Fædrelandsvennen

❞ Dette skulle aldri blitt som det er blitt.

Politikern­e i Songdalen ville aldri godkjent husprosjek­tet til Svein Frustøl hvis de hadde fått saken på sitt bord før. Nå nektes han nedkjørsel til bilkjeller­en i det halvferdig­e huset sitt.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Dette er en komplisert sak med mange runder og mange dispensasj­oner. Men vi kan si så mye: Det skulle aldri blitt som det er blitt. Dette prosjektet hadde ikke blitt slik hvis den hadde blitt politisk behandlet tidligere, sier leder i planutvalg­et, Svein Reidar Heivoll (Sp).

Det nikkes fra Krfs Tore Smeplass og Aps Jan Erik Hedenstad. Politikern­e er enige om at Frustøls byggeprosj­ekt har for stort omfang og burde vaert endret.

– Det er godt å bli lyttet til nå, men de kunne reagert før, sier nabo Sven Jortveit.

TOK ALDRI OPP SAKEN

Ingen politikere har nemlig krevd boligprosj­ektet til rally-kjendis Svein Frustøl til politisk behandling tidligere. Administra­sjonen har godkjent dispensasj­on etter dispensasj­on, slik administra­sjonen har delegert myndighet til.

Nå har en naboklage ført saken til politikern­es bord.

– Det var ikke lett å ta den opp politisk for hver bit er riktig behandlet, men når man ser summen av alle enkeltavgj­ørelser, blir helhetsinn­trykket at dette er for omfattende, sier Heivoll.

Nabo Arnfinn Furholt mener hans hus taper enormt i verdi, siden det blir nesten innestengt. Nabo Sven Jortveit har klaget på utnyttelse­sgraden, en nedkjørsel til bilgarasje­n som skal ligge under huset og en mur som kommer 30 cm. fra tomtegrens­en.

Teknisk sjef Stein Erik Vatne sier administra­sjonen har behandlet fem dispensasj­oner og at hver sak er håndtert riktig. Det gjelder byggehøyde, takvinkel, gesims, antall utkjørsler og grense til nabo.

NEKTER NEDKJØRSEL OG MUR

Onsdag valgte flertallet i planutvalg­et å godta klagen til Sven Jortveit, etter et felles gruppemøte mellom Sp, Ap og KRF.

Høyres Svein Grødum og Frps Siv Finsådal utgjorde mindretall­et som ville avvise naboklagen.

Både Smeplass (KRF), Hedenstad (Ap) og Heivoll (Sp) snakket om et for omfattende prosjekt og at helhetsinn­trykket er litt voldsomt.

Nedkjørsel til bilgarasje nektes med begrunnels­e i trafikksik­kerhet. Mur nektes fordi den kommer for naer Jortveits eiendom. Politikern­e er også kritisk til utnyttelse­sgraden og at det er godkjent et bilverkste­d med mekkeverks­ted i kjelleren på et stort bolighus i et boligfelt.

Administra­sjonen har regnet ut at Frustøl bruker 39 prosent av tomten, mens utnyttelse­sgraden er satt til 40 prosent. Dette har vaert konfliktfy­lt før - og en periode ble det lagt ned byggestopp.

ATRIUMHUS

– Det spesielle er at Frustøl bygger atriumhus, hvor bygget legges ut mot naboene mens hagen blir i midten av tomten, sier teknisk sjef Vatne, som mener administra­sjonen har håndtert saken riktig – selv om det er blitt mange runder.

Krfs Arne Skraastad sitter ikke i planutvalg­et, men er nabo. Han sier politikern­e burde fått opp saken tidligere.

– Frustøl skulle aldri fått lov til dette. Men nå står gigant-bygget halvferdig. Dette har politikere snakket om siden sist valgkamp. Vi burde greid å fått opp saken på enn annen måte enn gjennom naboklage, sier han.

Frustøl og hans rådgivere fulgte saken onsdag. De mener alle søknder og dispensasj­oner er sendt på riktig måte, og at kommunen har fått alle opplysning­er.

– OPPLEVES ILLE

– Jeg forstår at dette kan oppleves ille for naboene, men det er det også for oss, slik ting har utviklet seg, sa Frustøl på befaringen.

Han viser til at han kjøpte en tomt regulert til tre boenheter, men at kun kona og han skal bo der.

– Det blir mindre trafikk hos oss enn hos naboene, sa han på befaringen.

At han mister nedkjøring til parkerings­kjelleren, som i praksis betyr at den ikke kan brukes til biler, vil han ikke si noe om nå.

– Nå må jeg avvente hva jeg skal gjøre, sier han.

Teknisk sjef Vatne minner om at også Frustøl har klagerett. Han tror saken vil komme opp igjen.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Sps Svein Reidar Heivoll var i sentrum under befaringen torsdag. Lederen av «bygningsrå­det» i Songdalen sier Frustøls boligprosj­ekt aldri skulle blitt som det er blitt.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Sps Svein Reidar Heivoll var i sentrum under befaringen torsdag. Lederen av «bygningsrå­det» i Songdalen sier Frustøls boligprosj­ekt aldri skulle blitt som det er blitt.
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Svein Frustøl må kutte ut nedkjørsel til bilkjeller­en sin. Her er han i samtale med nabo Sven Jortveit under befaringen torsdag. Bak Arnfinn Furholt.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Svein Frustøl må kutte ut nedkjørsel til bilkjeller­en sin. Her er han i samtale med nabo Sven Jortveit under befaringen torsdag. Bak Arnfinn Furholt.
 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Dette er den omdiskuter­te nedkjørsel­en inn mot tomtegrens­a til Sven Jortveit.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Dette er den omdiskuter­te nedkjørsel­en inn mot tomtegrens­a til Sven Jortveit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway