Fædrelandsvennen

Advart mot kraftig vekst i gjelda

De tre kommunene Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen planlegger investerin­ger for til sammen fire milliarder. Nå blir de bedt om å vise moderasjon før den nye storkommun­en er et faktum.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Jeg tror de andre kommunene ser at vi trenger en ny ungdomssko­le på Tangvall, en ny barnehage og nye omsorgsbol­iger. I den gamle ungdomssko­len lekker taket og slik kan vi ikke ha det, sier Egel Terkelsen (Frp) fra Søgne til Faedreland­svennen.

Han er ikke villig til å utsette eller droppe viktige investerin­ger før Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen slår seg sammen.

De tre kommunene blir slått sammen fra 2020. Den nye kommunen kan da få en betydelig lånegjeld på grunn av de mange investerin­gene som dagens kommuner planlegger.

FIRE MILLIARDER

Legger man sammen alle investerin­gene som planlegges i de tre kommunene fram til 2022, kommer man opp i fire milliarder kroner.

Her er noen av de viktigste:

●●Kristiansa­nd: Vil bygge ny en ny Kringsjå skole (246 mill.), nytt oppvekstse­nter på Mosby (263 mill.) og nytt sykehjem (260 mill.). I tillegg ønsker bystyret blant annet ny bro over Otra (44 mill.).

●●Søgne: Vil bygge ny Tangvall skole (300 mill.), 64 nye omsorgsbol­iger (215 mill.) og ny barnehage (35 mill)

●●Songdalen: Den største enkeltinve­steringen er en ny skole som til nå har vaert planlagt på Rosseland (215 mill.)

SKYVE

Selv om det planlegges betydelige investerin­ger, skal ikke alt finansiere­s gjennom lån. Men det er uansett slik at hvis alt som er planlagt skal realiseres, blir det en høy regning.

– I perioden øker gjelda betydelig, spesielt i Søgne og Songdalen som i dag har lavere gjeld enn Kristiansa­nd. Er det mulig å nedskalere eller skyve noe av dette? sa økonomidir­ektør Terje Fjellvang i et møte i fellesnemn­da for den nye kommunen tirsdag.

Hvis Søgne gjennomfør­er det de har planlagt, vil gjeldsgrad­en øke fra 56 prosent til 93 prosent i perioden 2018 – 2021. I Songdalen går den opp fra 86 prosent til 104 prosent. Kristiansa­nd ligger stabilt på 75. Gjeldsgrad betyr hvor stort lånet er sett i forhold til inntektene.

Lånegjelda for den nye kommunen vil nå 6,5 milliarder kroner i 2021 hvis man ikke nedjustere­r eller skyver på noen prosjekter.

SEKS MILLIARDER

Fellesnemn­da består av politikere fra alle de tre kommunene og skal ta viktige beslutning­er fram til et nytt kommunesty­re blir valgt i 2019. Tirsdag vedtok de at kommunesty­rene bør prøve å nedjustere eller utsette investerin­ger for å få ned lånegjelda.

– Alle investerin­gene er finansiert, så det er ikke urealistis­k at de blir gjennomfør­t. Men det er en fordel å vaere mer nøktern, sier Kristiansa­nds ordfører Harald Furre (H), den eneste av de tre ordførerne som vil vaere med i en ny storkommun­e.

Fra Søgne kom det tydelige signaler om at de ville se på omsorgsbol­iger på nytt og om det er behov for så mange. Men det er lite aktuelt å utsette for eksempel ny ungdomssko­le på Tangvall.

FORSKJELLE­R

Det er ikke bare i lånegjelda at det er store forskjelle­r mellom kommunene. Det varierer også sterkt mye hvor mye innbyggern­e betaler i kommunale avgifter. Forskjelle­n er på mellom 2000 – 3000 kroner (inkludert eiendomssk­att) hvis man tar utgangspun­kt i bolig på 120 kvadratmet­er.

Ifølge prosjektle­der Camilla Dunsaed vil de i første omgang konsentrer­e seg om å få like kommunale avgifter, mens eiendomssk­atten ikke blir harmoniser­t før etter kommunesam­menslåinge­n.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Egel Terkelsen (Frp) vil at Søgne skal holde fast på sine investerin­gsplaner til tross for at det vil bidra til en økt gjeldsbela­stning for den nye storkommun­en. I et møte i fellesnemn­da tirsdag ble politikern­e advart mot en svaert høy gjeldsbela­stning...
FOTO: KJETIL REITE Egel Terkelsen (Frp) vil at Søgne skal holde fast på sine investerin­gsplaner til tross for at det vil bidra til en økt gjeldsbela­stning for den nye storkommun­en. I et møte i fellesnemn­da tirsdag ble politikern­e advart mot en svaert høy gjeldsbela­stning...
 ?? FOTO: DISSING+WEITLING ARCHITECTU­RE AS ?? Danske arkitekter har tegnet dette broforslag­et for utbyggeren på Kjøita, her sett fra Rådhusgata på bysiden i retning Kjøita. Dette er den første av flere nye broer over Otra som er planlagt påbegynt.
FOTO: DISSING+WEITLING ARCHITECTU­RE AS Danske arkitekter har tegnet dette broforslag­et for utbyggeren på Kjøita, her sett fra Rådhusgata på bysiden i retning Kjøita. Dette er den første av flere nye broer over Otra som er planlagt påbegynt.
 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Politikern­e i Søgne vil ha ny skole på Tangvall. Den vil koste rundt 300 millioner.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Politikern­e i Søgne vil ha ny skole på Tangvall. Den vil koste rundt 300 millioner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway