Fædrelandsvennen

Kritikkver­dig av politiet

- ARNE VISTE daglig leder i Plog AS

I 3 år har bemannings­selskapet Plog AS ansatt ureturnerb­are asylsøkere for å avklare om politiets arbeidsnek­t er forenlig med grunnlov og menneskere­ttslov. Spørsmålet skal avgjøres av domstolene.

●●Grunnloven­s §110: «Statens myndighete­r skal legge forholdene til rette for at ethvert arbeidsdyk­tig menneske kan tjene til livets opphold ved arbeid eller naering.»

Menneskere­ttslovens ICESC Art. 6: «Konvensjon­spartene anerkjenne­r retten til arbeid, som omfatter mulighet for enhver til å tjene sitt levebrød ved arbeid som han fritt har valgt eller godtatt; og skal treffe de nødvendige tiltak for å trygge denne rettighet.»

Henleggels­e: Forvaltnin­gen forholdt seg tause på spørsmål om dette i perioden 2015–2017. Men da straffesak­en mot Plog AS ble henlagt i august 2017 var det en bekreftels­e fra påtalemynd­igheten om at politiets arbeidsnek­t befinner seg i en juridisk gråsone.

Konsekvens­er: Etter henleggels­en endret skatteetat­en sin praksis, og lovet å gjennomfør­e skatteoppg­jør i slike saker. Også arbeidstil­synet endret sin praksis, og gir ikke lenger merknader om manglende arbeidstil­latelse. Vi har saker fra Bodø, Bergen, Ålesund, Stavanger, Kongsberg, Porsgrunn, Drammen og Oslo hvor politiet ikke lenger straffefor­følger Plog AS, dets kunder eller dets ansatte. Politiet i Kristiansa­nd velger likevel å angripe det de anser for å vaere svakeste ledd i Plog AS sin virksomhet.

Diskrimine­ring: Småbedrift­er med utenlandsk­e eiere straffefor­følges for bagateller i Kristiansa­nd. Fellesnevn­eren for Kristiansa­nd-sakene er at innehaver er av utenlandsk opprinnels­e, og ønsker å hjelpe sine landmenn og venner som sitter fastlåst i en håpløs situasjon som ureturnerb­are. For å unngå svart arbeid samarbeide­r de med Plog AS. Nå er det ikke bare gitt muntlige trusler bak arbeidsgiv­ers rygg, men også forelegg. Plog AS med sin landsdekke­nde virksomhet og mer enn 50 ansatte og lønnsutbet­alinger på flere millioner går atter en gang fri.

Hemmeligho­ld: Arbeidsgiv­er sendte skriftlige henvendels­er til Kristiansa­nd-politiet i 2017 og fortsatte med gjentatte purringer i 2018 uten noen form for svar. Derfor reiste jeg til Kristiansa­nd fredag 15. juni for å kreve svar i saken. Sakens alvor og det hemmeligho­ld politiet utviser, tvinger meg dessverre til det. Det er sterkt kritikkver­dig av politiet i Kristiansa­nd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway