Fædrelandsvennen

Orker ikke mer hets – slutter med politikk

Marnardal-ordfører Helge Sandåker vil ikke lenger vaere folkevalgt.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Det er et demokratis­k problem når lokalpolit­ikere mobbes til å slutte. Dag Yngvar Jacobsen, Uia-professor

– Det har sittet langt inne å bestemme seg for dette. Det skjer med både sorg og lettelse, sier 63-åringen.

Kommunesam­menslåinge­n med Mandal og Lindesnes har fått mang en marnardøl til å ty til spesielt Facebook for å si sin mening om saken. Men også om ordføreren personlig, tidligere rådmann og kommunepol­itikere.

MISTET MOTIVASJON

– Det er overhodet ikke synd på meg. Jeg føler meg privileger­t som har fått jobbe med politikk i denne kommunen. Men nå har jeg mistet motivasjon­en blant annet som følge av trakasseri­ng, sier Sandåker.

Han hadde fra før av bestemt seg for å ikke ta gjenvalg som ordfører etter å ha sittet i tre perioder. Men nå har han gitt beskjed til nominasjon­skomiteen at han heller ikke er aktuell til å stå på lista.

Mye av det Sandåker opplever som mobbing er på ei Facebook- side kalt «Vi i Marnardal». Her har det blant annet stått at hele kommunesty­ret er nedsnødd, at lokalpolit­ikerne driver med manipuleri­ng og at kommende kommuneval­g skal boikottes.

Noen mener kommunens politikere lar seg lokke til Mandal på grunn av posisjoner og penger.

SKAL TÅLE MYE

På samme side er ordføreren kalt «falsk sirkusklov». På en annen offentlig Facebook-side stemples han som «sutrepave».

– Lokalpolit­ikere skal selvsagt tåle mye når det gjelder saker og argumentas­jonen rundt det. Men når det blir direkte personlig som dette, er det vanskelig å finne motivasjon, sier Sandåker.

Han forteller at han også i sosiale sammenheng­er har blitt regelrett skjelt ut for kommunesam­menslåinge­n. I et annet tilfelle ble han oppringt av en person som kalte ham en tosk etter et Nrk-innslag om temaet.

– Da skal du vaere hardhudet for at det ikke går inn på deg, sier han.

– BØR VAERE GRENSE

Han forteller at han har tenkt tanken på å gå til politiet med de verste angrepene som han har opplevd til dels truende.

– Vi har jo sterk ytringsfri­het i Norge, noe jeg selvsagt støtter. Samtidig bør det vaere en grense for hva folk må tåle, sier Sandåker.

Han vet at flere lokalpolit­ike- re vurderer å droppe videre nominasjon blant annet på grunn av hardkjøret rundt sammenslåi­ngen.

– Hvordan skal gamle Marnardal bli godt represente­rt i det nye kommunesty­ret om det stort sett består av nye politikere uten erfaring fra dette området? Den første perioden blir, etter min oppfatning, saerdeles krevende. Erfaring og kunnskap blir ganske avgjørende, sier han.

TRYKKET «LIKER»

På en av Facebook-sidene der mange av karakteris­tikkene av ordføreren står, har kommunesty­rerepresen­tant Øystein Sangesland (KRF) trykket «liker» på flere av innleggene, blant annet der Sandåker kalles «sutrepave».

– Det er på ei side til en gammel kompis og handler ikke om hva han skriver om ordføreren, sier Sangesland.

– Men det ser sånn ut?

– Det kan vaere, men er altså ikke ment slik, sier han.

Han mener likevel at sentrale politikere må tåle en hel del.

– Det går selvsagt ei grense, men man burde ikke ta alt personlig, heller ikke ordføreren, mener Krf-politikere­n som er en sterk kritiker av kommunesam­menslåinge­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Marnardal-ordfører Helge Sandåker har mistet motivasjon­en for videre politikk etter det han opplever som omfattende hets i prosessen med kommunesam­menslåinge­n.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Marnardal-ordfører Helge Sandåker har mistet motivasjon­en for videre politikk etter det han opplever som omfattende hets i prosessen med kommunesam­menslåinge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway