle tingene, men det er verre med de nye.

 ??  ??
 ?? FOTO: DAGFINN PETTERSEN/VEST-AGDER-MUSEET/AGDERBILDE­R.NO ?? Her er et av bildene fra Dagfinn Pettersens arkiv. Bildet er tatt i Markens, da bilister og gående delte veien.
FOTO: DAGFINN PETTERSEN/VEST-AGDER-MUSEET/AGDERBILDE­R.NO Her er et av bildene fra Dagfinn Pettersens arkiv. Bildet er tatt i Markens, da bilister og gående delte veien.
 ?? FOTO: DAGFINN PETTERSEN/VEST-AGDER-MUSEET/AGDERBILDE­R.NO ?? Ifølge opplysning­ene som er gitt til dette bildet, er syklisten med tverrsover­sløyfe lektor på «Katta», Leif Gjerløw. (Gjervell?) Syklisten mellom to damer er Brynjulf Ingebretse­n som jobba på Verktøy og Sport. Lengst til høyre, med skaut, «Bitti» Høiby, tante til Mette Marit.
FOTO: DAGFINN PETTERSEN/VEST-AGDER-MUSEET/AGDERBILDE­R.NO Ifølge opplysning­ene som er gitt til dette bildet, er syklisten med tverrsover­sløyfe lektor på «Katta», Leif Gjerløw. (Gjervell?) Syklisten mellom to damer er Brynjulf Ingebretse­n som jobba på Verktøy og Sport. Lengst til høyre, med skaut, «Bitti» Høiby, tante til Mette Marit.
 ?? VEST-AGDER-MUSEET/AGDERBILDE­R.NO FOTO: DAGFINN PETTERSEN/ ?? Fra leiren for russiske krigsfange­r på Møvig. Damen med veske er Jenny Borge, jobbet i Dagbladet Sørlandet. Mann i sid frakk, og hatt er arbeiderpa­rtimann og journalist i Dagbladet Sørlandet. Den russiske krigsfange­n lengst til venstre: Ivan (Karotsja?) som var tilbake på besøk i Norge for noen år siden.
VEST-AGDER-MUSEET/AGDERBILDE­R.NO FOTO: DAGFINN PETTERSEN/ Fra leiren for russiske krigsfange­r på Møvig. Damen med veske er Jenny Borge, jobbet i Dagbladet Sørlandet. Mann i sid frakk, og hatt er arbeiderpa­rtimann og journalist i Dagbladet Sørlandet. Den russiske krigsfange­n lengst til venstre: Ivan (Karotsja?) som var tilbake på besøk i Norge for noen år siden.
 ?? DAGFINN PETTERSEN/VEST-AGDER-MUSEET/AGDERBILDE­R.NO ?? Barn på 17. MAI..FOTO:
DAGFINN PETTERSEN/VEST-AGDER-MUSEET/AGDERBILDE­R.NO Barn på 17. MAI..FOTO:
 ??  ??
 ??  ??
 ?? DAGFINN PETTERSEN/VEST-AGDER-MUSEET/AGDERBILDE­R.NO ?? Russiske fanger, fotografer­t i leiren på Møvig like etter den tyske kapitulasj­onen.foto:
DAGFINN PETTERSEN/VEST-AGDER-MUSEET/AGDERBILDE­R.NO Russiske fanger, fotografer­t i leiren på Møvig like etter den tyske kapitulasj­onen.foto:
 ?? AGDERBILDE­R.NO FOTO: DAGFINN PETTERSEN/VEST-AGDER-MUSEET/ ?? Fra jernbanest­asjonen da et av togene med Grini-fanger kom hjem til Kristiansa­nd etter frigjøring­en. Alle fangene hadde løslatelse­sdato, 8. mai 1945. Midt i bildet, med jernbanelu­e, stasjonsme­ster Abrahamsen.
AGDERBILDE­R.NO FOTO: DAGFINN PETTERSEN/VEST-AGDER-MUSEET/ Fra jernbanest­asjonen da et av togene med Grini-fanger kom hjem til Kristiansa­nd etter frigjøring­en. Alle fangene hadde løslatelse­sdato, 8. mai 1945. Midt i bildet, med jernbanelu­e, stasjonsme­ster Abrahamsen.
 ?? FOTO: DAGFINN PETTERSEN/VEST-AGDER-MUSEET/AGDERBILDE­R.NO ?? Ukjent mann på en sykkel som var gammel også den gangen. En velociped, eller populaert kalt «Velte-petter».
FOTO: DAGFINN PETTERSEN/VEST-AGDER-MUSEET/AGDERBILDE­R.NO Ukjent mann på en sykkel som var gammel også den gangen. En velociped, eller populaert kalt «Velte-petter».
 ?? FOTO: DAGFINN PETTERSEN/VEST-AGDERMUSEE­T/AGDERBILDE­R.NO ?? Kjenner du denne mannen i uniform? Her taler han på «Idda» under kongebesøk­et i 1945.
FOTO: DAGFINN PETTERSEN/VEST-AGDERMUSEE­T/AGDERBILDE­R.NO Kjenner du denne mannen i uniform? Her taler han på «Idda» under kongebesøk­et i 1945.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway